Yli 8000 euroa joka vuosi – Minnan kahden teini-ikäisen harrastukset ovat maksaneet jo omakotitalon verran

Tutkimuksen mukaan 74 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että lasten harrastuksiin syydetään liikaa rahaa. Perheenäiti Minna kertoo, kuinka paljon hänen kahden teininsä luisteluharrastus kustantaa vuosittain.

Jääkiekko ei ole halpa harrastus.

10.1.2018 19:00

Pääkaupunkiseudulla asuvan Minnan perheen lasten harrastukset verottavat perheen kuukausibudjetista lähes 700 eurolla. Vuositasolla summa on yhteensä 8 400 euron hujakoilla.

Perheen 12-vuotias poika pelaa jääkiekkoa ja 15-vuotias tyttö harrastaa intohimoisesti muodostelmaluistelua, molemmat kilpatasolla.

Summaan ei sisälly esimerkiksi pojan kuluvana vuonna ulkomaille suunnattu turnausmatka, jonka arvioitu kustannus on 600 euroa. Varusteita perhe pyrkii hankkimaan käytettyinä mahdollisuuksien mukaan.

Minna laskeskelee, että vuosien aikana harrastuksiin vajaan kymmenen vuoden aikana panostetulla rahasummalla olisi ostanut omakotitalon jostain päin Suomea.

Minna näkee lasten harrastuksissa kuitenkin paljon hyviä puolia: teini-ikäiset lapset viihtyvät koulun jälkeen ja viikonloppuisin hallilla samanhenkisessä porukassa.

– Kummallakin on harrastuksista kaksi vapaapäivää viikossa, Minna kertoo Ilta-Sanomille.

Minnan 15-vuotias tytär on harrastanut muodostelmaluistelua 7-vuotiaasta saakka.

LähiTapiola julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jonka mukaan 74 prosenttia suomalaisista on heidän tilaamansa tutkimuksen mukaan sitä mieltä, että lasten harrastuksiin syydetään liikaa rahaa.

Vakuutusyhtiön teettämän tutkimuksen mukaan 41 prosenttia suomalaisista kuluttaa taloutensa harrastuksiin kuukaudessa enintään 50 euroa, 22 prosenttia vastaajista 50–100 euroa ja 13 prosenttia 100–200 euroa. Yli 200 euroa kuluttaa vain harva. Minna perheineen kuuluu tähän joukkoon.

Tutkimustulokset on saatu LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti viime syys-lokakuussa Kantar TNS, ja kyselyyn vastasi 1026 suomalaista iältään 15–74 vuotta.

Rahasummista puhuttaessa sekä perheen koko että tulotaso vaikuttavat. Jos perheessä on vähintään kolme lasta, menee tutkimuksen mukaan 22 prosentilla vastaajista 100–200 euroa kuussa ja 14 prosentilla 200–300 euroa.

– Onhan se ihan turhan kallista, mutta he itse tykkäävät harrastaa. Jos jompikumpi sanoisi, ettei enää huvita, olisi keskustelun paikka, Minna jatkaa.

Minnan mukaan tilanne on kuitenkin parempi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa, jossa esimerkiksi muodostelmaluistelun harrastaminen on hänen sanojensa mukaan poskettoman kallista. Minna sanoo, että useimmissa lajiliitoissa on myös mahdollisuus hakea avustuksia, jos perheen taloudellinen tilanne muuttuu.

LähiTapiolan tutkimuksessa ilmeni myös, että omista harrastuksista tingitään ennemmin kuin lasten. 21 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo joutuneensa karsimaan omia harrastuksiaan kustannusten vuoksi.

Myös Minna harrasti aiemmin muodostelmaluistelua.

– Kun alkoi menemään melkein tonni kuukaudessa jäämaksuihin, ajattelin, että nyt on lasten vuoro harrastaa, Minna perustelee.

Annukan alakouluikäinen tyttö on innostunut ratsastuksesta.

Helsinkiläinen Annukka puolestaan on välillä tuskaillut alakouluikäisen tyttärensä ratsastusharrastuksen kanssa.

Tallilta on ehdotettu, että tyttö kävisi tunnilla yhden sijaan kaksi kertaa, jos tyttö haluaa aloittaa kilpailemisen. Samalla 150 euron kuukausikulut tuplaantuisivat. Summaan eivät sisälly varusteet, joita joutuu kasvuiän takia päivittämään usein.

– Olemme eronneet tytön isän kanssa. Molemmat laittavat kuukausittain tietyn summan rahaa tytön menoihin, mutta tuntuu, ettei se riitä, Annukka sanoo ja jatkaa.

– Mutta kun kyseessä on lapsen intohimo, eihän sitä sitten voi kieltää.

Molempien vanhempien yhteissummalla katetaan harrastuksen lisäksi esimerkiksi puhelinlaskut ja muut tytön juoksevat menot. Annukka sanoo, että ratsastuksen lisäksi tyttö käy viikoittain parkourissa, jossa puolivuotismaksu on 270 euroa.

– Kyllä sitä välillä yksineläjänä miettii, että jos lapsen harrastuksiin menisi kuukausitasolla myöhemmin noin 450 euroa, se on iso summa.

Millaisen summan perheesi harrastukset vievät kuukausittain? Onko se mielestäsi liikaa vai sopivasti? Keskustele alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?