Perhe

Näin pidät suhteen elossa ruuhkavuosina – ”Ota mut syliin” on usein kiukuttelun oikea syy

Julkaistu:

Ruuhkavuodet
Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow listasi 10 asiaa, jotka jokaisen ruuhkavuosia elävän parin on kiireen keskellä hyvä muistaa – ja joiden toteutumista voi pohdiskella omassa parisuhteessa.
Kirjailija, parisuhdekouluttaja Marianna Stolbowin uusin teos Rakastamisen taito (Otava, 2018) ilmestyi tammikuussa.

Kirja antaa ajateltavaa ja käytännön neuvoja kaikkiin elämänvaiheisiin. Varsinkin lapsiperhearkea elävien pariskuntien yhteiselo saattaa olla välillä koetuksella.

Ruuhkavuosina päivät täyttyvät arjen pyörittämisestä, eikä parisuhteelle jää tilaa kuten aiemmin. Pitkät sunnuntaiaamut sängyssä kumppaniin kietoutuneena ja rauhalliset illat hyvän elokuvan ja naposteltavien parissa ovat useimmille historiaa.

Ruuhkavuosina parisuhteessa eletään erilaista vaihetta. Se ei kuitenkaan tarkoita romantiikan ja rakkauden loppua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos oivaltaa, että pitkässä juoksussa on helpompi ottaa vastaan myrskyt kaksin kuin yksin ja että rakkaussuhde ei ole sama kuin rakastuminen, on viisautta käsittää, että nyt mennään siis tällaista vaihetta.

Jos on mahdollisuus nähdä, että toinen ihminen on arvo sinänsä ja hänen kanssa koettu vanhemmuus vielä arvokkaampi lahja kuin mikään aiemmin koettu, on uteliaisuutta jatkaa mitähän kaikkea tästä seuraa -asenteella.


1. Tunnista tunteet toiminnan takana

– Sen sijaan, että etsit vikaa kumppanin toiminnasta, pohdi miksi ihmeessä reagoin noin, mistähän tämäkin kommentti tosiasiassa kumpusi, mitä pelkään, häpeän tai himoitsen. Muista myös uteliaisuus toista kohtaan: toisen maailma on arvokas, koska hän on minulle arvokas. Anna sen kuulua myös puheessa.

”Ota mut syliin” on usein kiukuttelun oikea syy.

2. Kumppanisi on ainut ihminen maailmassa, jolla on yhtä voimakas rakkaus lapsiisi

– Lasten syntymä ja vanhemmuus voi nostaa kumppanin arvon aivan uusiin mittasuhteisiin, sillä et ole kokenut kenenkään toisen aikuisen kanssa mitään vastaavaa.

Havainto siitä, että puolison kanssa perhe-elämä on ollut mahdollista toteuttaa tai siitä, että vain tuo toinen aikuinen rakastaa lapsiasi kuten sinä, antaa uusia, hyvin painavia syitä rakastua puolisoon.

Jos kohtelet kylmästi tai huonosti lastasi, et voi ikinä kuvitella, että kumppanisi rakastaa sinua. Se kylmettää parisuhteen hyvin nopeasti.

3. Älä piilota tunteitasi

– Lapsiperhearki ei koskaan ole harmaata, vaan todella värikästä, mielikuvitusta vaativaa vuoristorataa, jossa nauru ja kikatus vaihtuvat hetkessä kiukutteluepätoivoon. Siinä kohtaa aikuinenkin haluaisi heittäytyä maahan ja takoa nyrkkejään Mä en jaksa enää.

Siinä kohtaa aikuisuus ja parisuhde punnitaan. Olemmeko samalla puolella? Voinko, osaanko ja haluanko sanoa toiselle rehellisesti, miltä minusta tuntuu?

