Opettaja Meri ei halua omia lapsia – puoliso joutui piinaavaan grilliin miesten saunaillassa - Perhe - Ilta-Sanomat

Opettaja Meri ei halua omia lapsia – puoliso joutui piinaavaan grilliin miesten saunaillassa

Luokanopettajana työskentelevä Meri ei halua miehensä kanssa omia lapsia.

Meri ja hänen miehensä eivät halua lapsia.

9.3.2018 15:56

Päälle kolmekymppinen Meri on yläasteen opettaja. Hän nauttii sukulaisten ja ystävien pienten lasten seurasta ja hoitaa heitä mielellään.

Omia lapsia Meri ei kuitenkaan miehensä kanssa halua. Vuosien kuluessa yhteinen päätös on tuntunut entistä enemmän oikealta.

– Teimme päätöksen monta vuotta sitten. Keskustelemme asiasta toki edelleen, Meri kertoo.

Meri on purkanut tuntojaan joulukuussa aloittamaansa En halua lapsia -blogiinsa. Meri kirjoittaa anonyymisti. Hän ei halua esiintyä tässäkään jutussa omalla nimellään, koska ei halua koululleen asiasta taakkaa tai että hänen oppilaansa eksyisivät blogin sivuille.

Meri halusi aloittaa blogin vertaistukena samassa tilanteessa oleville.

– Haluaisin lukea asiasta enemmän ja kuulla muidenkin mielipiteitä. Vaikka minullakin on kaveripiirissä vapaaehtoista lapsettomuutta, asiasta on jotenkin vaikea jutella, Meri sanoo.

Meri on ollut miehensä kanssa yhdessä kuutisen vuotta. Mies on jo yli nelikymppinen. Pari puhui jo aikaisessa vaiheessa perheenperustamistoiveensa läpi.

– Aluksi mieheni ei uskonut, kun sanoin, etten halua lapsia. Hän ajatteli, että biologinen kelloni alkaa kyllä jossain vaiheessa tikittää.

Pariskunta hoitaa mielellään muiden lapsia, vaikka tarvetta omalle jälkikasvulle ei ole.

Merin mukaan mies oli ollut myös varautunut siihen, jos Merin mieli muuttuisi. Ei ole muuttunut.

– Jos minulle olisi tullut kauhea biologinen tarve saada lapsi, uskon että hän olisi suostunut.

Parin päätöksen takana ei ole mitään erityistä ideologiaa, kuten ekologisia syitä tai periytyvää sairautta.

– Ei vain ole tarvetta lähteä sille tielle.

Merin siskolla on useita lapsia, joita Meri hoitaa mielellään. Hänen miehellään on myös lastenhoitokokemusta, ja hän viettää paljon aikaa kummilastensa kanssa.

– Lähipiiri kyseleekin usein, miksi emme tee lapsia, koska olemme niin hyviä kasvattajia ja olisimme hyviä vanhempia. Me itse koemme, että jaksamme olla lasten kanssa juuri sen takia, että he eivät ole omia, Meri naurahtaa.

Välillä pari joutuu perustelemaan päätöstään.

Välillä pari on joutunut selittelemään päätöstään, esimerkiksi työpaikoilla ja saunailloissa. Meri on asian kanssa kuitenkin niin sinut, että kuittaa utelut huumorilla.

– Ymmärrän kyllä, että jotkut ihmiset kokevat asiasta syyllistymistä ja painetta.

Erään kerran Merin mies joutui aiheen tiimoilta erittäin ikävään tilanteeseen kavereidensa saunaillassa.

Paikalla oli ollut kymmenkunta entuudestaan tuttua ja tuntematonta miestä. Illan aikana oli saunottu, juotu kaljaa ja keskusteltu elämästä, myös perheasioista. Kaikilla muilla porukassa oli jo omia lapsia.

– Kun mieheni oli kertonut meidän olevan vapaaehtoisesti lapsettomia, muut miehet alkoivat painostaa lapsentekoon. Kuulemma vasta isäksi tulo antaa elämälle tarkoituksen, Meri kertaa.

Merin mukaan kuumotus oli käynyt jo ahdistavaksi ja hänen miehensä oli yrittänyt vaihtaa puheenaihetta ja heittänyt viimeiseksi argumentikseen sen, ettei vaimokaan halua lapsia.

– Muiden mielestä se ei kuulemma ollut mikään ongelma. Sillä ei kuulemma ole väliä, kenen naisen kanssa lapsen tekee.

Merin mukaan hänen miehensä on tilanteesta vieläkin ahdistunut ja miettii, jaksaako enää lähteä saman porukan illanviettoon mukaan.

– Sitä tilannetta ei voinut enää huumorilla kuitata.

Oletko vapaaehtoisesti lapseton? Milloin olet tehnyt päätöksesi ja millaisissa tilanteissa olet joutunut perustelemaan kantaasi? Keskustele alla!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?