Josefina sai ensimmäisen lapsensa teininä – kätilön ilkeät kommentit jäivät iäksi mieleen - Perhe - Ilta-Sanomat

Josefina sai ensimmäisen lapsensa teininä – kätilön ilkeät kommentit jäivät iäksi mieleen

Perhe vieraili äskettäin Yyterissä.

Julkaistu: 17.5.2018 11:05

Josefina kertoo, millaista tuntui olla teini-äiti ja miten ihmiset häneen suhtautuivat.

Josefina, 25, on kahden ihanan lapsen äiti. Perheen esikoinen täyttää pian kuusi vuotta, nuorin on kaksi. Kun Josefina alkoi odottaa esikoistaan, hän oli 19-vuotias.

Perheenäiti on kertonut kokemuksistaan nuorena äitinä FitFashionin Fitfunfamily-blogissaan. Josefina kertoo, että sai otsaansa ”teiniäidin” leiman.

– Perheeni ja lähipiirini olivat onnellisia raskaudestani. He eivät ikinä kohdelleet minua teiniäitinä, mutta puolitutut saattoivat kysyä suoraan, että milloin on tullut lailliseksi, että lapset saavat hankkia lapsia, Josefina kertoo.

Perheenäiti kertoo, että sai jo raskausaikana kuulla tökeröitä kommentteja esimerkiksi synnytykseen liittyen. Negatiivisia ja jopa ilkeitäkin kommentteja.

– Pahimmalta silloin synnytyksen jälkeen tuntui, kun minua hoitanut kätilö sanoi, että olisi parempi, jos lapsi saisi ruoan pullosta, kun en osaa imettää eikä lapseni osaa imeä, Josefina muistelee.

Onneksi seuraavana aamuna Josefinan äiti ja sisko tulivat tsemppaamaan ja sanoivat, ettei tässä vaiheessa voi tietää, onnistuuko imetys vai ei.

– Loppujen lopuksi imetin esikoistani vuoden verran, Josefina naurahtaa.

Jo tuolloin Josefinana mielessä kävi, johtuiko kätilön kommentti ennakkoluuloista hänen ikäänsä kohtaan.

– Sama kätilö sanoi myös vierailulle tulleelle äidilleni, että mahdanko hoitaa lapsen itse vai hoitaako äitini hänet.

Kun muut epäilivät, myös Josefinan mielessä kävi, osaako hän hoitaa lastaan hyvin. Vaikka huoli oli turha.

– Asuin tuolloin Porissa, ja siellä neuvolan terveydenhoitajamme oli aivan ihana. Hän ei ikinä ottanut puheeksi ikääni, vaan kohteli minua normaalisti.

Perheen esikoinen saa kohta toisen pikkusisaruksen.

Kaikki muuttui, kun Josefina muutti Tampereella ja neuvolan hoitaja vaihtui.

– Muistan, kun yhden kerran sanoin neuvolassa, että lapseni valvottaa todella paljon enkä saa enää itse nukuttua öisin ollenkaan. Kysyin vinkkejä ja hoitaja tokaisi, että sellaista se on, kun lapsia hankkii. Selkeästi huomasin, että täällä ikäni on taas ongelma.

Josefina muistelee, että sai kommentteja liikkuessaan ulkona pienen lapsensa kanssa. Ihmiset saattoivat ihmetellä, että hän on lähtenyt siskonsa kanssa liikkeelle.

– Piilottelin ikääni esimerkiksi vauvakerhoissa ja mielelläni jätin ikäni kertomatta. Tuntui, että ihmiset lokeroivat minut heti todella nuoreksi äidiksi.

Ikävintä perheenäidin mukaan kommenteissa oli se, että ne tulivat puolituttujen suusta. Ihmisten, jotka eivät edes olleet läheisesti elämässä mukana.

– He olivat niitä, jotka kokivat oikeudekseen kommentoida ikävästi.

Kun toinen lapsi syntyi Josefinan ollessa 23-vuotias, kukaan ei epäillyt, etteikö hän osaisi pitää jälkikasvustaan huolta. Nyt perheeseen on syntymässä kolmas lapsi.

– Lapset ovat ehdottomasti huippujuttu. Uskallan luottaa itseeni äitinä. Myös ammattilaiset luottavat minuun eri tavalla ja kyllähän se tuntuu hyvältä, Josefina sanoo ja jatkaa.

– Nuoria äitejä pelotellaan hirveästi sillä, mitä äitiys tulee olemaan, voisi keskittyä mieluummin siihen, mitä kaikkea ihanaa lapset tuovat elämään.

Oletko kokenut epäasiallista käytöstä nuorena äitinä? Miten tilanteet ovat ratkenneet? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?