Ryhmä Hau puhuttaa maailmalla: onko supersuosittu lastensarja fasistinen?

Vaikka osa vanhemmista suhtautuu hittisarjoihin kriittisesti, tutkijat eivät pidä niitä haitallisina lapsille.

Ryhmä Hau kertoo tehtäviä ratkovista koiranpennuista.

23.12.2017 7:24

Ylen esittämä Ryhmä Hau on jo pitkään ollut perheen pienimpien suurin suosikki. Myös Tuomas Veturi -televisiosarja kiinnostaa lapsia vuodesta toiseen.

CNN:n perjantaina julkaiseman jutun mukaan sarjat ovat herättäneet monissa vanhemmissa kritiikkiä. Vanhemmuuteen perehtynyt asiantuntija Elissa Strauss kirjoitti, että sarjoista voi löytää jopa fasistisia piirteitä.

Tuomas Veturista on aiemmin kirjoitettu kriittiseen sävyyn muun muassa New Yorkerissa ja Slate-lehdessä. Sarjaa on arvosteltu muun muassa seksistiseksi ja ympäristönsuojelua halveksivaksi. Sarjan tunnelmaa on luonnehdittu uhkaavaksi ja pahaenteiseksi.

– Kaikesta huolimatta vanhemmat ostavat Tuomas Veturi -tavaraa joka vuosi miljardilla dollarilla, Strauss kirjoitti.

Ryhmä Hau ei selviä yhtään paremmin arvosanoin: hittisarja on jutun mukaan täynnä viittauksia sukupuolten ja sosiaaliluokkien väliseen epätasa-arvoon. Sarjassa pentukatraan johtajana toimivaa Riku-poikaa kuvaillaan suuruudenhulluksi, joka ”kärsii jumaluuskompleksista”.

Tutkijat: Sarjoissa paljon positiivistakin

Strauss kirjoittaa pohtineensa sarjojen mahdollista haitallisuutta useamman kasvatusasiantuntijan kanssa. Heidän mukaansa sarjojen seuraaminen ei ole lapselle haitaksi:

– Lastenohjelmissa yksinkertainen kerronta toimii parhaiten, koska ympäröivässä maailmassa tapahtuu jatkuvasti paljon asioita, eikä pieni lapsi kykene abstraktiin ajatteluun, UCLA:n tutkija Yalda T. Uhls kertoo jutussa.

Tutkija Tovah Klein, puolestaan korosti, että lapset kokevat saavansa turvaa, kun tarinassa on selkeä johtohahmo, joka kertoo, mitä seuraavaksi tehdään.

Myös samaistuminen ryhmän jäseniin auttaa Kleinin mukaan hahmottamaan ympäröivää maailmaa ja lisää lapsen turvallisuuden tunnetta.

Ryhmä Hau -raivo repesi alkusyksystä

Pikku Kakkosessa ja Areenassa pyörivän Ryhmä Hau -sarjan ympärillä kuohahti elokuun alussa.

Silloin uutisoitiin laajalti, että sarjaan tulee uusi hahmo, chihuahua-pentu Valpas. Valpasta ei kuitenkaan sarjassa luvattuna päivänä näkynyt, ja sekä lapset että vanhemmat olivat pettyneitä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?