Perhe

”Kukaan ei varmasti halua minua koskaan” – Lapsuudessa mieleen syöpyneet ajatukset varjostavat yhä Helkan, 35, elämää

Julkaistu:

Kiintymyssuhteet
Etä-äiti-blogistaan tunnettu Helka Belt kertoo avoimesti kielteisistä ajatuksistaan, joiden arvelee johtuvan lapsuudestaan.
”Olen huono ja minusta ei ole mihinkään.” ”Kunpa minusta tykättäisiin kotona.” ”En ole ikinä yhtä hyvä kuin muut.” ”Kukaan ei varmasti halua minua koskaan.”

Näin mietti kuopiolainen teini-ikäinen Helka Belt mielessään. Hän oli tyttö, joka koki olevansa liian huono. Huono kenellekään. Häntä ei arvostettu sellaisena kuin hän oli. Ei yhteisössä eikä muuallakaan. Kun hän oli vähän pikkuisen liian erilainen. Pikkuisen liian omapäinen. Pikkuisen liian huono.

Nyt Belt on aikuinen, 35-vuotias kahden lapsen äiti ja kirjoittaa suosittua Etä-äiti-blogia. Kielteiset ajatukset ovat kuitenkin jääneet ja hän pyörittelee niitä vieläkin mielessään.

Hän puhuu ”huonon tytön -syndroomasta”. Termiä ei ole virallisesti olemassa, mutta Beltin mielestä se kuvastaa parhaiten hänen tilannettaan. Ja hän uskoo, että ajatukset juontavat juurensa hänen varhaislapsuuteensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos lapsi ei koe ehdoitta hyväksymistä, se ei ole hyvä asia. Jos joutuu suorittamisen kautta hakemaan hyväksyntää, Belt pohtii.


Belt kertoo, että hänen lapsuuden kasvuympäristönsä oli tiukan uskonnollinen. Hän ei kokenut istuvansa muottiin, jota ilmapiirissä lapselta odotettiin.

– Eihän esimerkiksi kolmevuotias tee tahallaan mitään pahuuksia.

Belt kirjoitti asiasta blogissaan viime vuoden lopussa. Hän kirjoitti, että on vaikea muuttaa ajatusrakenteita itseään suojelevaan ja itseään kunnioittavaan. Se on vaatinut terapiaa ja vuosien ajatustyötä. Ajatusmallit tuovat silti painolastinsa esimerkiksi ihmissuhteisiin.

– Monesti kuulen ystävieni kysyvän, miksi arvostan itseäni niin vähän, Belt kertoo.

Lapsuuden jäänteet ovat näkyneet myös parisuhteissa. Nyt Belt on tasapainoisessa suhteessa. Toisin oli vielä viitisen vuotta sitten, kun hän ajautui suhteeseen, jossa häntä alistettiin henkisesti ja fyysisesti.

– Nyt olen ollut puolisen vuotta terveessä parisuhteessa. Silti on vaikea ajatella, että olen arvokas ja kuka musta tällaisena nyt tykkäisi. Edelleen ne ajatukset tulevat jostain.


Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen tunnistaa Helka Beltin tarinan ilmiönä, joten hän puhuu itseä koskevista, todelta tuntuvista kielteisistä uskomuksista yleisellä tasolla.

– Taustalla saattaa olla esimerkiksi ensimmäisinä varhaisina vuosina, jo raskausaikana, lapsen ja häntä hoivaavien ihmisten kehittyvä vuorovaikutussuhde. Sen suhteen laadulla on merkitystä myöhemmin lapsen ihmissuhteisiin ja minäkäsitykseen, Turunen sanoo viitaten varhaisiin kiintymyssuhteisiin ja kiintymysmalleihin.

Turusen mukaan kiintymyssuhteissa on ominaispiirteitä ja jokainen kiintymyssuhde on lapsen paras keino sopeutua tilanteeseen, jossa hän on. Kiintymyssuhde ei ole lähtökohtaisesti hyvä tai huono, se kehittyy monen tekijän summana.

– Mitä paremmin vauva kokee, että kaikki hänen tarpeensa ovat tärkeitä, sitä luottavaisemmaksi kiintymyssuhde ja kokemus itsestä muodostuvat. Hän on arvokas ja ihana silloin, kun kaikki menee hyvin, mutta myös silloin, kun lapsella on huolia, murheita ja kipua, Turunen jatkaa.

Siitä, että kelpaa, on arvokas ja tärkeä, tulee sisäinen tunne. Silloin kelpaa myös itselleen. Asian kanssa voi jokainen tehdä töitä ja pohtia, miten hyvin kelpaa itselleen erilaisissa ikä- ja elämänvaiheessa.

– Kielteinen tunne, että on huono eikä kelpaa, lähtee helposti kasvamaan, ja ajatusmalli ruokkii itse itseään. Kun siitä tulee tietoiseksi, sitä voi lähetä työstämään ja muuttaa enemmän nykyhetkeä vastaavaksi. Voi pohtia, mistä tunne kumpuaa ja miten sen voisi muuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt