Lastentarhanopettaja kertoo HS:ssa alan ahdingosta – ei laittaisi edes omaa lastaan päiväkotiryhmäänsä - Perhe - Ilta-Sanomat

Lastentarhanopettaja kertoo HS:ssa alan ahdingosta – ei laittaisi edes omaa lastaan päiväkotiryhmäänsä

Helsingin Sanomien mielipidepalstalle kirjoittaneen lastentarhanopettajan mukaan alalla työskentelevien pitää lopettaa venyminen oman hyvinvointinsa kustannuksella – ja mennä lakkoon.

Päivähoidon resurssipula on kasvanut niin suureksi, että lastentarhanopettaja ehdottaa ratkaisuksi lakkoa.­

5.2.2018 11:09

Nimimerkki Lastentarhanopettaja kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla siitä, kuinka päiväkodeissa on liian vähän henkilöstöä, tilat ovat pienet lasten lukumäärään nähden ja henkilöstön vaihtuvuus heikentää kasvatuksen laatua. Kirjoittajan mukaan hän ei panisi edes omaa lastaan päiväkotiryhmäänsä.

Hänen mukaansa päättäjät tietävät päiväkotien ahdingosta, mutta politiikassa keskitytään lähinnä henkilöstön koulutustasoon eikä todellisiin ongelmiin. Koulutuksen lisääminen ei ole kirjoittajan mielestä huono asia, mutta hän muistuttaa, ettei kukaan ammattilainen voi tuottaa laadukasta varhaiskasvatusta ilman kunnollisia resursseja.

Hänen mukaansa osaaminen valuu siksi jo muualle, kun uudet opettajat huomaavat työn olevan lähinnä selviämistä työpäivästä.

– Nyt meidän alalla toimivien pitää unohtaa oma paremmuudentunteen tavoittelumme ja lakata venymästä oman hyvinvointimme kustannuksella. Nyt on aika puhaltaa yhteen hiileen. Tämä tarkoittaa, että asiasta täytyy pitää enemmän ääntä – ja mennä lakkoon, hän kirjoittaa.

Jatkuva ongelma

Uusi asia päiväkotien ahdinko ei toki ole, sillä pelkästään viime vuonna Ilta-Sanomissa kirjoitettiin aiheesta useaan otteeseen.

Kerroimme esimerkiksi Helsingin Sanomien varhaiskasvatusalan ammattilaisille suunnatusta kyselystä, jonka vastauksista paistoi resurssipulasta johtuva epätoivo.

– Kun olen kolme tuntia yksin kahdenkymmenen lapsen kanssa, kaikki energia menee siihen, että saan lapset pysymään hengissä. Olemaan satuttamatta kaveria. Ja kun tämä ei ole tilapäistä vaan viikoittaista, kirjoitti esimerkiksi eräs opettaja.

Kirjoitimme myös Meidän Perhe -lehden vastaavanlaisesta selvityksestä, jonka vastauksissa toistuivat samanlaiset ongelmat. Selvitykseen vastanneista lastentarhanopettajista 65 prosenttia kertoi päiväkodissa tapahtuvan vaaratilanteita sen vuoksi, että aikuisia on liian vähän.

– Lapsia on kadonnut ja karannut, koska valvonta on pettänyt alimiehityksen vuoksi. On kauheaa huomata yhtäkkiä kaksivuotiaan kadonneen, kirjoitti eräs vastaaja.

Työskenteletkö varhaiskasvatusalalla? Kuulostavatko nämä tilanteet tutuilta? Olisiko lakko vai jokin muu paras ratkaisu asiaan? Kerro kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?