Älä ikinä sano näitä lapselle – 8 haitallista lausetta, jotka lipsahtavat suusta liian helposti - Perhe - Ilta-Sanomat

Älä ikinä sano näitä lapselle – 8 haitallista lausetta, jotka lipsahtavat suusta liian helposti

Vanhempien ajattelemattomat sanat voivat todella satuttaa lasta.

Jotkin sanat voivat aiheuttaa sen, ettei lapsi osaa enää luottaa vanhempaansa.

24.11.2017 19:00

Kaatuminen voi vahingoittaa lasta, mutta niin voivat myös vanhempien sanat.

Ärsyyntyneinä vanhemmat saattavat sanoa joitakin asioita ajattelematta niiden seurauksia. Silloin jotkin lauseet voivat ikävä kyllä saada lapselle pahan mielen, alentaa tämän itsetuntoa ja muutenkin pilata lapsen suhteen vanhempaansa.

Popsugar-sivusto kertoo esimerkkejä tällaisista lauseista, joita lapselle ei olisi hyvä sanoa.

”Anna kun minä teen sen”

On luonnollista, että vanhempi haluaa tehdä asioita lapsensa puolesta, mutta jos lapsi ei ikinä saa esimerkiksi pedata itse sänkyään, ei hän koskaan opi tai halua oppia tekemään sitä itse.

”Älä itke”

Lasten pitäisi saada ilmaista tunteitaan turvallisesti. Jos lapselle sanoo, ettei hän saa itkeä, voi hän ajatella asian niin, että itkemisessä on jotain väärää. Todellisuudessa itkeminen kun on aivan normaalia.

”Miksi et voi olla enemmän kuin ___”

Mikään ei saa lasta tuntemaan oloaan huonommaksi kuin sen kuuleminen, ettei hän ole yhtä hyvä kuin sisaruksensa tai muut lapset. Korosta mieluummin lapsen omia vahvuuksia.

”Oletko varma, että haluat syödä tuon?”

Jos kommentoit lapsen syömistä tuomitsevasti, voi se vaikuttaa negatiivisesti lapsen omakuvaan kehostaan.

”Minä lupaan”

Jos rikot lapselle tekemäsi lupauksen, ei lapsi välttämättä pysty enää luottamaan sinuun. Kun kyse on suurista asioista, sano siis mieluummin ”minä yritän”.

”Sinun ___ on idiootti”

Jos et halua lapsesi kutsuvan muita idiooteiksi, ei sinunkaan kannattaisi käyttää kyseistä sanaa. Lisäksi se voi antaa lapselle kuvan siitä, että sinulla on ongelmia puolisosi tai muiden ihmisten kanssa.

”Ei ole mitään syytä pelätä”

Tämä lause ei muuta sitä tosiasiaa, että lapsesi pelkää. Puhu mieluummin lapsen kanssa tämän pelosta ja yritä auttaa häntä pääsemään siitä yli.

”Minäkin vihaan sinua”

Lapsi voi joskus uhota vihaavansa vanhempaansa. Mutta sen sijaan, että alentuisit lapsen tasolle, kerro, että rakastat häntä joka tapauksessa.

Tiesitkö, että lapsen liika kehuminen ja tämän älykkyyden korostaminen voivat itse asiassa olla haitaksi lapselle? Lue aiheesta lisää aiemmista artikkeleistamme täältä ja täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?