Äitipuolet kertovat: Nämä asiat toivoisin mieheni ymmärtävän tilanteestani - Perhe - Ilta-Sanomat

Äitipuolet kertovat: Nämä asiat toivoisin mieheni ymmärtävän tilanteestani

”Aiempi elämäsi hallitsee nykyistä elämääni.”

Erään kommentoijan mukaan lapsipuolilta voi olla vaikeaa saada kunnioitusta.

25.11.2017 9:11

Äiti- tai isäpuolen rooliin ei aina sujahda mutkattomasti. IS kyseli pari vuotta sitten lukijoiltaan, kuinka helppo puolivanhemman rooli on ollut.

Lähes 3 000 vastaajasta 34 prosenttia ei ollut koskaan saanut suhdetta uuden kumppanin lasten tai eksän kanssa toimimaan.

”13 vuotta yritin sinnitellä, mutta annoin periksi ja erosin. Ukon ex-rouva ei hyväksynyt minua, vaikka ei edes tuntenut minua. Järkyttävää olla suhteessa, jossa mies on täysin eksän talutusnuorassa. Siitä seurasi, että heidän toinen lapsensa ei kunnioittanut minua. Toiseen on aina ollut hyvä suhde, joka on jatkunut eronkin jälkeen. Helpommalla olisin päässyt elämässäni, jos en olisi koskaan lähtenyt suhteeseen”, kertoi esimerkiksi nimimerkki .

”Äitipuolen virka on koiran virka. Jälkiviisaana sanoisin että olisinpa jättänyt väliin”, kommentoi taas Minna.

Toisilla uusperheeseen sopeutuminen oli taas sujunut mutkattomammin:

”Aluksi oli hankalaa, mutta kun saatiin lapset ymmärtämään, että miehen eksällä on omat säännöt ja meillä omat, niin kaikki alkoi sujua hyvin. Lapset puhuvat kuin ystävälle, koska olen sanonut, etten tahdo olla uusi äiti vaan ystävä, jolle voi puhua”, kertoi Pohjoisen tyttö.

Scary Mommy -sivuston toimittaja, itsekin äitipuoli, Kristen Skiles tarttui myös aiheeseen. Vaikka hän rakastaa miestään ja tytärpuoltaan, tulee hänen eteensä välillä tilanteita, joita miehen tuntuu olevan mahdotonta ymmärtää.

– Hän ei pysty ymmärtämään, millaista äitipuolen elämä on. Hän ei käsitä, miltä elämä näyttää minun näkökulmastani ja miksi minulla on välillä todella vaikeaa, Skiles kirjoittaa.

Koska Skiles tiesi, ettei ole yksin kamppailunsa kanssa, kysyi hän muilta äitipuolilta asioista, joita he toivoisivat miestensä tietävän tai ymmärtävän äitipuolen roolista.

Tässä ote äitipuolien vastauksista:

”En voi olla ainoa vanhempi. Myös sinun täytyy asettaa sääntöjä.”

– Ei ole reilua, että sinä oletat vain minun asettavan sääntöjä, varsinkin kun kyse on lapsipuolistani. Sinun täytyy ymmärtää, että minä käyn jatkuvaa taistelua lapsiesi kanssa, koska minä en ole heidän äitinsä. Lisäksi he tulevat aina kunnioittamaan sinua enemmän kuin minua. He kunnioittavat sinua luonnostaan, joten on ehdottoman tärkeää, että sinä asetat sääntöjä, jotta järjestys pysyy yllä kotonamme.

”Aiempi elämäsi hallitsee nykyistä elämääni.”

– Meidän menneisyytemme eivät ole samanlaiset. Kukaan, ketä tapailin ennen sinua, ei ole enää mukana kuvioissa. Mutta sinun eksäsi on hyvin paljon mukana kuvioissa. Enkä voi edes harkita kauas muuttamista, koska meidän tulee pysyä lähellä tyttäresi äitiä. En voi lähteä yllättäen viikonloppureissuun perheeni kanssa, koska aikataulumme ovat riippuvaisia teidän huoltajuussopimuksistanne. En valita, sillä olen sopeutunut tilanteeseen. Mutta haluan sinun ymmärtävän, kuinka sinun aiempi elämäsi hallitsee minun nykyistä elämääni.

”Maailma asettaa minulle paljon paineita.”

– Sinä et ehkä näe sitä, mutta kaksinaismoraali on hyvin selvästi läsnä äitipuolien elämässä. Meiltä odotetaan paljon, mutta sillä sekunnilla kun mokaamme, joku käy kimppuumme. Maailma etsii meistä enemmän vikoja kuin biologisista vanhemmista.

”Joskus mietin, mitä elämäni olisi voinut olla.”

– Rakastan sinua ja lapsiasi. Mutta jos ollaan rehellisiä, mietin joskus sitä, millaista elämäni olisi, jos en olisi rakastunut mieheen, jolla on lapsia edellisestä liitosta. Se olisi varmasti yksinkertaisempaa, stressittömämpää ja luultavasti helpompaa.

”Se, etten tunne olevani osa perhettäsi, satuttaa todella.”

– Perheesi ei hyväksy minua yhtä helposti kuin ensimmäistä vaimoasi. He yrittävät suojella sinua ja lapsiasi ja se on ymmärrettävää. Olen varma, ettei se johdu minusta tai sinusta, enkä usko, että he ovat tarkoituksella ilkeitä. Silti se satuttaa, kun ei koe olevansa hyväksytty osa perhettä.

”Luovuin paljosta voidakseni elää tätä elämää sinun kanssasi.”

– Ennen suhdettamme olin mukana monenlaisissa omissa aktiviteeteissani. Pystyin käymään kuntosalilla, tanssitunneilla ja lomamatkoilla milloin halusin. Nyt vien lapsia harrastuksiin, valmistan päivällisiä ja autan läksyissä. Valitsin tämän elämän vapaaehtoisesti, enkä halua sinun tuntevan syyllisyyttä. Toivon sinun kuitenkin ymmärtävän, mistä kaikesta olen luopunut ja toivon tukeasi niissä tilanteissa, kun haluan toteuttaa omia intohimojani.

Onko sinulla ollut vaikeuksia sopeutua äiti- tai isäpuoleksi puolisosi lapsille? Vai onko kaikki sujunut teillä mutkattomasti? Millaisia asioita sinä toivoisit puolisosi ymmärtävän omasta roolistasi? Kerro kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?