Nestori

Perhe

Kalle joutui kohtaamaan kaikki läheisensä, joita hänen juomisensa oli satuttanut – veli alkoi itkeä

Julkaistu:

Alkoholismi
Veljensä raitistuessa Lauri Lähde tajusi, miten valtavasti Kallen alkoholismi oli kahlinnut omaakin elämää. – Tapahtui valtava vapautuminen, kun sain sanottua, mitä olin haudannut sisälleni pikkupojasta lähtien.
Lauri Lähde oli kuusivuotias, kun hänen isoveljensä Kalle Lähde tuli ensimmäisen kerran humalassa kotiin. 15-vuotias Kalle oli ollut kavereidensa kanssa juomassa pussikaljaa. Humalainen veli tuntui etäiseltä.

– Ahdistuin niin, että vatsaani sattui, Lauri Lähde kertoo.

Siitä asti Lauri on reagoinut huoliin vatsallaan. Välillä hän on ollut veljensä voinnista niin suunniltaan, että on oksentanut pöntön täyteen.

Ala-asteikäisenä Lauri kävi merikapteeni-isänsä kanssa baareissa etsimässä Kallea. Kalle ei lähtenyt koskaan heidän mukanaan kotiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Muistan sen huolen. Oli karsea fiilis, Lauri Lähde kertoo.

– Minua pelotti juominen ja sen seuraukset. Jossain vaiheessa kovetin itseni, etten enää ulospäin näyttänyt miltä tuntui.

Esikoispojan alkoholiongelma oli viisihenkisessä perheessä vaiettu aihe. Lauri oli aina veljensä puolella.

– Päätin jo lapsena, että pysyn Kallen rinnalla loppuun asti, Lauri Lähde kertoo.


Kalle Lähde joi 30 vuotta. Koko sen ajan Lauri Lähde yritti pitää kulisseja pystyssä. Hän vei vieroitusoireista kärsivälle veljelleen krapulakaljoja, jopa omalta vaimoltaan salaa. Vaimon mielestä alkoholistin paapominen oli sairasta.

– Ja kyllähän se olikin, Lauri Lähde sanoo.

Laurin mieleen on jäänyt yksikin kerta, kun hän oli lähdössä viemään vaimoaan synnytyslaitokselle. Tilanteesta tietämätön Kalle soitti ja pyysi veljeään tuomaan krapulakaljaa.

– Mietin vähän aikaa, että veisinkö vaimon synnytyslaitokselle vai lähdenkö hakemaan Kallelle kaljaa, Lauri Lähde muistelee ja pudistelee päätään nauraen.

– Toin Kallelle kaljat kyllä sitten myöhemmin.

”Kunnollinen perheenisä”

Veljekset kertovat tarinaansa turkulaisessa ravintolassa. Tästä ravintolasta Kalle Lähde otti lopputilin keväällä 2013. Ryyppyputket olivat pidentyneet. Kalle oli kireä. Hän yritti paikata "vuotavaa venettä". Se oli raskasta.

– Soitin kapakan baaritiskiltä töihin ja sanoin itseni irti, Kalle Lähde kertoo.

Esimies pyysi harkitsemaan. Kalle oli aina ajoissa töissä eikä töpännyt koskaan. Harva tiesi alkoholiongelmasta.

– Kyllä joku joskus jotain sanoi, mutta olin hyökkäävä, että onko jotain valittamista mun töistä.

– Ei työpaikoilla ole helppo irtisanoa ihmisiä tai ottaa puheeksi alkoholismia. Pelkäsin juopoksi paljastumista enemmän kuin kuolemaa. Baarissa kerroin, että minulla on karjalanpaisti uunissa, jotta vaikuttaisin kunnolliselta perheenisältä.

 

Pidin monta kertaa kylmiössä ovesta kiinni, kun join kastikeviiniä, ettei kukaan näe.

Elämä oli jatkuvaa taiteilua. Jos Kalle tuli kuudeksi töihin, hänen piti nousta neljältä juomaan pari kaljaa. Sitä seurasivat hammaspesu, rauhoittavat lääkkeet, silmätipat, raikastavat kurkkupastillit ja partavedet.