On tärkeää, ettei ole ollut suhteen alusta asti suhteessa muuta kuin sisimmissään on. Väsymyksessä ja arjen hankalissa tilanteissa ei voi piilotella tunteitaan. Ne on siksi osattava tuoda julki, ja ne on myös osattava ottaa vastaan. Mutta ei nälkäisinä, kiireessä tai lopen uupuneena.

Avoimuus ei koskaan ole sen latelemista, mitä minä sinusta ajattelen, vaan uskallusta kertoa, miltä minusta tuntuu. Avoimuus on myös avoimuutta ottaa vastaan toinen omana itsenään ei omien mielikuvien toivekumppanina.


4. Rakkaus muuttuu vuosien aikana

– Lapsiperhearki, kuten arki yleensä, on hankalaa niille, jotka tosiasiassa hakevat rakastumista eivätkä rakkautta. Rakkaus syvenee ja muuttuu, se on luottamusta toiseen tilanteessa kuin tilanteessa, se on kumppanuutta ja siitä syntyvää arvostusta, joka mahdollistaa itsensä paljastamisen toisen edessä sellaisenaan ja sitä seuraa myös intohimo.

Ei siis hampaat irvessä jaksaa, jaksaa -hokemia, vaan mieluummin yhteistä naurua sille, että olipa taas päivä. Ja huh – en olisi uskonut, että tästäkin vatsatautiepidemiasta ja yöttömistä öistä taas selvittiin.

5. Kumpikaan ei saa asettua lapsen asemaan

– Vaikka aikuisen tarpeet eivät lopu lasten syntymään, kumpikaan aikuisista ei saa asettua lapsen asemaan tivaamaan oikeuksiaan ikään kuin lasten jonon jatkoksi.

Mikäli olet hankkinut lapsen kovin tarvitsevan kumppanin kanssa, lapsiperhearki saattaa olla haastavaa. Mikäli olet lisääntynyt erityisen huteran itsetunnon omaavan henkilön kanssa, hänellä saattaa olla jatkuva tarve saada varmennuksia siitä, että hän on sinulle edelleen tärkeä – ja se raskauttaa arjen pyöritystä.

6. Pyydä rohkeasti apua

– Kun lapset ovat pieniä kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan kaikkien tahojen apu vastaan. Jos isovanhemmat tai sisarukset suostuvat hetkeksi aikaa lastenvahdiksi, pidemmälle suunnatun reissun sijaan käykää vaikka yhdessä vaalimassa parisuhdetta saunanlauteilla.

7. Irrottautukaa kuormittavista ihmissuhteista

– Tehkää itsenne näköisiä ratkaisuja, ottakaa etäisyyttä isovanhempiin tai niihin kavereihin, jotka vaativat teiltä jotain muuta kuin mitä tässä elämän kohdassa haluatte ja jaksatte olla. Pitäkää yllä teitä tukevia ihmissuhteita ei teitä arvostelevia.

8. Pitäkää itsestänne huolta

– Älkää kytätkö munakellon kanssa, kumpi saa viettää enemmän omaa aikaa. Kiireisen arjen keskellä on kuitenkin hyvä sopia esimerkiksi tärkeistä harrastuksista. Toinen pääsee pari kertaa viikossa sulkapallon pariin, toinen vaikkapa lenkille yksin.

9. Hyväilkää toisianne sanoin ja teoin arjessa

– Älkää jääkö odottamaan vuoden ainoaa yhteistä matkaa. Yhteinen elämä rakentuu arjessa, arvostuksesta, itsetuntemuksen lisääntymisestä ja sen mahdollistamasta rehellisyydestä kumppanille. Halusta pitää toinen kartalla ja velvollisuudesta ottaa tosissaan se, mitä toinen pyytää.

10. Sopikaa riidat ennen nukkumaanmenoa

– Yrittäkää olla nukahtamatta riidoissa, älkääkä viettäkö viikkoa sanomatta toiselle kauniita sanoja. Kukaan ei ole itsestäänselvyys.

Miten teillä vaalitaan rakkautta kiireisten vuosien aikana? Jaa vinkkisi alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt