Äitienpäivää viettänyttä Kristinaa odotti autotallissa hirvittävin mahdollinen näky: ”Se oli elämäni pisin yö”

Kristina ja Jyrki saivat lapsen ja ostivat talon Los Angelesista. Elämä näytti hymyilevän, kunnes eräänä äitienpäivän iltana kaikki muuttui. Nyt Kristina haluaa sanoa jotakin itsemurhaa hautoville.

Kristina elää Lucas-poikansa kanssa Yhdysvaltojen Los Angelesissa.

7.1.2018 8:13

Oli äitienpäivän ilta 2016. Kristina ja Jyrki nauttivat illallisen kotonaan Los Angelesissa ja valmistelivat Lucas-pojan yöpuulle. Jyrki vetäytyi vielä autotalliin tuunaamaan moottoripyöräänsä. Myöhemmin Kristina ja Lucas menivät hakemaan häntä kotiin.

Tallissa odotti kauhea näky. Jyrki oli ampunut itsensä kuoliaaksi.

Kristina Duffin, 40, kotitalo sijaitsee puiden varjossa rauhallisella kadulla Los Angelesissa. Vaikka traagisesta tapahtumasta ei ole kahta vuottakaan, Kristina on valmis muistelemaan sitä täällä kotonaan.

Tragedia näet opetti Kristinalle jotakin, minkä hän haluaa jakaa kaikille itsemurhaa suunnitteleville.

Kristinalla on suomalainen äiti ja amerikkalainen isä. Kristina on aktiivinen amerikansuomalaisten riennoissa, muttei puhu suomea.

– Isä oli lentokapteeni ja paljon poissa kotoa. Äiti ei opettanut kieltä, koska ei halunnut meidän olevan vieraampia isälle, hän kertoo.

Kristina opiskeli kosmetologikoulussa ja sai töitä kaapeli-tv-yhtiö CNN:stä maskeeraajana. Vuonna 2011 Pohjois-Hollywoodin Suomi-kerholla vietettiin joulujuhlaa. Väkijoukosta erottui tuntematon, komea mies.

– Leukani loksahti ja sydämeni pysähtyi. Hän istui baarissa ja nauroi, mutta vaikutti vähän ujolta. Sitten meidät esiteltiin.

Kristina ja Jyrki tapasivat Suomi-kerhon joulujuhlassa. Parille syntyi poika vuonna 2014.

Toisistaan tietämättä molemmat olivat pyörineet samoissa piireissä. Jyrki oli yhdeksän vuotta Kristinaa vanhempi ja kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Hän oli tullut Amerikkaan 1990.

– Seurustelimme muutaman kuukauden. Sitten erosimme, mutta pidimme yhteyttä.

Vuoden kuluttua Jyrki soitti.

– Hänen ystävänsä oli tuonut leipää ja suklaata Suomesta. Voisin tulla hakemaan ne milloin vain.

Kristina haki tuliaiset ja lähti.

– Serkkuni oli kaupungissa. Soitimme Jyrkille, että olemme menossa ulos. Hän liittyi seuraamme. Siitä lähtien olimme erottamattomia. Hän oli komea ja älykäs, mutta hänessä oli myös pahaa poikaa, Kristina virnistää.

Muskelimiehen lempinimi oli Tarzan ja ainut heikkous olut.

– Hän oli juovuksissa hauska kaveri, ei ilkeä tai synkkä.

He muuttivat yhteen. Moottoripyörät olivat miehen intohimo. Jyrki omisti niitä useita – osti, myi, purki ja kokosi uusiksi. Pariskunta lähti kesälomalle Suomeen. Jyrki oli lähettänyt maahan moottoripyörän. He ajoivat Baltian maissa kahden muun parin kanssa ja poikkesivat miehen suvun luona Pohjois-Pohjanmaalla.

– Näin Jyrkissä perheensä parissa charmantin perheenisän. Kiinnyin itsekin hänen sukulaisiinsa. Oli vaikeaa lähteä pois. Sillä matkalla rakastuimme toden teolla.

Kristina tuli raskaaksi. Jyrki kosi ja Kristina sanoi yes. Lucas-poika syntyi marraskuussa 2014. Perhe osti talon San Fernandon laaksosta. Kristina palasi CNN:lle pariksi illaksi viikossa. Jyrki työskenteli kahdella työpaikalla. Paineet kasvoivat.

– Kävimme terapeutilla, joka patisti meidät treffeille. Menimme italialaiseen ravintolaan ja viinibaariin kuuntelemaan elävää musiikkia. Meillä oli todella mukavaa, Kristina hymyilee.

