Perhe

Yli 8000 euroa joka vuosi – Minnan kahden teini-ikäisen harrastukset ovat maksaneet jo omakotitalon verran

Julkaistu:

Lasten harrastukset
Tutkimuksen mukaan 74 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että lasten harrastuksiin syydetään liikaa rahaa. Perheenäiti Minna kertoo, kuinka paljon hänen kahden teininsä luisteluharrastus kustantaa vuosittain.
Pääkaupunkiseudulla asuvan Minnan perheen lasten harrastukset verottavat perheen kuukausibudjetista lähes 700 eurolla. Vuositasolla summa on yhteensä 8 400 euron hujakoilla.

Perheen 12-vuotias poika pelaa jääkiekkoa ja 15-vuotias tyttö harrastaa intohimoisesti muodostelmaluistelua, molemmat kilpatasolla.

Summaan ei sisälly esimerkiksi pojan kuluvana vuonna ulkomaille suunnattu turnausmatka, jonka arvioitu kustannus on 600 euroa. Varusteita perhe pyrkii hankkimaan käytettyinä mahdollisuuksien mukaan.

Minna laskeskelee, että vuosien aikana harrastuksiin vajaan kymmenen vuoden aikana panostetulla rahasummalla olisi ostanut omakotitalon jostain päin Suomea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Minna näkee lasten harrastuksissa kuitenkin paljon hyviä puolia: teini-ikäiset lapset viihtyvät koulun jälkeen ja viikonloppuisin hallilla samanhenkisessä porukassa.

– Kummallakin on harrastuksista kaksi vapaapäivää viikossa, Minna kertoo Ilta-Sanomille.


LähiTapiola julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jonka mukaan 74 prosenttia suomalaisista on heidän tilaamansa tutkimuksen mukaan sitä mieltä, että lasten harrastuksiin syydetään liikaa rahaa.

Vakuutusyhtiön teettämän tutkimuksen mukaan 41 prosenttia suomalaisista kuluttaa taloutensa harrastuksiin kuukaudessa enintään 50 euroa, 22 prosenttia vastaajista 50–100 euroa ja 13 prosenttia 100–200 euroa. Yli 200 euroa kuluttaa vain harva. Minna perheineen kuuluu tähän joukkoon.

Tutkimustulokset on saatu LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti viime syys-lokakuussa Kantar TNS, ja kyselyyn vastasi 1026 suomalaista iältään 15–74 vuotta.

Rahasummista puhuttaessa sekä perheen koko että tulotaso vaikuttavat. Jos perheessä on vähintään kolme lasta, menee tutkimuksen mukaan 22 prosentilla vastaajista 100–200 euroa kuussa ja 14 prosentilla 200–300 euroa.

– Onhan se ihan turhan kallista, mutta he itse tykkäävät harrastaa. Jos jompikumpi sanoisi, ettei enää huvita, olisi keskustelun paikka, Minna jatkaa.

Minnan mukaan tilanne on kuitenkin parempi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa, jossa esimerkiksi muodostelmaluistelun harrastaminen on hänen sanojensa mukaan poskettoman kallista. Minna sanoo, että useimmissa lajiliitoissa on myös mahdollisuus hakea avustuksia, jos perheen taloudellinen tilanne muuttuu.

LähiTapiolan tutkimuksessa ilmeni myös, että omista harrastuksista tingitään ennemmin kuin lasten. 21 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo joutuneensa karsimaan omia harrastuksiaan kustannusten vuoksi.

Myös Minna harrasti aiemmin muodostelmaluistelua.

– Kun alkoi menemään melkein tonni kuukaudessa jäämaksuihin, ajattelin, että nyt on lasten vuoro harrastaa, Minna perustelee.


Helsinkiläinen Annukka puolestaan on välillä tuskaillut alakouluikäisen tyttärensä ratsastusharrastuksen kanssa.

Tallilta on ehdotettu, että tyttö kävisi tunnilla yhden sijaan kaksi kertaa, jos tyttö haluaa aloittaa kilpailemisen. Samalla 150 euron kuukausikulut tuplaantuisivat. Summaan eivät sisälly varusteet, joita joutuu kasvuiän takia päivittämään usein.

– Olemme eronneet tytön isän kanssa. Molemmat laittavat kuukausittain tietyn summan rahaa tytön menoihin, mutta tuntuu, ettei se riitä, Annukka sanoo ja jatkaa.

– Mutta kun kyseessä on lapsen intohimo, eihän sitä sitten voi kieltää.

Molempien vanhempien yhteissummalla katetaan harrastuksen lisäksi esimerkiksi puhelinlaskut ja muut tytön juoksevat menot. Annukka sanoo, että ratsastuksen lisäksi tyttö käy viikoittain parkourissa, jossa puolivuotismaksu on 270 euroa.

– Kyllä sitä välillä yksineläjänä miettii, että jos lapsen harrastuksiin menisi kuukausitasolla myöhemmin noin 450 euroa, se on iso summa.

Millaisen summan perheesi harrastukset vievät kuukausittain? Onko se mielestäsi liikaa vai sopivasti? Keskustele alla.

Ota kantaa

Syydetäänkö lasten harrastuksiin liikaa rahaa?

Kyllä 80% Ei 20%
Ääniä yhteensä 6019

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? – Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

  2. 2

   Kommentti: Meghanista julkaistut valokuvat paljastavat armottomasti, millainen elämä tuoretta vaimoa oikeasti odottaa – harva olisi valmis tähän

  3. 3

   Ruotsi neuvoo kansalaisiaan varautumaan sotaan, ohjekirja jaetaan jokaiseen kotiin – ”Emme koskaan anna periksi”

  4. 4

   Kaisla, 20, yllättyi joidenkin miesten reaktioista armeijassa – ”Tuntuu oudolta, miten samanikäiset ajattelevat toisesta sukupuolesta”

  5. 5

   Ruotsissa neuvotaan tyttöjä, joita uhkaa pakkoavioliitto tai silpominen: piilota lusikka alusvaatteisiin lentokentällä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  2. 2

   Herttuatar Catherine välttää huomion varastamisen häissä ovelalla kikalla – toteutti sen myös Harryn ja Meghanin häissä

  3. 3

   David Beckham teki kuninkaallisissa häissä ”moukkamaisen” etikettivirheen – fanit paheksuvat: ”Aivan kuin kirkko olisi vaihtopenkki”

  4. 4

   Tällainen on Terhi Kokkosen viimeinen hetki Vain elämää -sarjassa – katoaa vaivihkaa kesken illallisen: lähtö sivuutetaan täysin

  5. 5

   Texasin ampuja sai nolot pakit luokan edessä ennen veritekoa – lähenteli uhriksi joutunutta tyttöä kuukausien ajan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  5. 5

   Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

  6. Näytä lisää