Perhe

Äiti huolissaan neljävuotiaan raivokohtauksista – asiantuntija kertoo keinot kärsivällisyyden kasvattamiseen

Julkaistu:

Perheen pulmat
Vanhemmuuteen ja jaksamiseen erikoistunut psykologi Keijo Tahkokallio vastaa kasvatusaiheisiin kysymyksiin.
4-vuotias esikoiseni on todella temperamenttinen tapaus. Hänen pettymystensietokykynsä on olematon, eikä hän kestä alkuunkaan olevansa joskus väärässä. Uhmaikä ei tunnu loppuvan ensinkään. Itkupotkuraivarit ovat yhä arkipäivää. Kärjistetysti, jos näemme ulkona variksen, jota tyttö sanoo varpuseksi, hän saattaa saada raivokohtauksen, jos häntä korjataan. Miten voisimme kasvattaa lapsen kärsivällisyyttä ja kertoa, ettei kukaan voi osata ja tietää ihan kaikkea?

Jaana

– Kärsivällisyyttä voit kasvattaa niin, että opetat lapsesi suhtautumaan kärsivällisesti omiin tulisiin tunteisiinsa. Ensinnä sinun kannattaa opetella loiventamaan pettymyksen kohtaamista tyyliin "Tämä onkin tosi iso varpuslintu ja sitä kutsutaan varikseksi".

Toiseksi voit ennakoida monia asioita: "Vielä yksi peli ja sen jälkeen mennään hammaspesulle."

Kolmas ja usein tehokkain keino on ennustaa lapsen tunnereaktio. Voit sanoa: "Hetken päästä kerron sinulle sellaista, mikä saa sinut taatusti raivostumaan." Tämän jälkeen sano esimerkiksi, että sinun on aika lopettaa leikki ja kerätä lelut laatikkoon. Valvo, että hän myös kerää ne.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun lapsesi protestoi, kehu häntä sanomalla, että hän ilmaisi tunteitaan hienosti. Väkivaltaa ja esineiden rikkomista sinun ei kuitenkaan pidä sallia.

Kaikissa näissä kolmessa tapauksessa lapsesi saa harkinta-aikaa ennen kuin tunteet virittyvät. Tästä aihiosta hänelle alkaa kehittyä kyky säädellä itse omia tunteitaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt