Suomalaiset avautuvat yllätysvieraista: ”Tulin alastomana saunasta, kun anoppi istui olohuoneessa ja luki lehtiä”

Julkaistu:

Vieraat
Siinä saattaa yllätysvieraallakin mennä kahvi väärään kurkkuun, kun talon väki marssii saunasta olohuoneeseen alasti.
Ilta-Sanomien verkkosivuilla käytiin viikonloppuna keskustelua kutsumattomista vieraista. Keskustelu lähti käyntiin, kun kerroimme suositusta kommenttiketjusta Vauva.fin keskustelupalstalla.

Mitä tehdä, kun yllätysvierailulle saapuneet tuttavat eivät ymmärrä lähteä kotiinsa, vaikka vierailu on kestänyt jo ties kuinka pitkään, palstalla pohditaan.

Tapakouluttaja Mirva Saukkola kertoi Ilta-Sanomille, että yllätysvierailut eivät ole enää tätä päivää eivätkä perusteltuja nyt, kun kaikilla on kännykät ja mahdollisuus ilmoittaa etukäteen tulostaan.

– Yllätysvierailu ei enää tänä päivänä ole ehkä mikään maailman paras idea. Ihmisillä on hektinen elämänrytmi ja paljon suunnitelmia. On isäntäväelle ja vieraalle mukavampaa, kun vieras on tervetullut, eikä vierailu ole mikään ikävä pakkopulla, Saukkola muun muassa sanoi.

Artikkelin yhteydessä virinneen keskustelun perusteella yllätysvierailut eivät toki ole niin harvinaisia kuin voisi kuvitella.

Yllätysvierailu mökillä

Lukija kertoo naapurin tulleen yllätysvierailulle heidän mökilleen. Vierailu jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä auto oli jo pakattu ja lähtövalmiina pois mökiltä. He pyysivät yllättäen mökkipihaan ilmestynyttä pariskuntaa kahville jälleen seuravana kesänä. Aluksi kaikki näyttivät olevan tyytyväisiä, mutta jotain oli ilmeisesti jäänyt hampaankoloon.

–  Rouva oli ottanut nokkiinsa sen aiemman ja kosti meille muutama vuosi tämän jälkeen, nimimerkki Krismahe kertoo.

Omat eväät mukana, eikä edes tarjottu

Nyt jo entiset ystävät tulivat yllättäen kylään omien eväiden kera. Tarkoituksenaan oli ilmeisesti viettää kylässä koko päivä. Vieraspaikan herkut kyllä kelpasivat, mutta isännille eivät vieraat tarjonnet mitään tuomisistaan.

– Vaivihkaa mutusteltiin välipaloiksi. Ei edes kahvipakettia tuoneet, vaikka vuosi toisensa jälkeen istuivat minun luona kestitettävänä. Minä en koskaan ollut heillä vieraisilla. Sitten minun pinna vaan paloi ja katkaisin suhteen. Päivääkään en ole katunut. Ymmärsin, että minua käytettiin vain hyväksi, nimimerkki karkki kirjoittaa.

Mies ei tajunnut, että talossa on heinäkiireet

Joskus ei aina tajua vinkkiä siitä, että ei ehkä ole haluttu vieras, jos talon väki on muuten hyvin ystävällisiä. Nuori, helsinkiläinen mies oli saanut veljensä appivanhemmilta kutsun kyläillä maalaistalossa. Mies tarjoutui viemään puolisonsa eräälle kesäkurssille, kun voisi samalla piipahtaa veljen sukulaisilla.

– Kävimme siellä ja yritin saada mieheni lähtemään sopivan ajan kuluttua pois. Tuli ne tutut fraasit, ”mikä kiire teillä on, lämmitetään sauna”. Mieheni ei olisi halunnut lähteä. Kaupunkilaisena hän ei tajunnut, että talossa oli kovat heinäkiireet parhaillaan. Itseäni harmitti jo se, että yleensä menimme sinne häiritsemään, kun emme kuitenkaan ehtineet jäädä töissä auttamaan, nimimerkki 70-lukua sanoo.

Anoppi istui sohvalla lukemassa lehtiä, kun vävy tuli saunasta nakuna

Eräs lukija kertoo, että appivanhemmilla oli aiemmin tapana tulla ilmoittamatta kylään. Jos ulko-ovi oli auki, saattoivat he astella sisään ovikelloa soittamatta.

– Kerrankin tulin alastomana saunasta, kun anoppi istui olohuoneessa ja luki lehtiä. Viime aikoina on ovi kyllä pysynyt lukossa jostain kumman syystä, nimimerkki Cityman kertoo.

Nuuka serkku kyläilee

Yksi lukija kertoo nuukasta serkustaan, joka sattuu ilmestymään aina ruoka-aikaan paikalle. Pienet tarjoiltavat eivät hänelle kelpaa, vaan ruokaa otetaan ihan reippaasti.

– Tulee yleensä klo 16 jälkeen kuin haistaen, että lihapadat ovat tulella. Vaikka laiha onkin niin syö vähän turhankin reilusti. Kerrankin söi neljä lautasellista soppaa ja 800 grammaa ruisleipää siihen kyytipojaksi, nimimerkki Nuuka serkku sanoo.

5-vuotiaan huone valloitettu

Toisella paikkakunnalla asuva miehen veli tuli 1990-luvulla avopuolisonsa kanssa yllättäen kylään. Kyseessä oli arki-ilta ja kaupat kaukana. Vierailu pitkittyikin kaikkien yllätykseksi useamman päivän mittaiseksi.

– Kyläily päättyi vasta sitten, kun 5-vuotias poikamme kysyi: oletteko te vielä viidennenkin yön meillä? Kysymys oli aiheellinen, koska vieraat majoittuivat hänen huoneessa, nimimerkki KK sanoo.

Ulkokengillä sisälle

Jos yllätysvieraita tulee kylään, niin käytöstavat olisi hyvä muistaa. Joskus sukulaiset eivät tajua riisua kenkiään eteisessä, kun painelevat muina miehinä sisälle.

– Jos menee toisen kotiin, niin kyllä ulkokengät pitää riisua jalasta. On aivan eri asia, miten sitten omassa asunnossa liikkuu, liikkukoon vaikka kurakengillä. Ulkokengissähän kulkeutuu asuntoon kaikenlaista likaa ja viruksia, mitä kadullakin on, nimimerkki Ulkokengät pois sanoo.

Naapurit jäävät pihalle kittaamaan kaljaa, vaikka talon väki käy yöpuulle

Eräs lukija kertoo naapureistaan, jotka tulevat usein kylään iltaisin, vaikka tietävät pienimmän menemään nukkumaan jo 20.00. Naapurimies jää silti pihalle istumaan ja ottamaan kaljaa, vaikka talon asukkaat jo painuvat sisälle. Asiasta on sanottu, usein, mutta niin asia vaan sattuu unohtumaan.

– Kesäisin ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun naapurin isännällä on loma. Kaljaa kitataan aamusta iltaan ja oletetaan, että heidän lapsi hoituu meillä. Tänä kesänä meillä on loma samaan aikaan kuin heillä ja ainakin kaksi viikkoa siitä ollaan omilla reissuilla. Siinäpähän etsii isäntä muualta lastenhoitajaa omille krapulapäivilleen, nimimerkki Nih sanoo.

Sanat kuultuaan ei enää uskaltanut kyläillä

Eräs lukija kertoo kuulleensa kerran sanat, joiden jälkeen ei enää uskaltanut mennä lainkaan kyseiselle henkilölle kylään. Hän sanoo, että kaikkia kutsuja ei kannata ottaa tosissaan.

– Satuin sivusta kuulemaan kahden naisen keskustelun, joka koski yhteistä työkaveria: ”Sanotaanhan sitä paljon, että tule käymään, ihan tavan vuoksi, mutta voitko kuvitella, se tuli koko perheensä kanssa sunnuntaina kyläilemään meille!” Sama nainen kutsui minut kerran tupareihinsa. Muistin sanat, enkä uskaltanut mennä, nimimerkki 60-lukua sanoo.

Vieraat ilmoittivat tulostaan, mutta eivät tulleetkaan

Lukijat muistuttavat, että aivan oma lukunsa ovat ne vieraat, jotka ilmoittavat tulostaan hyvissä ajoin – mutta eivät koskaan tule paikalle ja ilmoittavat asiasta aivan viime tinkaan.

– Kahtena peräkkäisenä kesänä tuttavat kutsuivat itsensä kylään heille sopivaan aikaan. Matkaa välillämme useampi sata kilometriä. Olin valmistautunut ruokavieraisiin, leivoin ja paistoin kaikki etukäteen. Siivosin koko talon kunnolla. Samaan aikaan kun odottelin jo auton kaartuvan pihalle tuli soitto, etteivät tulekaan. Sama toistui seuraavana vuonna, nimimerkki Meitä on moneksi sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt