Pikkutytön piirros paljasti perheen salaisuuden, josta hänen ei pitänyt tietää mitään – äiti: ”Minulla nousi kyyneleet silmiin” - Perhe - Ilta-Sanomat

Pikkutytön piirros paljasti perheen salaisuuden, josta hänen ei pitänyt tietää mitään – äiti: ”Minulla nousi kyyneleet silmiin”

Ilta-Sanomien lukijat intoutuivat kertomaan erikoisia tarinoitaan, joille he eivät ole vielä tähän päivään mennessä löytäneet selitystä.

Tytär piirsi perhepiirrokseen menetetyn perheenjäsenen, josta hänen ei pitänyt tietää mitään. Kuvituskuva.

7.3.2018 19:00 | Päivitetty 8.3.2018 12:11

Ilta-Sanomat uutisoi helmikuussa lukijoiden kummallisista sattumuksista ja tapahtumista, joita heille on tapahtunut.

Kaikki sai alkunsa amerikkalaisen kirjailija Mikki Kendallin Twitter-päivityksestä, jossa hän pyysi seuraajiaan kertomaan oudoimmista ja karmivimmista asioista, joita he ovat lasten suusta kuulleet.

Voit lukea Ilta-Sanomien uutisen aiheesta täältä.

Uutisen jälkeen myös lukijat intoutuivat kertomaan kokemuksistaan. Ja niitä riitti.

– Poikani oli noin kaksivuotias, kun eräänä kauniina päivänä istuimme ruokapöydän ääressä syömässä. Vanhassa rintamamiestalossamme olimme asuneet jo reilut pari vuotta. Tunnelma oli leppoisan pysähtynyt. Olimme kahden kotona. Kohta poikani katsoi viereensä toiselle puolelle ja kysyi rauhallisen ihmettelevästi: ”Kuka tuo setä on?”, eräs suomalainen äiti kertoi.

Voit lukea Ilta-Sanomien uutisen aiheesta täältä.

Keskustelu jatkui kuumana pitkään. Vai mitä mieltä olet näistä Ilta-Sanomien lukijoiden tarinoista?

Moni kertoo saaneensa lohtua ”viestistä tuonpuoleisesta”.

”Lapsen mieli on niin avoin. Itse näin pienenä äidin siskon miehen sekä molemmat mummoni omissa muistotilaisuuksissaan.”

Hanna

”Tyttäreni, silloin 2 vuotta, kertoi olleensa ennen äiti. Hänellä oli ollut kolme lasta, kaksi poikaa ja tyttö. Illalla oli lukenut lapsille Kalle Ankaa ja lapset olivat kuolleet tulipalossa Ruotsissa. Täytyy myöntää, että autossa oli hyvin hiljaista aikuisten kesken lopun matkaa. Emme olleet ikinä käyneetkään Ruotsissa saati lukeneet tai puhuneet Kalle Ankasta. Sama tyttö vuotta myöhemmin kysyi kesken aamuisen tarhamatkan, kuka tuo poika on tien vieressä, miksi se itkee ja korvasta tulee verta. Ketään en nähnyt, mutta myöhemmin päivällä selvisi, että edellisenä iltana pieni poika oli jäänyt siinä kohtaa auton alle ja menehtynyt. Paljon muutakin tyttö puhui ja näki, mutta nämä jääneet erityisesti mieleen.”

Kaikkea sattuu

”Minulle on kerrottu että noin 4-vuotiaana minulla oli ”mielikuvitusleikkikaveri” nimeltä Myssi. Hänen kanssaan leikin päivittäin parisen vuotta. En ollut puhunut Myssistä vähän aikaan, ja mummoni oli kysynyt, missä Myssi on. Olin vastannut, että hän on kuollut.”

Britsku

”Olin menossa 18-vuotiaana kuolleen poikani haudalle. Portilla kuulin poikani sanovan kovalla äänellä: ”Äiti, älä itke!”. Hän huolehti minusta.”

Seija

”Sisareni anoppi kuoli. Hautajaisten jälkeen toisessa mummolassa noin 2-vuotias sisareni lapsi leikki sohvalla vieressäni, kun istuin tietokoneella kirjoittamassa. Vilkaisin olkani yli, koska tuntui kuin joku olisi istunut siellä sohvatuolilla. En nähnyt ketään. Silloin sisareni lapsi alkoi puhua juuri kuolleesta mummostaan siinä autolla leikkiessään. Kotona tiskatessani kuulin korituolin narahtelevan kuin joku istuisi siihen tai kun kissa hyppää siihen nukkumaan... Kissa oli kuitenkin ruokakupillaan syömässä, eikä asunnossa ollut muita kuin minä ja kissa. Epäuskoisena kurkistin korituolia kohti. Se oli tyhjä. Kissa tuijotti korituolia silmät suurina hetken ennen kuin jatkoi ruokailuaan. Tuli voimakas ikävä Pohjois-Karjalasta syntyisin ollutta ystävääni, jonka kohtalosta en edelleenkään tiedä muuta kuin että hän katosi. Hänen polkupyöränsä löytyi merestä Helsingin edustalta pari vuotta katoamisen jälkeen. Lapset ja eläimet ”näkevät” enemmän.”

Tervehdyskäynti

Eräs lukija miettii, aistiiko kissa asioita, joita ihmiset eivät näe.

”Lohdullista luettavaa, kun on itsellä ollut lapsena ja nuorena samanlaisia kokemuksia. Pysähdyin tuijottamaan jotain tuttua henkilöä, kun oli aavistus että tapaamme viimeisen kerran. Olin vihainen itselleni näistä tuntemuksistani, kävi juuri niin kuin olin aavistanut. Kerroin yllättävän suruviestin äidilleni siinä vaiheessa, kun puhelin vasta soi, vaarini oli kuollut.”

Irma Anneli

”Aivan pikkulapsena, 1950-luvun alussa, parin vuoden ikäisenä yritin kertoa isälleni, että olen minäkin ollut sodassa. Minulla oli mielessäni selkeä kuva itsestäni sotilaspuvussa, olin sodassa kaatunut isän veli. Isän veljestä meillä ei ollut kuvaa olemassa. Enkä luonnollisesti ollut koskaan setääni nähnyt. Isäni tuhahtaen naurahti asialle, eikä siitä sen jälkeen koskaan puhuttu sen enempää. Mutta edelleenkin, 70-vuotiaana, minulla on tuo sama kuva itsestäni, tosin vuosien haalistamana, mielessäni. 1960-luvulla näin ensimmäistä kertaa kaukana asuvia isäni serkkuja, jotka olivat hyvin tunteneet setäni. Kun tulin koivukujaa pitkin heitä tapaamaan, joku heistä huudahti hämmästyneenä, tuo kävelee kuin Akseli! Akseli oli tuo sodassa kaatunut setäni.”

Näinkin

”Minä muistan, kun alle 7-vuotiaana muksuna sanoin vuosien ajan aina aamuisin äidille, että ukki tuli peittelemään ja toivottelemaan hyviä öitä. Ukkini kuoli, kun olin noin vuoden ikäinen, ja en ikinä nähnyt häntä, sillä hän asui Puolassa. Mutta hän halusi nähdä minut. Ja kummasti kyllä, vieläkin muistan kun hän tuli peittelemään. Läheinen ystäväni kuoli vuonna 2013, ja juuri hänen kuolemansa aikoihin, olin miettimässä, soittaisinko hänelle vai en kysyäkseni, tulisiko hän synttäreilleni. Sitten illalla saatiin puhelu. Äiti kertoi minulle, että ystäväni on taivaassa.”

Kaenuu01

”Kyllä näitä on, itsekin lapsuudesta muistan. Isäni joutui kesälomamatkalla autokolariin. Muistan tunteen pirtissä, jossa luin akkaria. Olin levoton ja mielessä oli, että on tapahtunut jotain, kunnes puhelin soi ja tieto tapahtuneesta tuli. Aikuisiällä niin toivoisi jotakin yliluonnollista, mutta mitään ei tapahdu, tylsää.”

Ode

”Vuonna 2015 olimme tyttäreni kanssa lähdössä isäni luota kotiin. Hyvästellessä tuli yhtäkkiä tunne, että emme enää näe. No nähtiin kolmen päivän päästä isäni sairaalasängyn äärellä. Isäni oli tajuton ja kuoli seuraavana yönä. Samoin kuin yllä olevassa jutussa, äitini kuoli, kun poikani oli 11-vuotias. Kerroin asiasta aamulla, johon poikani totesi: ”Mummo kävi yöllä kertomassa”.

Ei yksin

”Minulla oli pitkälle teini-ikään asti sattumuksia. Jos joku tuntemani henkilö (vaari, mummu, naapurin setä) oli kuollut yöaikaan, heräsin aina samaan aikaan ja sen verran, että katsoin kelloa, että miksi olen tähän aikaan herännyt. Naapurin sedänkin kuolinaika oli tarkka, kun vessaan tuupertui.”

 

”Kun olin nuori tyttö, näin unen isäni kuolemasta, mihin heräsin itkien. Uni tuntui niin todelliselta. Kerroin unesta isälle, johon hän vastasi, ettei sitä koskaan tiedä. Vain pari kuukautta, isäni menehtyi äkillisesti sairauskohtaukseen – juuri niin kuin unessa oli tapahtunut. Paikkakin sama kuin unessa. Mietin, näytetäänkö meille, että osaisimme valmistautua.”

Uneni oli todellinen

”Muisto reilun kahdenkymmenen vuoden takaa. Perheessämme oli kolmivuotias poika. Yhtenä päivänä kotona ollessamme hän tuli luokseni ja sanoi, että äidin vatsassa kasvaa Valtteri. Totesin siihen, että niinkö. Odotin silloin toista lastamme, mutta raskaus oli vasta alkuvaiheessa, eikä siitä ollut kerrottu kenellekään. Puolisoni tiesi, muttemme olleet puhuneet siitä esikoisen kuullen. Sittemmin syntynyt poika sai toiseksi nimekseen Valtteri.”

Äiti

Eräs lukija havahtui, kun heräsi aina tiettyyn kellonaikaan.

”Mieheni oli 8-vuotiaana koulusta tultuaan sanonut äidilleen: ”Äiti, tiedän, etten elä vanhaksi. En sure, etten elä vanhaksi, vaan sitä, mikä minulta jää kokematta”. Äitinsä, tuleva anoppini, tietysti kauhistui, mitä lapsi lateli suustaan. Yhdessäolomme aikana mieheni sanoi pari kertaa surevansa, ettei näe lastemme varttuvan, ja pyysi, ettemme surisi häntä, sillä hänellä olisi kaikki hyvin. Minä en voinut ottaa todesta asiaa, joka tuntui mahdottomalta kenenkään tietää ennalta. Sitten eräänä syysiltana hän, terveenä elänyt kolmekymppinen mies, kuoli yllättäen töissä sairauskohtaukseen.”

Ikuinen ikävä

”Itselleni erittäin tärkeä isovanhempi, isäni isä, on saapunut neuvomaan isoissa kysymyksissä kolmesti. Ensimmäisen kerran noin puoli vuotta kuolemansa jälkeen, toisen kerran kaksi vuotta kuoltuaan ja toistaiseksi viimeisen kerran 20 vuotta sitten. Yhtäkään neuvoistaan en ole katunut.”

4 x äiti

”Ollessani 13-vuotias kerran talviaikaan heräsin sunnuntaina varhain ja ylös noustani näin isäni askartelemassa. Kysyin, että mitä hän tekee ja vastaukseksi sain, että onkea Eikalle. Eikka oli isän hyviä kavereita ja kävivät joskus kotimme vieressä olevan järven jäällä pilkillä. Sanoin isälle, että turhaan teet, ei Eikka sitä enää tarvitse. Isä suutahti, ja menin takaisin nukkumaan. Iltapäivällä tuli Eikan vaimon sisko ja kertoi, että Eikka oli kuollut hankeen juuttunutta autoa työntäessään juuri siihen aikaan, kun sanoin isälle, että turhaan tekee. Sitten kesällä isäni kelloseppäkaveri Paavo käväisi meillä. Minua alkoi yhtäkkiä väsyttää aivan hirveästi ja menin isän sängylle nukkumaan, mitä en normaalisti tehnyt. Isä tuli ja sanoi, että anna kellosi, Paavo putsaa sen, ettei se enää jätätä, johon minä että, ehtiiköhän Paavo. Isä siihen, että tekee kunnes ehtii. Paavo kuoli kaksi päivää myöhemmin. Isä kysyi aika vaisuna, että kuinka tiedän.”

Tiedän vain joskus

”Menetin lapseni, kun hän oli 2-vuotias. Juuri ennen kuolemaansa hän nosti kädet ilmaan ja sanoi ”isä”. Hän ei ehtinyt nähdä isäänsä koskaan, koska mieheni kuoli tapaturmaisesti, kun odotin lastamme. Joku kuitenkin tuli noutamaan hänet.”

Maija

”Odotin kaksosia, joista toinen kuoli kohtuun. Tästä ei koskaan tytölle kerrottu. Hän piirsi pienenä perhepiirroksen, jossa hänen vieressään käsi kädessä seisoo toinen samankokoinen tyttö. Minulla nousi kyyneleet silmiin.”

Kaksosten äiti

Alla olevalta videolta kuulet lisää tarinoita, jotka ovat vailla selitystä.

Erään lukijan mukaan perheen pikkusisarus tiesi äidin uudesta raskaudesta ennen kuin hänelle oli asiasta kerrottu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?