Suomessa on jo 110 000 köyhää lasta – ”Onko tämä oikein”

Suomessa suhteessa aiempaa useampi lapsi on köyhä, varoittaa lapsiasiavaltuutettu.

Toimeentulotuesta tulisi kustantaa nykyistä enemmän köyhien lasten harrastuksia, lapsiasiavaltuutettu vaatii.

6.4.2018 15:31

Hallituksen on ryhdyttävä kiirellisesti toimiin lapsiköyhyyden vähentämiseksi Suomessa, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii. Hän sanoo, etteivät päättäjät voi odottaa seuraavaan hallituskauteen.

– Hallituksen on linjattava kiireellisistä toimenpiteistä köyhyyden vähentämiseksi. Köyhyys on yhteiskunnalle kallista. Erityisen kallista on lasten köyhyys. Siihen meillä ei ole varaa, Kurttila sanoo tiedotteessaan.

Suomessa köyhien lasten osuus kaikista lapsista on kasvussa, Kurttila toteaa. Viime vuosina tehdyt lapsilisien leikkaukset ja sosiaalietuuksien indeksitarkistusten jäädytykset vaikeuttavat köyhien perheiden asemaa.

– Kun vuonna 1994 kolmesta lapsesta vuoden 2015 hintatasossa sai lapsilisää 513 euroa, vuonna 2019 tämä lapsilisä on enää 319 euroa. Tuoreimpien, vuoden 2016 tulonjakotilastojen mukaan lapsista 10,2 prosenttia kuului pienituloiseen kotitalouteen. Tämä tarkoittaa 110 000:ta lasta. Vuonna 2015 luku oli 9,4 prosenttia. Tilanne on vakava, ja lapset kokevat köyhyyden monet ilmiöt niin koulussa, vapaa-ajalla kuin kotona.

Köyhyys voi lapsiasiavaltuutetun mukaan vaikuttaa koko lapsen persoonaan.

– Lapselle kyse ei ole yhdestä tilanteesta tai tavarasta, vaan koko elämästä, Kurttila sanoo tiedotteessa.

Kurttilan mukaan köyhien perheiden lapset joutuvat muun muassa useammin koulukiusatuiksi. Heillä ei välttämättä myöskään ole enää samoja välineitä oppimiseen, koska koulussa annetaan tehtäviä, jotka tulisi tehdä tietokoneella.

– Kaikilla lapsilla ei ole enää maksuttomassa perusopetuksessa samoja oppimisvälineitä. Onko tämä oikein?, Kurttila kysyy.

Lapsiasiavaltuutettu ja Pelastakaa Lapset ry vaativat Suomeen maksutonta toisen asteen koulutusta.

– Suomen on turvattava jokaiselle nuorelle – varallisuudesta riippumatta – mahdollisuudet kouluttautua niin pitkälle kuin kyvyt ja kiinnostus riittävät. Siksi tarvitsemme maksuttoman toisen asteen, Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta sanoo.

Lapsiasiavaltuutettu perää myös enemmän toimeentulotukea vähävaraisten lasten harrastuksiin ja kokopäiväistä varhaiskasvatusoikeutta kaikille lapsille.

Onko sinulla kokemusta köyhyydestä lapsuudessasi? Miten se on vaikuttanut elämääsi? Kerro meille tarinasi: maiju.majamaa@iltasanomat.fi.

Voit myös kommentoida asiaa alla keskustelussa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?