Kätilö Elina Botha pelkäsi, ettei saa lastaan rauhoiteltua – nyt hän opettaa vanhemmille, miten itkuisen vauvan saa hiljaiseksi - Perhe - Ilta-Sanomat

Kätilö Elina Botha pelkäsi, ettei saa lastaan rauhoiteltua – nyt hän opettaa vanhemmille, miten itkuisen vauvan saa hiljaiseksi

Kätilötyön lehtori Elina Botha kouluttaa ammattilaisia ja vanhempia, jotta itkuiset vauvat rauhoittuisivat.

Huutavan vauvan rauhoitteluun on keinoja.­

11.4.2018 19:39

Kätilötyön lehtori, sertifioitu Happiest Baby -kouluttaja Elina Botha on käyttänyt amerikkalaisen lastenlääkäri Harvey Karpin menetelmää itkuisten vauvojen rauhoittamiseen jo kahdentoista vuoden ajan.

Aiheesta väitöstutkimusta työstävä Botha tutustui menetelmään, kun odotti kolmatta lastaan. Nyt hän haluaa lisätä tietoisuutta asiasta lapsiperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille ja vanhemmille itselleen.

Menetelmää on opetettu nyt kahden vuoden ajan vanhemmille, opiskelijoille ja ammattilaisille, kuten Ensi- ja turvakotien liiton vauvatyöntekijöille.

Botha kertoo, että kun hän odotti kuopustaan, hänen mielessään kyti pelko siitä, ettei hän saa itkuista vauvaa rauhoiteltua.

– Se oli aika kova pelko. Kahdella ensimmäisellä lapsellani ei ollut koliikkia tai itkuisuutta, mutta tunsin silti suurta riittämättömyyden tunnetta. Se oli ahdistavaa, Botha muistelee.

Borha tutustui amerikkalaiseen menetelmään ja tilasi kirjat Suomeen. Hän perehtyi aiheeseen itse.

Elina Bothan luotsaamasta menetelmästä kertoi ensimmäisenä Yle.

 Yksinkertaisuudessaan vauvan itkua voi rauhoitella seuraavilla konsteilla: kapaloinnilla, sivuasennolla, hellällä heijauksella, imemisellä ja suhinaäänellä.

Menetelmä ei ole tarkoitettu vain niin sanotuille koliikkivauvoille, vaan kaikille itkuisille kahden viikon–kolmen kuukauden ikäisille vauvoille.

– Tämän voi ottaa käyttöön itkuisella vauvalla koska vain, kunhan perustarpeista on ensin huolehdittu. Itkun taustalla voi joskus olla allergia, sairaus tai muu vakava syy, mikä täytyy ensin sulkea pois, Botha muistuttaa.

Myös vanhempia ja heidän tarpeitaan on kuunneltava. Jokainen vauva ja perhe on yksilöllinen.

– Yksinkertaisuudessaan vauvan itkua voi rauhoitella seuraavilla konsteilla: kapaloinnilla, sivuasennolla, hellällä heijauksella, imemisellä ja suhinaäänellä.

–Imeminen on vauvalle todella tärkeää, sanoo Elina Botha.­

Kaikki alkaa Bothan mukaan kapaloinnista.

– Kapalointi on vanha hyvä konsti, mutta siinä on tärkeät reunaehdot, joiden täytyy täyttyä. Ammattilaisen on hyvä näyttää, miten kapalointi tapahtuu turvallisesti ja oikein. Kapalointia tehdään tietyllä tavalla tietyn ikäiselle.

Tämän lisäksi neljän muun konstin on oikein tehtynä tarkoitus käynnistää vauvassa ikään kuin ”rauhoittumisrefleksi”, joka tarkoittaa, että vauva rauhoittuu ja rentoutuu ihan kesken huutamisen.

Botha kertoo, että menetelmän voi oppia koulutuksessa, minkä jälkeen sen voi heti ottaa käyttöön vanhempia ohjatessa tai oman vauvan kanssa.

– Vanhemmuus vaatii monenlaisia taitoja, eikä itkuisuuden rauhoittelu ole niistä vähäisimpiä.

Mitä tarkoittaa koliikki?

Koliikilla tarkoitetaan imeväisen lapsen runsasta selittämätöntä itkuisuutta. Virallinen määritelmä edellyttää vähintään kolmen tunnin itkua, vähintään kolmena päivänä viikossa vähintään kolmen viikon ajan. Koliikkia esiintyy noin joka kymmenennellä lapsella. Usein itkuisuus painottuu iltaan kello 18:n ja 24:n välille. Tyypillinen koliikki-ikä on 3–6 kuukautta.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?