Asiantuntija ennustaa: Nämä ovat lasten seuraavat hittinimet

Julkaistu:

Etunimet
Mitkä tulevat olemaan vuoden 2018 suosituimpia lasten nimiä? Sitä ei voi tietää varmasti, mutta vahvoja veikkauksia voi silti tehdä.
Nimistöntutkimuksen dosentti ja Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala julkaisi aiemmin tänä syksynä Etunimikirja – Suomalaiset nimitrendit 2000-luvulla (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura) -teoksen, jossa kerrottiin kattavasti suomalaisista etunimistä ja niiden taustoista.

Kirjoitimme tuolloin kirjan pohjalta artikkelin esimerkiksi siitä, mitkä ovat olleet suosituimmat lasten etunimet vuosina 2000–2016.

Koska Saarelma-Paukkala tuntee suomalaiset nimitrendit, niin osaako hän sitten nähdä tulevaisuuteen ja ennustaa, mitkä tulevat olemaan ensi vuonna syntyvien lasten suosituimmat etunimet?

– Me nimistöntutkijat emme yleensä ole oikein innokkaita ennustamaan tulevaisuutta, mutta jotain nimien suosionvaihtelusta voi aina sanoa viime vuosien tilastojen perusteella, hän kertoo.

Saarelma-Paukkalan tietojen mukaan sadan suosituimman etunimen joukossa nopeimpia nousijoita vuosina 2015–2016 olivat tytöillä Alissa, Inna ja Vivian ja pojilla Patrik, Edin ja Sebastian. Vuosien 2016–2017 vastaavat tiedot saadaan vasta ensi maaliskuussa, jolloin kaikki tänä vuonna annetut nimet ovat tiedossa.

– Usein on niin, että tällaiset nousu- ja laskutrendit jatkuvat useamman peräkkäisen vuoden aikana, joten ehkä näistä voisi vetää jotain johtopäätöksiä ensi vuodenkin suhteen, Saarelma-Paukkala sanoo.

Näin ollen hän epäilee, että nämä kuusi suosiotaan nostanutta nimeä nähdään vielä ensi vuonnakin syntyvien lasten etunimissä. Mutta ei välttämättä aivan kaikista suosituimpina, kuten ne eivät olleet myöskään vuosina 2015–2016.

– Nimet nousevat suosioon eri tavoilla. Jotkut ovat sellaisia, jotka saavat rakettimaisen lähdön ja niistä tulee hetkessä muotinimiä. Mutta jotkut taas ovat sitten sellaisia tasaisempia nimiä, jotka saattavat olla vähemmän suosittuja, mutta pysyvät pidempään pinnalla. Se riippuu aivan siitä nimestä ja siitä, millä tavalla se on tullut suosituksi.

80–100 vuoden kierto

Mahdollisesti hieman tarkempia ennusteita voidaan vetää historiasta. Suomessa kun normaalisti nousevat uudelleen muotiin sellaiset nimet, jotka ovat olleet muodikkaita viimeksi 80–100 vuotta aiemmin.

Tämän vuoksi juuri nyt suosittuja ovat 1910- ja 1920-luvun lastennimet, kuten tytöillä Aino, Emma, Sofia, Helmi, Kerttu, Taimi ja Martta. Pojilla vastaavia nimiä ovat esimerkiksi Onni, Väinö, Eino, Toivo ja Vilho.

– Tällä samalla tavalla voidaan periaatteessa ennustaa, mitkä voisivat olla suosittuja etunimiä vaikka kymmenen vuoden päästä. Siinä alkavat nousta esille esimerkiksi suurten ikäluokkien nimet, Saarelma-Paukkala selittää.

– Se on suorastaan aika varma ennuste. Että joitakin suurten ikäluokkien nimiä sieltä tulee nousemaan, mutta ne, mitkä sieltä nousevat, jäävät vielä yllätykseksi. Voi olla, että esimerkiksi Tauno nousee täysin yllättäen suosikkinimeksi.

Jos kymmenen vuoden päästä lapsille annetaan näin ollen 1930- ja 1940-lukujen lasten nimiä, niin mitä ne sitten voisivat olla? Saarelma-Paukkalan mukaan näinä vuosikymmeninä suosittuja tyttöjen nimiä olivat esimerkiksi Ritva, Pirkko, Sirkka, Terttu ja Raija. Nimiä, joita ei tällä hetkellä lapsilla juurikaan näe.

Pojilla vastaavia suosikkinimiä olivat esimerkiksi Raimo, Seppo, Pertti, Pentti ja Markku.

– Kun tällaiset niin sanotut uusvanhat nimet nousevat uudelleen suosioon, niin ne eivät välttämättä ole niitä nimiä, jotka ovat olleet kaikkein suosituimpia silloin omana aikanaan. Vaan sieltä sen ajan nimistöstä saatetaan nostaa esille joitain vähemmänkin suosittuja nimiä.

Hyväksi esimerkiksi Saarelma-Paukkala nostaa yhden 2000-luvun suosikkinimen Venlan, joka oli 1900-luvun alussakin käytössä, mutta silloin se ei ollut mitenkään erityisen yleinen.

– Mutta nyt kun se on tullut 2000-luvulla yleiseksi, niin se onkin paljon yleisempi kuin mitä se oli silloin ikään kuin omana aikanaan.

Nimien kanssa yllätyksiä tuleekin jatkuvasti. Saarelma-Paukkalaa hämmästyttää esimerkiksi Reinon viime vuosina noussut suosio. Sitä hän ei olisi osannut yhtään ennustaa kymmenisen vuotta sitten.

Yhä yksilöllisempiä nimiä

Mutta palataksemme tähän päivään, uskoo Saarelma-Paukkala viime vuosien yksilöllisyyden jatkuvan myös lähivuosina. Koko 2000-luvun kun on ollut selvästi nähtävissä, että vanhemmat haluavat antaa lapsilleen yhä enemmän erikoisempia, jopa uniikkeja etunimiä. Näin halutaan korostaa lapsen yksilöllisyyttä.

Saarelma-Paukkalan mukaan yhteiskunnassa ei näy mitään sellaista yleistä trendiä, joka voisi viedä tätä ajattelutapaa yhtäkkiä toiseen suuntaan.

– Jos tapahtuisi suuria yhteiskunnallisia murroksia, esimerkiksi sota tai muuta, niin silloin kansakunta varmasti yhtenäistyisi ja silloin saatettaisiin haluta palata enemmän joihinkin perinteisiin arvoihin. Mutta nyt kun eletään tällaisessa länsimaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa jokainen voi olla omanlaisensa ja tehdä mitä haluaa, niin silloin se näkyy myös ihmisten etunimistössä.

Yksilöllisten etunimien lisäksi Suomen nimistö monipuolistuu kansainvälistymisen myötä. Se tekee tulevien suosikkinimien ennustamisesta yhä vaikeampaa.

– Myös julkisuuden henkilöt vaikuttavat nimien suosioon. Ja sitäkin on vaikeaa ennustaa, minkä nimisiä julkkiksia tulee olemaan vaikka kymmenen vuoden päästä.

Julkisuuden henkilöistä Saarelma-Paukkala mainitsee esimerkiksi Jaren, jonka suosio nousi selvästi Cheekin vaikutuksesta.

– Ja usein se menee vielä niin, että julkkiksella pitää olla joku vähän harvinaisempi nimi, jotta se saa aikaan tällaista. Eli jos Cheekin etunimi olisi vaikka joku ihan tavallinen Pekka, niin silloin se ei välttämättä olisi vaikuttanut puoleen taikka toiseen.

Millä perusteella valitsit omien lastesi nimet? Keskustele alla!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt