Ihmiset hiiltyivät netissä: Mitä tehdä, kun kylään tuppautunut vieras ei tajua lähteä? Tapakouluttajalta selväsanainen neuvo

Julkaistu:

Yllätysvierailu on tapakouluttajan mielestä toisinaan suorastaan huono ajatus.
Mitä tehdä, kun yllätysvierailulle saapuneet tuttavat eivät ymmärrä lähteä kotiinsa, vaikka vierailu on kestänyt jo ties kuinka pitkään?

Tätä kysymystä on pohdittu muun muassa Vauva.fi-keskustelupalstalla 35 sivun verran.

– Meillä ”piipahtaa” jatkuvasti kaveriperheitä ja serkkuja ja muita, joille on varmaan kymmeniä kertoja painotettu, että ovat kyllä lämpimästi tervetulleita käymään esimerkiksi arkisin, mutta meillä lapset menevät nukkumaan klo 20 ja ihan viimeistään siihen mennessä on lähdettävä kotiin. Mutta kun ei, eräs kirjoittaa.

– Tämä ihminen sanoo, että lähtee kohta, hetki vielä. Vaikka lähdöstä tiettyyn aikaan olisi jo etukäteen sovittu. Lähtee vasta samalla oven avauksella tai silloin, kun olet pitkään hokenut, että nyt on oikeasti lähdettävä, toinen kommentoi.

Mirva Saukkola tietää, miten tilanteessa toimitaan. Saukkola on tapakouluttaja ja tyyliasiantuntija, joka on muun muassa kirjoittanut kirjan Etiketti – käytösopas arkeen ja juhlaan.

Ensinnäkin, yllätysvierailun tekeminen on hänen mielestään ylipäätään tarpeetonta ja toisinaan jopa suorastaan huono ajatus.

Hän antaa vierailua suunnittelevalle yhden pätevän ohjeen: älä mene yllätysvierailulle.

– Tänä päivänä yllätysvierailuun ei ole oikein mitään kauhean perusteltua syytä. Nykyinen teknologia mahdollistaa sen kysymisen, että sopiiko tulla käymään, Saukkola sanoo.

 

Nykyinen teknologia mahdollistaa sen kysymisen, että sopiiko tulla käymään

– Yllätysvierailu ei enää tänä päivänä ole ehkä mikään maailman paras idea. Ihmisillä on hektinen elämänrytmi ja paljon suunnitelmia. On isäntäväelle ja vieraalle mukavampaa, kun vieras on tervetullut, eikä vierailu ole mikään ikävä pakkopulla, hän lisää.

Saukkola toteaa myös, että yllätysvierailut eivät todennäköisesti ole yhtä yleisiä, kuin ne olivat vielä ennen älypuhelinaikaa.

Mikäli yllätysvierailu on kuitenkin päässyt tapahtumaan voi tilanteesta tulla kiusallinen.

– Usein tarjotaan jotain, esimerkiksi kahvia tai pikkusyötävää, mikä on kohtelias ele isäntäväeltä. Kun pöytään ei tuoda lisää edes vettä ja esimerkiksi kahvitarjoilu loppuu, se on hyvä merkki siitä, että isäntäväki on valmis vetäytymään omiin oloihinsa, Saukkola kertoo.

Tilanne muuttuu haasteellisemmaksi, jos vieraat eivät ymmärrä ottaa vihjeestä onkeensa.

– Yleensä Suomessa on kunnioitettu hyviä tapoja ja kysytty, haluaako isäntäväki olla itsekseen. Harvoin tuppaudutaan kylään ja ollaan siellä tuntikausia.

 

Yleensä Suomessa on kunnioitettu hyviä tapoja ja kysytty, haluaako isäntäväki olla itsekseen.

Saukkolan mukaan vieraalle voi ilmoittaa suoraan, että isäntäväellä on muuta menoa ja vierailuaika on päättynyt.

Valkoiseen valheeseen ei tarvitse turvautua, sillä ihmisillä on yleensä aina jonkinlaisia suunnitelmia ja muuta ohjelmaa.

– Silloin voi kiittää vierailusta, todeta, että oli hauska nähdä ja sanoa, että nyt on muita suunnitelmia. Ei koko päivää voi useinkaan käyttää vieraisiin.

Millaisia kokemuksia sinulla on kiusallisista vieraista? Entä onko sinulla hyviä vinkkejä heistä eroon pääsemiseen? Ota kanttaa kommenttikenttään!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt