Moniallergisten lasten äiti Raisa listasi ruokamenot kuukauden ajalta – hinnat huimaavat päätä: ”Olihan se järkytys”

Allergiat rajoittavat usein koko perheen elämää.

Raisan perheen molemmilla lapsilla on pahat ruoka-allergiat.

3.5.2018 16:08

Vantaalaisen, 29-vuotiaan Raisan perheessä tiedetään, millaista elämä kahden pienen lapsen kanssa on silloin, kun jokaista suupalaa joutuu miettimään etukäteen.

Perheen kolmevuotiaalla pojalla ja alle vuoden ikäisellä tytöllä on niin pahat ruoka-allergiat, että sopivia ruoka-aineita kaksikolle on alle kolmekymmentä.

– En osannut aavistaa, kuinka kokonaisvaltaisesti allergiat vaikuttavat koko perheen toimintaan, Raisa-äiti huokaa.

Oliver-poika alkoi oireilemaan viiden kuukauden iässä.

– Jouduin syömään antibioottikuureja raskausaikana, samoin synnytyksessä. Myös Oliver sai antibioottikuurin heti synnyttyään, Raisa kertaa.

Poika oli ensimmäiset elinkuukautensa tyytyväinen, hyvin nukkuva ja kasvava lapsi. Kun kiinteiden ruokien maistelu alkoi viiden kuukauden iässä, jokin vaikutti olevan pahasti pielessä. Pieni poika oksensi kaiken ruoan samantien ulos tai ripuloi. Ainoastaan luumusose sopi.

– Kuukauden verran mietin, että onko tämä normaalia. Neuvola oli sitä mieltä, että oksentelu saattaa johtua suoliston kypsymättömyydestä. Oma terveydenhoitajamme kuitenkin kehotti varaamaan ajan yksityiselle puolelle, koska meillä oli vakuutus.

Perheen poika alkoi oireilla, kun kiinteä ruoka astui kuvioihin.

Kaksi vuotta negatiiviseen testitulokseen

Yksityisellä lääkäriasemalla epäiltiin samaten allergiaa, ja pojasta otettiin laajat näytteet. Suolistosta löytyi Clostridium difficile eli itiöitä muodostava suolistobakteeri. Jos bakteeri on useammalla plussalla ja toksiineja tuottavana, siitä aiheutuu lapselle usein suolisto-oireita.

Allergialapset.fi-sivuston mukaan toksiineja eli myrkkyjä tuottava Clostridium difficile on aina yritettävä häätää suolistosta. Suolisto-oireisen lapsen kohdalla pyritään ensisijaisesti käyttämään lempeitä keinoja bakteerin häätämiseen, kuten maitohappobakteereja. Vaikeimmissa tapauksissa bakteeria häädetään antibiooteilla tai mahdollisesti myöhemmin ulostesiirrolla.

– Lääkäri sanoi heti, että Oliverin hoitoaika tulee olemaan pitkä. Ja olihan se. Kaksi vuotta kesti ennen kuin saimme negatiivisen testituloksen, Raisa-äiti sanoo.

Puolitoistavuotiaaksi saakka Oliver söi viittä tai kuutta ruoka-ainetta. Kun suolistobakteeri hellitti, poika on saanut ruokavalioonsa viitisentoista ruoka-ainetta lisää. Oliverilla on ollut myös paljon korvatulehduksia. Nyt on edessä kolmas putkitus.

– Menee viikkoja ennen kuin vatsa palautuu epäonnistuneesta ruokakokeilusta, Raisa kuvailee.

Lihoista Oliverille sopii saksanhirvi. Raisan mukaan harva tulee ajatelleeksi, että allergisen lapsen kohdalla ruoka-aineen sopivuuteen voi vaikuttaa niinkin pieni seikka kuin se, mitä eläin syö ja mistä se on kotoisin.

– Voi olla, että tietyt ruoka-aineet sopivat myös sen jälkeen, kun sen on keittänyt tai pakastanut. Oliverille esimerkiksi kukkakaali sopii vain pakastettuna ja sen jälkeen kypsennyttynä.

Raisa aloitti blogin kirjoittamisen vertaistukena muille samassa tilanteessa oleville vanhemmille.

Kuuden tunnin huutokonsertit

Perhe täydentyi suloisella Silja-tytöllä vuonna 2017. Vanhemmat olivat ajatelleet, että niin huono tuuri ei voi käydä, että allergia iskisi heidän perheeseensä toistamiseen. Silja alkoi kuitenkin oireilla jo kahden viikon iässä – paljon isoveljeään aiemmin.

– Meillä alkoi kuuden tunnin huutokonsertit. Vuorokauden ajalla ei ollut mitään merkitystä, hänellä oli myös paljon hormoninäppyjä.

Raisa imetti ja päätti kokeilla muuttaa omaa ruokavaliotaan. Hän jätti pois yleisimmät allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet: maidon, munan, soijan, naudan ja gluteenin.

– Huudot loppuivat siihen. Pienen vatsanväänteet loppuivat kokonaan kuitenkin vasta sen jälkeen, kun kuuden kuukauden kohdalla kiristin imetysdieetin todella suppeaksi. Sen jälkeen Silja alkoi kasvaa paremmin.

Raisan kulunut vuosi on ollut rankka, sillä hän elää itse vain kahdeksalla ruoka-aineella. Ne ovat kana, porsas, lohi, riisi, tattari, hunajameloni, omena ja kurkku. Myös kookos käy, mutta Raisa ei kykene sillä enää ruokaansa maustamaan. Äidinmaidon korvikkeeseen siirtyminen ei onnistu, koska 11 kuukauden ikäinen Silja saa oireita sekä maissista että lehmänmaidosta.

– Siljalle sopii ruoka-aineista hirssi, kesäkurpitsa, luumu ja saksanhirvi. Lisäksi Silja saa lisäravinteita lääkärin ohjeistuksen mukaan.

Perhe koettaa elää mahdollisimman normaalia elämää allergioista huolimatta.

Arki haasteita täynnä

Raisa-äiti kokkaa arkisin siis sopivat ruoka-annokset kolmelle eri perheenjäsenelle.

– Jos olen erittäin hyvä vaimo, saatan tehdä miehelle oman ruoan, Raisa naurahtaa, mutta vakavoituu pian ja sanoo, että yksinkertaisesti vuorokaudesta meinaa loppua tunnit, joten perheenisä kokkaa omat ruokansa tai syö valmisruokaa.

Raisa on pannut merkille, että viime vuosien aikana perheen ruokalaskut ovat kasvaneet. Äskettäin hän listasi perheen ruokamenoja Lapsen tyhjä lautanen -blogiinsa. Esimerkiksi hirssinaksujen kilohinta on lähes 80 euroa. Myös lisäravinteet maksavat.

– Olihan se järkytys katsoo niitä lukuja. Samalla tulin myös todella vihaiseksi, meillä ei ole vaihtoehtoja valita edullisempia tuotteita, Raisa puistelee päätään.

Raisa kiittelee myös sitä, että perheellä on vakuutus, joka kattaa lasten kuluja yksityisellä puolella. Hän tietää perheitä, joilla on mennyt kaikki säästöt lasten tutkimuksiin, kun vakuutusta ei ole ollut.

– Eniten meillä kuluttaa infektiot. Toki voisimme käydä julkisella puolella, kun on korvatulehdus, mutta niitä korvatulehduksia on ollut tässä perheessä yli kaksikymmentä. On minun henkinen pelastus, ettei ole tarvinnut joka kerta istua tuntikausia päivystyksessä näiden lasten kanssa. Olemme aina myös päässeet putkitukseen viikossa.

Vertaistukea perhe on saanut allergisten lasten ryhmistä ja tapaamisista. Raisa halusi aloittaa myös oman blogin kirjoittamisen vertaistukena muille samassa tilanteessa oleville vanhemmille.

– Salapoliisityötä, selvittelyä. Tuntuu, että itsellä täytyy olla paljon ravitsemuksesta tietoa ja täytyy laskeskella ravintoarvoja, Raisa kuvailee allergiaperheen vanhemman roolia.

Raisa kertoo, että ihmisten ilmoille lähtöä joutuu suunnittelemaan. Miten pakata eväät, löytyykö läheltä lapsille helposti sopivaa syötävää? Onko kahvilan gluteenittomana mainostettu juustokakku varmasti lapsille sopiva?

– Täytyy olla todella tarkkana. Haaveilimme etelänmatkasta, mutta totesimme, ettemme vielä uskalla lähteä ja luottaa siihen, että paikan päältä löytyy lapsille sopivaa ruokaa.

Lasten ruokamenot

Raisa on laittanut taulukkoon esimerkkejä tuotteista, joita heillä käytetään (Prisman hinnat) ja vertauksen vuoksi ”normaalin” tuotteen hinnan. Hintaan vaikuttaa paljon, onko tuote sesongissa vai ei. Tuotteina ovat niitä, joita perheessä pääasiassa käytetään viikoittain.

Heillä on myös käytössä tuotteita, joita Raisa ei ole taulukkoon listannut, esimerkiksi juhlissa ylimääräiset herkut. Oliver on kolmena päivänä viikossa päiväkodissa, joten se vähentää ruokakuluja hieman.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?