– Työpanokseni oli surkea. Ihan vain pakolliset tein. En ylpeästi muistele.

16-vuotiaana merille laivakokiksi lähtenyt Kalle Lähde sanoo, että kokin ammatti on kuin tissuttelijalle tehty. Työ on itsenäinen. Usein hän oli keittiössä yksin.

– Pidin monta kertaa kylmiössä ovesta kiinni, kun join kastikeviiniä, ettei kukaan näe, hän kertoo.

Omalle perheelle ja Kallen Katri-vaimolle tilanne oli kuitenkin hyvin raskas.

Lauri Lähde muistaa, että juomisesta ei voinut puhua suoraan ja rehellisesti.

– Pelkäsin, että jos aloitan alkoholiongelmasta puhumisen, Kalle aloittaa juomisen, koska puhun siitä. Koetin välttää kaikkia konflikteja ja negatiivisia asioita.

Läheinen mahdollistaa juomisen

Alkoholistin lähipiirissä on yleensä monia ihmistyyppejä tai ne voivat olla kaikki samassa paketissa. On mahdollistaja, rahoittaja sekä tietopankki, joka tietää kaikki alkoholistin asiat. Pakenija muuttaa kauas, koska ei kestä tilannetta. Joku kieltää, ettei mitään ongelmaa ole ja saattaa jopa suuttua alkoholistin puolesta.

– Kaikki ovat määrätyssä mielessä kulissien ylläpitäjiä ja mahdollistavat juomisen. Ennen kuin alkoholismi paljastuu kaikille sukulaisille, saattaa mennä kymmenen vuotta, Kalle Lähde sanoo.

Heinäkuussa 2010 oli pahin hetki. Lauri sai Kallelta tekstiviestin, jossa luki: Pyydän anteeksi sitä mitä olen jo tehnyt.

Lauri soitti hätäkeskukseen. Humalainen Kalle oli syönyt unilääkkeitä, mutta selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä. Kun hän palasi tajuihinsa, hän parahti: Mitä ne töissäkin tästä ajattelee?

– Olin vankilassa vartijana. En iloinnut, että jäin henkiin, vaan huolestuin, etteivät kulissit romahda, Kalle Lähde naurahtaa.

Välillä Kalle oli kadoksissa viikon eikä kukaan tiennyt, missä hän on. Lauri Lähde pelkäsi veljensä juovan itsensä hengiltä. Sekin pelotti, että joku saattaisi lyödä Kallea kapakassa puukolla tai mies tippuisi kännipäissään jokeen. 1985 Kallea puukotettiin baaritappelussa.

 

Vaistosin ja tunsin, koska Kalle alkaa taas juomaan. Keskittyminen meni sen takia töissä ihan täysin.

– Vaistosin ja tunsin, koska Kalle alkaa taas juomaan. Keskittyminen meni sen takia töissä ihan täysin, Lauri Lähde kertoo.

Kalle ei ymmärtänyt sitä.

–  Ajattelin, että mä olen aikuinen mies. Kyllä mä pärjään.

Välillä meni pari-kolme kuukautta, ettei Kalle juonut ollenkaan. Juomattomina kausina Kalle oli kireä kuin viulun kieli.

– Jos sulta kysyi, mitä kuuluu, kaikki oli hyvin eikä ollut mitään huolta. Jännä juttu, että itsekin läheisenä oli naiivi usko, että kaikki on hyvin. Ajattelin, ettei tarvitse pelätä, mutta jännitti kuitenkin, Lauri Lähde kertoo.

Veljensä juomia hän ei lähtenyt maksamaan – paitsi kerran. Silloinkin Kalle maksoi myöhemmin velkansa takaisin.

– Olin järkyttynyt yhden kapakkaillan summasta. Puhuttiin varmaan 200 eurosta, Lauri Lähde kertoo.


Raha ei ollut Kalle Lähteelle ongelma. Kävihän hän töissä. Hän joi joka kuukausi koko palkkansa.

– Vaimo hoiti talouden ja maksoi lainanlyhennyksen. Sitähän juoppo tarvitsee, läheisen joka mahdollistaa juomisen.

– On vaikea sanoa, mitä olisi tapahtunut, jos vaimo olisi laittanut minut aiemmin pihalle. Epäilen, että olisin kuollut. Ei minulla olisi ollut voimavaroja hakea apua.

Kerran puhuessaan Kallen kanssa Lauri kuuli sanovansa: Kuole sitten.

– En olisi ikinä uskonut sanovani sitä. Olimme kaikki ihan loppu.

Sopiva hoito löytyi

Siitä kolmen viikon kuluttua Kalle Lähde suostui vaimonsa ehdotukseen, että soitettaisiin Minnesota-mallista päihdehoitoa antavaan Rehappi-hoitokeskukseen. Puhelun aikana hän tajusi löytäneensä sopivan paikan. Asioista puhuttiin niiden oikeilla nimillä. Puhelimessa oli toinen juoppo.

Oli kevät 2013. Kalle ymmärsi sairastuneensa alkoholismiin. Yhtä tärkeä oivallus oli, että juominen ei ollut vain Kallen ongelma, vaan sillä oli vaikutuksia koko perheeseen.

– Hoitomuoto oli hieno. Ei pelkästään Kalle saanut sieltä apua, vaan koko perhe sai uuden alun, Lauri Lähde sanoo.

Eräänä viikonloppuna Kalle joutui kohtaamaan kaikki läheisensä, joita hänen juomisensa oli satuttanut.

Heiltä kaikilta kysyttiin, miltä Kallen juominen on tuntunut. Lauri alkoi itkeä. Kukaan ei ollut kysynyt hänen tuntojaan.

 

Sinä hetkenä tajusin, miten Kallen alkoholismi on sitonut ja hallinnut ja kahlinnut omaakin elämää.

– Annoin tulla sydämen kyllyydestä. Se oli kovempi paikka kuin luulinkaan. Siellä tajusin, kuinka moneen asiaan Kallen juominen on elämässäni vaikuttanut. Minulla on ollut tiedostamatonta kireyttä, kun oli ahdistus ja pelko Kallen puolesta.

– Sinä hetkenä tajusin, miten Kallen alkoholismi on sitonut ja hallinnut ja kahlinnut omaakin elämää. Tapahtui valtava vapautuminen, kun oli saanut sanottua, miltä tuntui ja mitä olin haudannut sisälleni pikkupojasta lähtien.

Sen jälkeen Lauri rupesi avaamaan oman elämänsä solmuja. Hän oli laiminlyönyt itsensä. Toisen tarpeet olivat menneet omien tarpeiden edelle.

– Henkinen taakka on ollut rankka, ihan älytön ahdistus ja möykky. Mun elämä muuttui ihan totaalisesti. Nyt on helppo käsitellä omia tunteita.

Nyt pöytä on putsattu. Se on ollut molemmille veljeksille vapauttava kokemus.

Enää ei tarvitse pelätä

Lauri Lähde on miettinyt, mitä olisi tapahtunut, jos Kalle olisi kuollut ennen kuin ehti hoitoon.

– Suomessa on aika paljon ihmisiä, joilla on läheinen kuollut eikä ikinä ole saanut itse apua juomisen aiheuttamiin ongelmiin. Minulla olisi ollut lopun elämää tiedostamaton paskataakka kannettavana ja syyllisyys siitä, olisinko voinut tehdä jotakin toisin.

Nykyään veljekset saunovat yhdessä ja käyvät sienimetsässä. Suhde on lämmin, reilu ja rehellinen. Hoitomuotoon kuuluu, että menneisyyttä ei käytetä lyömäaseena. Eipä siihen olisi tarvettakaan.

He juttelevat kaikesta suoraan. Ennen normaali kanssakäyminen ei ollut mahdollista. Pinnan alla oli paljon asioita, joista ei puhuttu. Se vaikutti kaikkeen.


– Nykytilanne on tosi hieno, että kaveri vastaa puhelimeen, kun soittaa. On mukava nähdä ja tavata. Ei tarvitse pelätä tai stressata, Lauri Lähde sanoo.

Kalle Lähde iloitsee siitä, että nyt koko aivokapasiteetti on omassa käytössä. Enää ei tarvitse käyttää 80:tä prosenttia kapasiteetista viinanjuomisen seurauksista selviämiseen.

– On myös hyvä, että olen aamulla ihan varma missä olen ja mitä on tapahtunut edellisenä iltana. Ennen todellisuus ja harhat alkoivat sekoittua. Se tekee päähän melkoista sekamelskaa.

Molemmilla veljeksillä pyyhkii hyvin. Lauri Lähde työskentelee yksityisyrittäjänä yhdessä vaimonsa Marjan kanssa saneeraus- ja korjausrakentamiseen sekä viherkattoihin erikoistuneessa yrityksessään.

Kalle Lähteestä on tullut koirahoitolan pitäjä – ja kirjailija. Kaksi vuotta sitten ilmestynyt esikoisromaani Happotesti (Otava) kuvasi alkoholistin elämää. Kirjan jatko-osa Loppuluisu (Otava) tuli juuri painosta. Se kertoo Joonatanista, jonka vaimo on häipynyt ja juomaputki jatkuu. Mutta saako hän itseään niskasta kiinni?

Kalle Lähde on saanut. Hän ei kaipaa enää alkoholia.

– Jos nyt keksittäisiin lääke, että alkoholistikin voisi ottaa yhden saunaoluen, en näkisi siltikään järkeä juopottelussa. Tykkään juoda yrteillä maustettua tonic-vettä saunan jälkeen.

En hyysäisi enää

Lauri Lähde on miettinyt, mitä hän tekisi nyt toisin. Hänellä on nyt enemmän tietoa alkoholismista.

– En varmaan jatkaisi hyysäämistä enää. Olen seurannut ihmisiä, joiden läheinen juo. Kyllä läheisten tekeminen näyttää yleensä yhtä hullulta kuin juopon tekemiset.

Alkoholistin läheisen elämä on selittelyä, valheita ja vähättelyä. Hän valehtelee itselleen ihan samalla lailla kuin juoppo itselleen. Että ei tässä huonosti asiat ole. Onhan se ollut jo kolme päivää juomatta!

– Se itsepetoksen määrä on uskomaton, että miten uskottelee itselleen, ettei ole suurempaa ongelmaa, Lauri Lähde sanoo.

– Se on keino selvitä, Kalle Lähde sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Potkut saaneen Kauniit ja Rohkeat -tähden alamäki jatkuu: Poliisi löysi juopuneen näyttelijän viinipullojen täyttämästä autosta ilman housuja

  2. 2

   Ex-opiskelijat: Lukion opettaja toimi sopimattomasti abiristeilyllä – myöntää vastaanottaneensa sylitansseja

  3. 3

   Selviytyjissä uskomaton selkäänpuukotus – ”Manila-jengi” äänesti yhden omistaan ulos: Syy valintaan paljastui

  4. 4

   Iivo Niskanen sai olympiakultansa – venäläinen kilpaveli käyttäytyi epäkunnioittavasti

  5. 5

   Miten olympialadulla voi hiihtää harhaan? Ratamerkinnöistä vastannut suomalainen kertoo, miksi kunnon opaste puuttui

  6. 6

   Video: Ruotsin hiihtotähdeltä hulvaton reaktio maalissa – ei ollut uskoa Marit Björgenin väitettä todeksi

  7. 7

   Marco, 23, ja Anssi, 26, järkyttyivät Napakymppi-matkallaan Budapestissa – yllättävä paljastus reissun jälkeen: ”Kyllä me sormukset tilattiin”

  8. 8

   Oscar-voittaja loksautti leuat Hollywood Walk of Famella – polvistui maahan ja alkoi puhdistaa omaa tähteään

  9. 9

   Tämä on suomalaisten yleisin tuntipalkka

  10. 10

   Kolme mitalia on Krista Pärmäkoskelle taloudellinen jättipotti – pesee tienesteillään Iivo Niskasen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iivo Niskanen sai olympiakultansa – venäläinen kilpaveli käyttäytyi epäkunnioittavasti

  2. 2

   Kun Anneli Happo, 72, kuuli Bodominjärven murhateltan tapahtumista, hän tajusi hirvittävän yhteyden: ”On tullut mieleen, että kohtalo määräsi niin”

  3. 3

   Olympiakultaa voittaneet Venäjän jääkiekkoilijat rikkoivat sääntöjä palkintojenjaossa

  4. 4

   Miten olympialadulla voi hiihtää harhaan? Ratamerkinnöistä vastannut suomalainen kertoo, miksi kunnon opaste puuttui

  5. 5

   Olympiatuli sammui – tässä ovat kisojen parhaat yksilöt, IS seurasi viimeistä kisapäivää

  6. 6

   Tämä on suomalaisten yleisin tuntipalkka

  7. 7

   Niskaselle hävinneen venäläisen ratkaisu kisan lopussa yllätti kaikki – selittää nyt erikoista suksipäätöstään

  8. 8

   Entinen Miss Suomi muistelee työtään lentoemäntänä 60-luvulla – Finnairin vanha univormu loksauttaa leuat: ”Glamour on nykyään rapissut”

  9. 9

   Nuori nainen tuli raskaaksi 30 vuotta vanhemmalle naimisissa olevalle pomolleen – teinitytön poikkeuksellinen ratkaisu muutti historiaa

  10. 10

   Karmea virhe muutti 30 kilometrin mitalitaistoa dramaattisella tavalla – katso video tilanteesta, joka ratkaisi hopean Pärmäkoskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Pikkupojan viaton uusi tapa paljasti perheenäidin syrjähypyn – isä tajusi pettämisen saman tien

  3. 3

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  4. 4

   Venäläisvastustajalta katkeraa kritiikkiä Iivo Niskasen käytöksestä kisan aikana: ”Itse en käytä tuollaisia keinoja”

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. 6

   Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

  7. 7

   2,5-vuotias kertoi äidille isän uudesta ystävättärestä – perheenisän salasuhde paljastui yllättävällä tavalla

  8. 8

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  9. 9

   Nainen siivosi miestenvessan työpaikalla – lopputulos sai miehet kiemurtelemaan naurusta, naiset jäivät ymmälleen: ”Mikä tässä on hauskaa?”

  10. 10

   Some sekosi Fazerin uutuussuklaasta, mutta miksi sitä saa vain laivoilta ja lentokentiltä?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Potkut saaneen Kauniit ja Rohkeat -tähden alamäki jatkuu: Poliisi löysi juopuneen näyttelijän viinipullojen täyttämästä autosta ilman housuja

  2. 2

   Ex-opiskelijat: Lukion opettaja toimi sopimattomasti abiristeilyllä – myöntää vastaanottaneensa sylitansseja

  3. 3

   Selviytyjissä uskomaton selkäänpuukotus – ”Manila-jengi” äänesti yhden omistaan ulos: Syy valintaan paljastui

  4. 4

   Iivo Niskanen sai olympiakultansa – venäläinen kilpaveli käyttäytyi epäkunnioittavasti

  5. 5

   Miten olympialadulla voi hiihtää harhaan? Ratamerkinnöistä vastannut suomalainen kertoo, miksi kunnon opaste puuttui

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Iivo Niskanen sai olympiakultansa – venäläinen kilpaveli käyttäytyi epäkunnioittavasti

  2. 2

   Kun Anneli Happo, 72, kuuli Bodominjärven murhateltan tapahtumista, hän tajusi hirvittävän yhteyden: ”On tullut mieleen, että kohtalo määräsi niin”

  3. 3

   Olympiakultaa voittaneet Venäjän jääkiekkoilijat rikkoivat sääntöjä palkintojenjaossa

  4. 4

   Miten olympialadulla voi hiihtää harhaan? Ratamerkinnöistä vastannut suomalainen kertoo, miksi kunnon opaste puuttui

  5. 5

   Olympiatuli sammui – tässä ovat kisojen parhaat yksilöt, IS seurasi viimeistä kisapäivää

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Pikkupojan viaton uusi tapa paljasti perheenäidin syrjähypyn – isä tajusi pettämisen saman tien

  3. 3

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  4. 4

   Venäläisvastustajalta katkeraa kritiikkiä Iivo Niskasen käytöksestä kisan aikana: ”Itse en käytä tuollaisia keinoja”

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. Näytä lisää