Vaiettu aihe kuohuttaa Vauva.fi:ssä – siskon lapset varastavat iso­vanhempien huomion: ”Millään muulla ei ole väliä”

Julkaistu:

Isovanhemmuus
Vauva.fi-keskustelupalstan mukaan moni aikuinen kokee jäävänsä kakkoseksi omien vanhempiensa silmissä, kun perheeseen syntyy uusi sukupolvi.
Ilta-Sanomat uutisoi syksyllä vaietusta aiheesta, eli isovanhemmista, jotka eivät halua hoitaa lastenlapsiaan määräänsä enempää. Vaikka juttu herätti runsasta keskustelua aiheen puolesta, tuoreen tutkimuksen mukaan isovanhemmat haluavat käyttää paljon aikaa ja vaivaa lastenlapsistaan huolehtimiseen.

Tampereen yliopiston opettajan Anna Kastarisen väitöskirjasta käy ilmi, että isovanhemmat saattavat ylistää lastenlapsiaan jopa oman jälkikasvunsa yläpuolelle.

– Omia lapsia kyllä kritisoitiin, mutta lapsenlapset olivat vaan älyttömän upeita, Kastarinen kommentoi tutkimuksen tuloksia Helsingin Sanomille.

Samasta aiheesta käydään keskustelua myös Vauva.fi-sivustolla. Keskustelun on käynnistänyt reilu parikymppinen nuori aikuinen, joka kertoo kokevansa vähemmyydentunnetta omien vanhempiensa silmissä erityisesti joulun aikaan, jolloin suvun nuorimmat varastavat show’n.

– Meitä on kolme lasta. Isosiskolla on kolme lasta itsellään ja minä ja pikkuveli olemme lapsettomia nuoria aikuisia. Jo pari viime joulua ovat olleet sitä, että kaikki meille aiemmin tärkeät jouluperinteet on muutettu sellaisiksi, että ne sopivat pikkulapsille. Emme enää käy hautausmaalla myöhään illasta, kun se on kauneimmillaan, ruoka syödään joskus yhdeltä, että lapset pääsevät avaamaan pakettejaan kahdelta ja sitten pitää jaksaa koko loppuilta ihastella, miten on niin lysti katsoa lasten iloa, keskustelun aloittanut henkilö kirjoittaa.

– Nyt viimeisimpänä niittinä äiti soitti ja ilmoitusasiana totesi, että ei sitten osteta aikuisille lahjoja, kun on tuota pikkuväkeäkin taas. No mikäpä siinä sitten, enhän minä voi pakottaa ketään ostamaan lahjaa itselleni, mutta olisihan se nyt ihan kiva saada vaikka pyjama tai joku kirja, kirjoittaja huokaa.

Monelle tuttu tunne

Aloittajan kommentti herätti keskustelupalstalla valtavan kommenttiryöpyn. Keskustelijoista löytyy monia, jotka ovat törmänneet samoihin tuntemuksiin omassa perhepiirissään.

– Olen jättänyt vastaavassa tilanteessa menemättä. Kolme vuotta elin veljen lapseni ehdoilla juhlapyhät. Valmistumiseni ja synttärini ohitettiin, kun oli niitä lastenlapsia. Mukavia ovat ja rakkaita minullekin, mutta rajansa kaikella, kertoo eräs.

– Voi muistan tuon ajan liiankin hyvin! Olen perheen nuorimmainen ja lopulta olin ainoa lapseton. Minä menin ja kestin hammasta purren. Nyt olisin fiksumpi ja viisaampi ja jäisin omaan kotiin ja menisin vaikka joulun pyhinä käymään, jos mahdollista, sanoo toinen.

– Mulla ihan sama kokemus. Monta joulua matkustin Helsingistä Ouluun ja olin ilmaa – kaikille. Kaikki pyöri veljen lasten ympärillä. Minun juttuni eivät kiinnostaneet. Sitä jatkui noin viisi vuotta ja sen jälkeen en ole sinne jouluna mennyt, jatkaa kolmas.

Monen mielestä vanhempien pitäisi huomioida omia lapsiaan entiseen tapaan, vaikka heistä olisi vastikään tullut myös isovanhempia.

– Ei se, että on aikuinen tarkoita, ettei vanhempien välinpitämättömyys saisi häiritä. Ei lapset ole arvokkaampia kuin aikuiset.

– Saa sitä aikuisenakin pahoittaa mielensä, jos lähipiiri on välinpitämätön. Ei ole normaalia, jos lastenlapset on tärkeämpiä kuin omat lapset, toteaa toinen.

Saako aikuinen olla kateellinen lapselle?

Vastapuoli on sitä mieltä, että aloittaja on saanut kokea joulun ihmeen omassa lapsuudessaan ja nyt hänen kuuluu antaa estradi perheen pienimmille. Osa tulkitsee hänen tunteensa jopa kateudeksi ja mustasukkaisuudeksi.

– Valmiiseen pöytään tunkevat aikuiset lapset ja kumppanit voivat arvostelun sijaan hommata oman joulun! On turha arvostella, jos vääntäytyy vuodesta toiseen valmiiden ruokapatojen ääreen ja vielä arvostelemaan. Oma koti, oma lupa, kommentoi joku yksioikoisesti.

– Todella lapsellista aikuisen olla mustasukkainen lapsista. Tietenkin lapset saavat enemmän huomiota. Millainen aikuinen edes haluaa yhtä paljon ja samanlaista huomiota kuin lapsena, kysyy yksi.

– En ymmärrä, miksi nuo lellityt kuopukset ei koskaan kasva aikuisiksi, vaan vaativat ja vaativat koko ajan huomiota itselleen. Heidän pitää ymmärtää antaa tilaa lapsille. Kyllä minun lapseni kevätjuhlat ja synttärit menevät edelle, koska hehän ovat lapsia ja pikkusiskoni aikuinen.

– Ehkä sinun pitäisi vain jotenkin emotionaalisesti irtaantua illuusiosta, että voisit viettää kaikki joulut kuin ennenkin, koska tilanne on muuttunut. Joko hankit itsellesi uudet jouluperinteet esimerkiksi kaveripiirissä tai muodostat sukujoulussa itsellesi luontevan roolin. Olet kuitenkin jo aikuinen, muista se. Vanhempasi elävät omaa elämäänsä kuten haluavat, neuvoo eräs.

Muuttuiko joulunvietto omassa perhepiirissäsi sen jälkeen, kun kuvioihin tuli pikkulapsia? Keskustele kokemuksistasi kommenttikentässä.

Vauva.fi ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt