Älä kiellä joulupukin olemassaoloa – saattaa vahingoittaa pienen lapsen mieltä - Perhe - Ilta-Sanomat

Älä kiellä joulupukin olemassaoloa – saattaa vahingoittaa pienen lapsen mieltä

Joulupukki kävi viime viikonloppuna myös Aleksin joulukadun avajaisissa Helsingissä.

Joulupukki kävi viime viikonloppuna myös Aleksin joulukadun avajaisissa Helsingissä.

Julkaistu: 29.11.2017 15:54

Asiantuntijan mukaan joulupukkimyytistä kiinnipitäminen on tärkeää lapsen kehityksen kannalta.

Joulukuun koittaessa monissa perheissä mietitään varmasti sitä, miten puhua lapsen kanssa joulupukista. Onko parempi väittää, että pukki on todella olemassa vai kertoa totuus?

Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen ei paljastaisi lapselle totuutta joulupukista.

– Joulupukki on ehkä tunnetuin satuhahmo länsimaalaisessa kulttuurissa ja pukin tarinalla on pitkä traditio. Mielestäni vanhempien ei pidä kertoa lapselle totuutta joulupukista, sillä lapsen on tärkeää oppia todellisuuden rajat ja oivaltaa asia ennen pitkää itse.

Satuli-Kukkosen mukaan ei ole olemassa mitään tiettyä ikää sille, milloin lapsen pitäisi lakata uskomasta joulupukkiin. Useimmille totuus tulee ilmi viimeistään koulussa, jossa lapset puhuvat asiasta keskenään. Jos lapsi osaa lukea jo ennen kouluunmenoa, voi se paljastua aiemminkin.

Joulupukkitarina tärkeä lapsen mielelle

Vuosi sitten Ilta-Sanomat kirjoitti kahden brittipsykologin ajatuksista, joiden mukaan vanhempien ei kannattaisi valehdella lapsilleen joulupukin olemassaolosta. Satuli-Kukkonen ei kuitenkaan pidä joulupukista puhumista valehteluna.

– Joulupukilla ruokitaan lapsen mielikuvitusta. Joulupukkimyytin ylläpitämistä voidaan myös ajatella koko perheen yhteisenä leikkinä tai satuna.

Tämä on Satuli-Kukkosen mukaan tärkein syy sille, miksi joulupukista kannattaa pitää kiinni. Leikki ja mielikuvitus kun ovat äärimmäisen tärkeitä lapsen kehitykselle, aina aivoja myöten.

– Siksi olisi hyvä, ettei totuus tule ilmi liian aikaisin, jotta lapsi saa pitää mahdollisimman pitkään kiinni joulupukkiin liittyvästä leikistä. On elintärkeää, että lapsi pystyy kuvittelemaan asioita.

Satuli-Kukkonen kertoo, että suomalaislapset tutkitusti lopettavat leikkimisen jo hyvin nuorina, mikä voi pahimmillaan johtaa mielenterveysongelmiin.

Pettymys ei kestä ikuisesti

Joulupukkitarinalla on kulttuurissamme niin vahva merkitys, että siitä halutaan pitää kiinni. Joulupukki antaa lapsille myös mahdollisuuden unelmoida.

– Eikä joulupukkiin liittyvän taianomaisuuden tarvitse päättyä sitten, kun totuus pukista tulee ilmi. Jos perheessä on vaikka useampia lapsia, joista vanhimmat tietävät totuuden, voivat vanhemmat pyytää heidät mukaan yhteiseen leikkiin ja antaa nuorempien vielä uskoa.

Mitä sitten, jos alle kouluikäinen lapsi tulee yllättäen kysymään, onko joulupukkia olemassa?

– Vanhemman vastaus riippuu tietysti siitä, mitä lapsi tarkalleen ottaen kysyy. Mutta pääasia, ettei rikota tätä lapsen unelmaa. Vanhempi ja lapsi voivat vaikka yhdessä ihmetellä asiaa: ”Miten pukki ehtiikin kaikkialle? Hänellä on varmaan apulaisia.”

Lopulta totuus kuitenkin paljastuu. Miten vanhemman kannattaisi suhtautua, jos se surettaa lasta?

– Se, ettei joulupukkia olekaan, voi varmasti olla lapselle pettymys. Mutta elämässä eteen tulee pettymyksiä. Vanhemman on hyvä tietää, ettei totuus riko lasta. Se vahvistaa ja kehittää lapsen mieltä. Ja hyvä asia on se, että pettymys menee yleensä nopeasti ohi, Satuli-Kukkonen lohduttaa.

Tuoreimmat osastosta