Kristina Duff katselee kuvaa, jossa avomies Jyrki Suutari pitelee pariskunnan Lucas-poikaa sylissään.

Äitienpäivänä 2016 Jyrki muisti Kristinaa kylpyläpäivällä. Jyrki ja Lucas jäivät kotiin.

– Lähtiessäni he olivat onnellisina purkamassa moottoripyörää. Lucasillakin oli ruuvimeisseli kädessään, Kristina kuvailee aamua.

Naisen palatessa kotiin iltapäivällä Jyrki oli kutsunut pari kaveriaan kaljoille.

– Tekstasin hänelle yksityisesti, että miksi äitienpäivänä. Hän oli jo aika juovuksissa.

Ystävät lähtivät ja perhe nautti päivällisen.

– Pyysin Jyrkiä kylvettämään Lucasin. Ensin hän kieltäytyi, mutta suostui sitten. Imetin Lucasin ja puin pyjamaan.

Jyrki meni takaisin autotalliin. Kristinaa kismitti, koska mies jatkaisi siellä juomista. Varttia vaille yhdeksältä hän päätti mennä hakemaan Jyrkin kotiin.

– Nostin Lucasin syliin, ja kävelimme takapihan poikki autotalliin. Avasin oven, mutta häntä ei näkynyt.

Sitten hän loi katseensa lattialle.

– Näytti kuin Jyrki olisi nukkunut rauhallisesti. Hän oli selällään ja pää oli kääntynyt sivulle.

Kristina näki aseen lattialla puolisonsa jalkojen juuressa. Jyrki oli ampunut itseään. Kristina ja Lucas ryntäsivät naapuriin.

– Poliisit, ystävät ja sukulaiset tulivat. Kuolinsyyntutkijat veivät Jyrkin ruumiin pois. Se oli elämäni pisin yö, Kristina huokaa.

Moottoripyöräily oli Jyrkille rakas harrastus.

Jyrki ei ollut vaikuttanut masentuneelta, hän ei koskaan ollut uhannut itsemurhalla eikä jättänyt jälkeensä viestiä. Jälkeenpäin muutamat tapahtumat kuitenkin tuntuvat Kristinasta pahaenteisiltä.

– Kylpylään lähtiessäni suutelin Jyrkiä, mutta hän vain ohitti minut, nainen suree.

Jyrki oli vihjaillut aikeistaan.

– Ystäväni Jukka oli kylässä. Olin vuoteenomana flunssassa. Jyrki ja Jukka tutustuivat. He joivat reippaasti täällä kotona. Silloin Jyrki näytti Jukalle sen aseen.

Myöhemmin Kristina sai kuulla, että Jyrkin suvussa on ollut itsemurhia. Tieto on tärkeä myös Lucas-pojan kannalta.

Elämän oli jatkuttava. Kristinan oli oltava äiti pojalleen ja suoriuduttava laskuista. Hänen oma äitinsä tuli muutamaksi kuukaudeksi hätiin. Myös ystävät auttoivat. Vaikeinta oli asian selittäminen pojalle.

– Aluksi Lucas nousi sängystä ja huuteli dada, meni takaovelle ja osoitti autotalliin. Sitten hän alkoi kutsua isää moottoripyörän äänellä vrum, vrum, Kristina sanoo ja nyyhkyttää.

Äiti sanoi, että isä on taivaassa.

– Osallistuin ryhmäterapiaan. Oli hyödyllistä antaa itselle aikaa surra.

Jyrkin muotokuva hänen muistotilaisuudessaan.

Kristina oppi hyväksymään, ettei itsemurha ollut hänen vikansa.

– Kun ihminen joutuu maaniseen, itsetuhoiseen tilaan, hän uskoo auttavansa maailmaa poistumalla siitä.

Hän myöntää olleensa Jyrkille vihainen.

– En usko, että hän olisi tehnyt sen, ellei olisi ollut humalassa.

Kristinan viesti itsemurhaa hautoville on:

– Vaikkei sinulla olisi perhettä tai lapsia, aina joku tarvitsee sinua. Älä juo, vaan hae apua! Ellet halua kääntyä omaistesi puoleen, hae ammattiapua. Sitä saa jopa tekstiviestitse.

Nyt hän tekee jälleen kokopäivätyötä ja on alkanut seurustella. Kotona auttaa brasilialainen au pair. Poika aloitti esikoulun.

– Lucas on pikku enkelini. Kiitän joka päivä Jumalaa hänestä.

Edesmenneelle puolisolleen Kristina haluaa lausua muutaman sanan.

– Suhteemme ei ollut pitkä, mutta meillä on talo, lapsi ja yhteiset sukulaiset. Kiitos niistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?