Jopa 25 000 euroa vuodessa lasten harrastuksiin – ”Otimme lainaa urheilun takia”

Lasten harrastukset syövät monen perheen kuukausittaisista menoista suuren summan.

Ilta-Sanomien uutinen lasten kalliista harrastusmaksuista kirvoitti lukijat keskustelemaan omasta tilanteestaan.

16.1.2018 19:00

Ilta-Sanomat uutisoi viime keskiviikkona LähiTapiolan teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan 74 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että lasten harrastuksiin syydetään liikaa rahaa.

Samassa yhteydessä pääkaupunkiseudulla asuva Minna kertoi kahden teini-ikäisen lapsensa harrastuskustannuksista.

Neljän hengen taloudessa lasten harrastukset verottavat perheen kuukausibudjetista lähes 700 eurolla. Vuositasolla summa on yhteensä 8 400 euron hujakoilla.

Perheen 12-vuotias poika pelaa jääkiekkoa ja 15-vuotias tyttö harrastaa intohimoisesti muodostelmaluistelua, molemmat kilpatasolla.

– Onhan se ihan turhan kallista, mutta he itse tykkäävät harrastaa. Jos jompikumpi sanoisi, ettei enää huvita, olisi keskustelun paikka, Minna kertoi.

Voit lukea Ilta-Sanomien uutisen aiheesta täältä.

Uutinen kirvoitti lukijat keskustelemaan lasten harrastuksiin liittyvistä kuluista. Moni kommentoijista oli sitä mieltä, että lasten harrastukset ovat liian kalliita.

Jääkiekko on suosittu harrastus, mutta kustannukset kasvavat monelle perheelle liian suuriksi.

– Meillä pelaa 3 poikaa jääkiekkoa pk-seudulla ja rahaa menee vuosittain noin 12 000 €. Onhan se 10 prosenttia perheen vuosituloista aika paljon, eräs vanhempi kommentoi.

– No meillä menee tytön hevoseen ja kisaamiseen semmoinen 25 000 vuodessa. Ei sisällä hevosen hankintahintaa. Naapuri kertoi, että heillä menee 16-vuotiaan tytön isompaan ratsastuskisaamiseen 60 000 vuodessa, sisältää ulkomaan kisat. Heidän parempi hevonen maksoi 80 000 euroa, nimimerkki Viiva kertoo.

Eräs vanhempi laski äkkiseltään, että heidän poikansa urheiluharrastukseen kuluu 809–1000 euroa kuukaudessa. Vuositasolla siis 9700–12 000 euroa.

– Summa koostuu valmennuksesta, välineiden huollosta, kilpailumaksuista, kuljetukseen kuluvasta polttoaineesta, fysiikkaharjoittelun salimaksuista ja valmennuksen ulkopuolisen omatoimisen harjoittelun kuluista. Tulomme eivät ole suuret, emme ole ehkä edes keskituloisia. Kaikki menot on puristettu minimiin. Onneksi asuntolaina maksettu vuosia sitten ja meille kelpaa vanha auto. Taloudessamme ei enää muita kotona asuvia lapsia. Helpompaa olisi jos löytyisi ulkopuolinen sponsori, mutta Suomen mittakaavassa se on melko epätodennäköistä. Kaikki tuki näyttää menevän joukkueille.

Eräs äiti kertoo, että tyttären hevosharrastukseen kuluu suuria summia vuosittain.

Nimimerkki Karting-isi muistuttaa, että myöskään karting harrastuksena ei ole ihan halvimmasta päästä.

– Meillä ajaa tällä hetkellä kaksi kuskia ja kohta aloittaa kolmas. Vuonna 2017 meni kaikkine kuluineen (2 uutta autoa, 6 moottoria, varaosat, renkaat, ajovarusteet, majoitukset, polttoaineet ym. kisakohtaiset maksut) noin 25  000 euroa. Edellinen kausi oli meillä jo viides, ja vuonna 2018 kuluu rahaa huomattavasti enemmän, koska kuskien kasvun myötä vaihdetaan isompiin luokkiin.

Nimimerkki Liikuttava on sitä mieltä, että esimerkiksi jääkiekko ei ole hintavuutensa takia kaikille mahdollinen harrastus.

– Hyvä kun lapset ja nuoret harrastavat jotain muuta kuin kännykän tai jonkun pleikkarin räpläämistä. Totuus kuitenkin on se, että monet harrastukset, kuten lätkä, on karannut monilta saavuttamattomiin. Harva yh-vanhempi pystyy irrottamaan tarvittavia summia, saati kuskaamaan 3–5 päivänä viikossa. Sitten tietysti on eliittilajit erikseen.

– Joo, 4 lapsen yh-äitinä ei todellakaan ole varaa maksaa harrastuksia. Lapset kyllä haluaisivat, mutta rahat ei enää riitä, pahoitteli nimimerkki Annis.

Nimimerkki Vanhempi on sitä mieltä, että harrastaminen mietityttää varsinkin silloin, kun rahat ovat tiukalla.

– Itseltäni on mennyt lasten harrastuksiin paljon rahaa sekä aikaa ja menee edelleen. Tietysti se mietityttää silloin, kun rahat on vähissä. Kuitenkin pahempi harrastava kuin vetelehtivä ja aineita käyttävä nuori.

Karting ei ole edullisin harrastus.

– Omat kolme lastani kaikki harrastivat erittäin ns. rahakasta lajia. Nyt he ovat aikuisia ja ovat hyväkuntoisia vieläkin urheilua harrastavia. Yksi jopa saa palkkansa urheilusta. Emme kadu puolisoni kanssa yhtään, että jouduimme tinkimään asioista ja jopa otimme lainaa urheilun takia. Lapset ovat erittäin kiitollisia siitä, mitä ovat urheilun kautta saaneet kokea, Urheilun puolesta x3 -nimimerkkiä käyttävä kirjoittaa.

Nimimerkki Valinta ihmettelee, miksi aina valitetaan.

– Sehän on vanhempien valinta, mitä harrastuksia lapsilleen maksaa. On olemassa ilmaisia, edullisia ja kalliita harrastuksia. Ilmaisia kirjastossa käynnit, kesällä uimarannat, fillarointi, hiihto, lintubongaus...

Yksi Ilta-Sanomien lukija muistuttaa, että esimerkiksi hiihto ei ole kallis harrastus.

Kalliit harrastukset ovat monen vanhemman mielestä silti olleet järkevä satsaus jälkikasvun tulevaisuuteen.

– Niin, omatkin lapset ovat harrastaneet... Kun olivat esiteini-ikäisiä, kuukausimaksut olivat yli 600 euroa. Pahimpina kuukausina oli noiden menojen lisäksi molemmilla joka viikonloppu turnaus, leiri tai muu sellainen tapahtuma, josta lisäkulua 100–200 euroa per juniori per viikonloppu. Onneksi silloin oli mahdollisuus tehdä ylitöitä, tein. Ei nimittäin palkka riitä 3000 euron kuukausikuluihin, asuntolainan ja auton lisäksi. Joka ikinen euro kannatti maksaa. Nyt lapset ovat aikuisia, urheilevat kilpatasolla valitsemassaan lajissa, eivät käytä alkoholia tai huumeita, terveet elämäntavat ja niin edelleen, sanoo nimimerkki Iskä_rahaton_muttailoinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?