Perhe

Joni-isä toimi lapsensa kanssa kuten Suomessa on tapana – Ranskassa paikalle hälytettiin poliisi

Julkaistu:

Erikoinen tilanne
Joni Koivuniemen ja hänen tyttärensä leppoisa vaunulenkki päättyi sekasortoon.
Stand up -koomikko ja elokuvaohjaaja Joni Koivuniemi muutti puolisonsa ja puolitoistavuotiaan tyttärensä kanssa tammikuussa Ranskaan Étampesiin, reilun 22 000 asukkaan pieneen kylään tunnin junamatkan päähän Pariisista.

Koivuniemien on tarkoitus asuttaa uutta kotikaupunkiaan puolisen vuotta. Perheenisä valmistautuu Ranskassa vantaalaisen amispojan sielunmaisemaa peilaavan Pilluralli Pro -elokuvan kuvauksiin.

Perhe ei ole ehtinyt asua uudessa maassa kauaakaan, kun pienet kulttuurilliset erot ovat jo käyneet ilmi.

Koivuniemi kertoo, että kaupungissa on tällä hetkellä yhtä lumiset kelit kuin Suomessa. Perheen pienimmillä ei kuitenkaan ole yllään yhtä lämpimiä tamineita kuin suomalaisilla tovereillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Talvihaalareita, mikä meidänkin skidillä on, niitä ei ole täällä. Lapset pukeutuvat kuin aikuiset: farkkuihin ja talvitakkiin, Koivuniemi kertoo.

Kylmillä keleillä Koivuniemi ja tytär ovat usein myös ainoat puistossa temmeltävät ihmiset.

Viime viikon torstaina Koivuniemi joutui yllättäen tyttärensä kanssa erikoiseen tilanteeseen.

– Olimme vaunulenkillä, tyttö nukahti ja päätin poiketa matkalla kahvilassa lounaalla, Koivuniemi kertaa.


Kahvilassa oli suuret ikkunat, joten Koivuniemi jätti vaunuissa nukkuvan tyttärensä ikkunan eteen, kun meni itse sisälle. Tarkoitus oli istua ikkunan viereen, josta näkee suoraan vaunuihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olin juuri tilannut ruoan, kun sieltä tuli joku tyyppi vaunuja kohti. Hän kosketti tytön poskea, varmaan kokeillakseen, onko hänellä kylmä. Sitten hän otti rattaat ja säntäsin ulos, Koivuniemi jatkaa.

Perheenisä juoksi tyttärensä luokse ja kyseli englanniksi, mitä mies oikein meinaa. Vastapuoli selitti jotain ranskaksi eikä yhteistä kieltä löytynyt.

– Vein sitten rattaat takaisin paikoilleen ja palasin takaisin sisälle. Mies tuli sisälle kahvilaan ja selitti kaikille paikallisille jotain. Varmaan, etten halua tuoda lasta sisälle.

Paikalle kerääntyi lisää ihmisiä ja Koivuniemi palasi ulos ja yritti englanniksi kysellä, mikä on oikein ongelmana. Koivuniemi kuvailee tilannetta sekasorroksi.

– Olin siinä vähän aikaa, tulin takaisin sisään ja yritin kysyä tarjoilijalta, mikä tässä on ongelmana. Ajattelin, että he pelkäävät, että katoksesta tulee lunta, joka menee rattaisiin, Koivuniemi sanoo.


Kun hän kääntyi, vastassa seisoi poliisi.

– En tiedä, olivatko he soittaneet vai sattuiko hän paikalle sattumalta, Koivuniemi nauraa.

Poliisi alkoi kysellä Koivuniemeltä, että mitä tapahtuu ja pyysi nähdä tämän paperit. Niitä Koivuniemellä ei ollut mukanaan. Koivuniemi yritti selittää, että jos hän tuo lapsen sisälle, tyttö herää, sillä hänellä on päällä niin paljon vaatteita.

– Siinä sitten puhuttiin taas ranskaa ja englantia sekaisin. Poliisi kyseli, missä lapsen äiti on.

Loppujen lopuksi tilanne päättyi siihen, että Koivuniemi maksoi kahvinsa ja poistui kahvilasta asiakkaiden tuijottaessa.

Koko tilanteen ajan tytär nukkui rauhallisesti rattaissaan ja oli täysin tietämätön ympärillään tapahtuneesta välikohtauksesta.

Koivuniemi ei aio jatkossa kartella kahvilaa, vaan astelee reippaasti sen ohitse päivittäin matkalla kylän keskustaan.

– Kyllä sinne ohi mennessä vilkuttelen ja aion vielä sinne mennäkin. Omistaja ei tilanteeseen puuttunut, Koivuniemi naurahtaa.

Onko sinun tavallisia suomalaisia tapojasi kummeksuttu ulkomailla? Mitä tapahtui? Lähetä viestiä osoitteeseen maiju.majamaa@iltasanomat.fi.