Labradorinnoutaja Late varoittaa, kun Johanneksen, 10, verensokeri laskee hälyttävän alhaalle

Julkaistu:

Hypokoira
Vajaan vuoden ikäinen Late on tamperelaisen Jarvan perheen uusin jäsen.
Kuonollaan innokkaasti paikkoja tutkiva kymmenen kuukauden ikäinen labradorinnoutaja Late ei ole mikä tahansa koira, vaan hänellä on tamperelaisessa Jarvan perheessä tärkeä tehtävä.

Perheen kymmenenvuotias Johannes-poika alkoi oirehtia puolisentoista vuotta sitten. Hän oli kovin janoinen ja hyvin väsynyt. Vanhemmat havahtuivat pian siihen, että kaikki ei ole kunnossa.

Ystäväperheen tytär oli sairastunut vain hieman aiemmin ykkösluokan diabetekseen, joten merkit olivat tuttuja.

– Yksi maanantai totesimme, että nyt asiat eivät ole kunnossa. Poika oli poissa tolaltaan ja itki janoaan. Sitten tuli kaveri verensokerimittarin kanssa, sairaanhoitajana työskentelevä Johanneksen äiti Sanna Jarva kertaa.

Diagnoosi varmistui nopeasti: ykköstyypin diabetes. Äidin mukaan diagnoosin jälkeen koko kuusihenkinen perhe joutui totuttelemaan uudenlaiseen elämäntilanteeseen. Alakouluikäisen pojan vointia täytyy tarkkailla ja esimerkiksi verensokerinmittauksesta muistuttaa.

– Välillä se on hieman haastavaa, koska on vilkas lapsi ja kaikki muu olisi mukavampaa, kuten kavereiden kanssa meneminen tai televisionkatselu.

Sanna-äiti kertoo, että poika saattaa monta tuntia mennä viipottaa ja huomata vasta sitten, että olo on muuttunut todella huonoksi.


Koira pääsee omistajansa mukana kahvilaan

Kun kevät eteni, koirarakas perhe törmäsi lehtileikkeeseen, jonka seurauksena viime vuoden heinäkuussa Late asteli lopulta perheen kotiovesta sisään.

Latea koulutetaan hypokoiraksi eli diabeetikon avustavaksi koiraksi. Kennelliitto luokittelee hypokoiran hyötykoiraksi. Viime kesänä astui voimaan lakiasetus, että hypokoira rinnastetaan avustajakoiriin elintarviketilojen osalta, jolloin se pääsee omistajansa mukana esimerkiksi kauppoihin, ravintoloihin ja kahviloihin. Jarvan mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 50–60 hypokoiraa.

– Koira haistaa korkeita ja matalia verensokereita ja varoittaa omistajaansa, Sanna Jarva selventää.

Hypokoiraan perhe päätyi Sanna-äidin mukaan siksi, että iltapäivisin poika on joinain päivinä koulun jälkeen kotona yksin.

– Halusimme, että silloin Late olisi tuki ja turva. Tekniikka on kehittynyt, mutta sekin voi välillä pettää. Nyt täällä on paikalla joku, jos tilanne yllättää. Late voi ilmaista pojalle matalat verensokerit ja hakea myös keittiöstä esimerkiksi pillimehun tai smoothien.


Latesta tulee hyvä hypokoira

Perhe kouluttaa Laten itse, ja koulutus kestää kokonaisuudessaan puolisentoista vuotta. Sanna Jarva sanoo, että pentueen pennut, Late mukaan lukien, oli testattu jo ennen kuin ne luovutettiin perheisiin.

– Koirat jaettiin perheisiin sen mukaan, mikä on heidän potentiaalisin tehtävänsä. Pentu erotettiin yksi kerrallaan muusta pentueesta ja katsottiin, miten ne reagoivat, hätääntyikö pentu vai alkoiko se rauhallisesti selvittämään tilannetta. Tulevan avustavan koiran on hyvä olla rauhallinen, mutta reipas.

Latelle on opetettu, että se tulee tökkimään voimakkaasti kuonollaan Johanneksen jalkaa, kun haistaa, että verensokeri alkaa heitellä.

Late on osoittanut jo koulutuksen alkutaipaleella hyvän hypokoiran ominaisuuksia. Laten koulutus alkoi Karjaalla viime vuoden syyskuussa. Jo marras-joulukuun vaihteessa Late tuli ilmaisemaan, että pojan verensokerit ovat matalalla.

– Ihmettelimme, kun se tuli tökkimään, koska emme olleet itsekään huomanneet asiaa. Vähän itsekin hämmennyimme. Todella hienoa on huomata, että näitä tilanteita tulee jo lähes päivittäin, Sanna-äiti kehuu karvaista perheenjäsentään.


Late on jo suorittanut ympäristökoulutuksen eli Kiva Koirakansalainen -testin ja saanut harjoitusliivit, jolloin se pääsee harjoittelukierrokselle esimerkiksi hypermarkettiin. Valmistuminen häämöttää helmikuussa 2019.

Laten koulutus on siis hyvällä mallilla. Vielä edessä on kuitenkin pientä hienosäätöä. Koulutus jatkuu. Nyt Late on tullut ilmaisemaan pojan alhaiset verensokerit ensimmäisenä Sanna-äidille.

– Olemme yrittäneet opettaa, että menisi pojan luokse, koska kun Johannes on yksin kotona, hän on se, joka tarvitsee apua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt