Jari Sinkkosen sukupuolipuheista palautevyöry – selvä enemmistö kiittelee ”järkipuheesta”: ”Älytöntä vouhkaamista” - Perhe - Ilta-Sanomat

Jari Sinkkosen sukupuolipuheista palautevyöry – selvä enemmistö kiittelee ”järkipuheesta”: ”Älytöntä vouhkaamista”

Jari Sinkkonen kertoi ihmettelevänsä sitä, miksei lasta saisi sanoa tytöksi tai pojaksi. IS:n lukijat ovat hänen kanssaan samoilla linjoilla.

Lukijat kannustavat lapsia leikkimään mitä haluavat. Se ei silti tarkoita sitä, ettei voitaisi puhua eri sukupuolista.­

16.11.2017 13:51

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen kertoi tiistaina Ilta-Sanomissa mielipiteensä niin sanotusta sukupuolineutraalista kasvatuksesta, josta on viime aikoina ollut paljon puhetta.

Helsingin Sanomat esimerkiksi haastatteli lokakuussa suomalaisäitiä, joka ei kutsu vajaan kahden vuoden ikäistä lastaan pojaksi, vaan aikoo odottaa, mihin identiteettiin lapsi itse kertoo kuuluvansa.

Myös Opetushallituksen linjauksen mukaan perusopetusta ollaan uudistamassa sukupuolitietoisempaan suuntaan. Opetushallituksen kouluille julkaiseman oppaan mukaan lapsia ei pitäisi kutsua vain ”tytöiksi” tai ”pojiksi”, vaan puhutella näitä nimillä.

Sinkkonen ei tätä aivan ymmärrä.

– Se on ihan höpö höpöä. Sukupuolikysymys on luovuttamaton osa identiteettiä. Ajatus siitä, että häivytämme tyttönä tai poikana olemisen, liittyy enemmän aikuisten tasa-arvopyrkimyksiin. Minua on aina kismittänyt se, että nämä asiat eivät lähde lapsesta, vaan se on ylhäältä annettua, että nyt pitää ajatella näin, Sinkkonen sanoi.

Toisaalta hän oli myös sitä mieltä, ettei sukupuolikysymyksissä pidä asettua ääripäihin. Tyttö saa esimerkiksi leikkiä kuormureilla, jos haluaa, mutta tämä ei tarkoita sitä, ettei lapsella olisi anatomista sukupuolta.

Aihe on selvästi hyvin puhuttava, sillä artikkeli keräsi suuren kommenttivyöryn IS:n lukijoilta. Vaikka sadat ihmiset halusivat ensisijaisesti vain kiittää Sinkkosta tämän ajatuksista, kommentoivat toiset asiaa pidemmästikin.

Kommenttien perusteella suuri enemmistö on Sinkkosen ajatusten kanssa samaa mieltä, mutta löytyi kommenttien joukosta muutama vastaäänikin.

Lumiukko on lumiukko

”En tajua tätä nykypäivän menoa. Ei saa olla enää tyttöjä ja poikia? Liikennemerkitkin vaihdetaan tämän takia, haloo! Kuka näitä ideoita heittelee ja kuka näitä ideoita kannattaa?”

On tää sairas maa

”Ruotsissa tehdään näin, niin Suomi siinä perässä. Tosiasia on, että on tyttöjä ja poikia. Joten eiköhän kasvateta heidät sellaisenaan ja annetaan lapsen päättää siinä vaiheessa, kun on tullut tietoiseksi seksielämästä. Ei tarhaikäinen ole kypsä miettimään omaa seksuaalisuutta.”

Just ja joo

”Samaa mieltä. Poika leikki joskus barbeilla kaksivuotiaana, sisarensa mekossa. Kyllä hänestä silti kasvoi nuorimies, joka korjaa autoja poikien kanssa.”

Pienen turvaksi

”Sinkkonen puhuu niin asiaa! Kyllä sukupuolien välisestä tasa-arvosta on hyvä puhua, mutta biologia on vaan kaikilla ja sitä ei voi vanhemmat muuttaa.”

Pienien TYTTÖJEN ISÄ!!

”Aivan mahtavan viisasta puhetta tohtorilta. Olisi kiva, kun kaikki tämän lukisivat ja sisäistäisivät. Minusta on todella kummallista, että lapsia yritetään henkilöittää ja tukahduttaa kaikki sukupuolien väliset eroavaisuudet. Kyllä ne kersat itse osoittavat mieltymyksensä, eivät ne leiki sellaisia leikkejä, mitä eivät halua, eivätkä tee juttuja, jotka ei kiinnosta heitä itseänsä.”

Jantunen

”Täyttä asiaa. Kenen lie keksimää tämä neutrisukupuoli. Ei totuus miksikään muutu se kieltämällä. Kunnioittakaamme kummankin sukupuolen erityisominaisuuksia. Ei se vähennä transsukupuolisten yms. asemaa.”

järki käteen

”Tehtiin viikko sitten lumiukko lasten kanssa. Sanoin, että siinä se lumihenkilö nyt on, johon lapset sanoi että ei, se on lumiukko ja piste! Joten taitaa Sinkkonen olla ihan oikeilla jäljillä tämän vouhotuksen kanssa ja ainoita järkeviä ihmisiä.”

Nauskis

”Tässä tasa-arvoisuudessa on se ongelma, että yritetään tehdä kaikista samanlaisia. Unohdetaan se, että meissä on eroja. Ratkaisu olisi kohdella toista tasapuolisesti eroista huolimatta ja olla väheksymästä toisen erilaisia ominaisuuksia.”

Kaaosmajava

”Hyvä Jari! Asiat ovat lähteneet lapasesta, ei lapsesta. Älytöntä vouhkaamista. Luonnollista, että on tyttö tai poika. Myöhemmin voi kukin miettiä tahollaan mikä on. Ja maan johto mukana tässä älyttömyydessä, ei hyvä.”

Miä

”Kukkahattutädit ovat sekoittaneet tasa-arvon ja sukupuolten luontaisen erilaisuuden. Jos poika haluaa leikkiä nukeilla tai tyttö autoilla, niin ei kai sitä nykyään kukaan pahalla katso, mutta ei nukeilla leikkiminen pojasta tyttöä tee ja päinvastoin.”

Just

”Sinkkonen kritisoi aiheesta, mutta kuuntelevatko aikuiset! Nämä hörhöt vanhemmat vievät lapseltaan normaalin kehitysvaiheen ja ylikorostavat omia näkemyksiään. Ehkä paikkaavat jotakin kohtaa itsessään unohtaen, että meistä jokainen on täysin oma persoonansa. Ääripäiden lapset joutuvat sisäiseen kaaokseen, eikä se lisää turvallisuuden tunnetta, kun elävät jossakin oudossa atmosfäärissä. Ei ihme, että mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet huimasti ja entistä nuoremmille.”

Kivimäki

”Tässä puhuu järjen ääni. Sympaattinen, viisas mies. Tuntuu nämä nykyajan vouhotukset niin älyttömiltä. Televisiossa nuori äiti kertoi kasvattavansa sukupuoletonta lasta. Lapsella oli nukke. Kas kummaa, kun lapsi kertoi nukestaan ja siinä livahti myös nuken sukupuoli.”

vaan ihmettelee

”Olen Sinkkosen kanssa samaa mieltä, ettei lasten tarvitse nähdä maailmaa sukupuolineutraalisti, vaan ihan omina itsenään. Heitä ei myöskään tulisi ryhmittää neutraaleiksi sukupuoliksi, koska fakta on, että pojissa ja tytöissä on eronsa, vaikka leikkisivätkin vastoin perinteisiä roolimalleja.

Ainoat asiat sukupuolisuudesta, jotka tulee opettaa on, että ketään ei tule sukupuolen takia kiusattavan, tuomittavan tai syrjittävän, sillä jokainen syntyy tasa-arvoisena ihmisenä ilman oma valtaa millaiseksi sukupuoleksi tulee kasvamaan.”

Tasapäistäminen ylitetty

Tulevatko pian sukupuolettomat nimetkin?

”Ihan huuhaata. Tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia. Sillä ei ole niinkään merkitystä, puetaanko lapsi siniseen vai punaiseen tai millä leluilla hän leikkii, pääasia, ettei lähdetä sekoittamaan lapsen päätä jollain kummallisilla arvojen sotkemisilla.

Kautta aikain tytötkin ovat kiipeilleet puussa ja leikkineet autoilla, pojat ovat leikkineet kotileikkejä action-hahmoillaan. Jossain vaiheessa eriytyminen naiseksi ja mieheksi alkaa luonnostaan, kunhan tätä ei aleta sotkemaan. Itse en ainakaan lähde tuohon leikkiin, enkä suostu sanomaan tyttöä pojaksi tai päinvastoin. Vehkeet kertovat sukupuolen ja aika harvassa on ne tapaukset, joilla on molemmat tai ei kumpiakaan. Näitä ei pitäisi lähteä ihmisen muuttamaan lainkaan.”

Ylpeä vanhanaikainen

”Suomessa on vain sana sukupuoli. Yhdysvalloissa käytetään sanaa gender ja sex. Suomessa ei ole sanalle gender vastinetta, jonka merkitystä voisi muuttaa. Kukaan ei voita, jos lasta kiusataan vanhempien selkärangattomuuden vuoksi. Eivät lapset kykene hahmottamaan tulevaisuutta ja tekemään päätöksiä kuin suunnilleen oman ikävuotensa verran tunneissa eteenpäin. Lapsista kasvaa kuitenkin aikuisia ja voivat sitten itse sitten päättää, mitä haluavat olla tai tehdä. Ei lapsille anneta tatuointejakaan hyvästä syystä.”

laappa

”Mihin onkaan kadonnut se tieto, joka minulla ainakin on ollut koulupojasta, siis "koulupojasta" lähtien. Ainakin siinä koulussa, jota minä kävin, jo kauan sitten ymmärrettiin tämä "sukupuolineutraali käsite" oppilas, siis OPPILAS. Yksinkertaista, eikö totta? Tämä on ihan ilmainen vinkki sinne "opetushallituksellekin", voi käyttää ihan vapaasti myös siellä ja jatkossa.”

luksan kalle

”Niin yksinkertaista se on, että jos on poika, niin on poika ja jos on tyttö, niin on tyttö. Ei voisi olla simppelimpää. Toki pojat ja tytöt voivat leikkiä keskenään toistensa leluilla ja pojatkin saavat pukeutua pinkkiin jne., mutta parempi olla sekoittamatta lasten päitä.

Lapset ovat syyttömiä näistä aikuisten jutuista, joissa aikuiset yrittävät trendikkäästi erottautua toisistaan ”hei tänään olen tyttö/transu/polyamoristi/milloin mitäkin päivillään”. Jokainen lapsi on yksilönsä, olkoon poika tai tyttö tai seksuaalinen suuntautuminen hetero tai homo. Noita asioita ei saa muuttaa. Homoudelle ei voi mitään ja se on yhtä normaalia kuin heterous. Ja toisaalta mitä väliä, koska lapsi on kuitenkin rakas.”

Wesseli

”Kiitos Jari Sinkkonen! Olen samaa mieltä. Minunkin poikani aikoinaan tahtoi hameen. Tein sen hänelle ja päivän hän kuljeskeli se päällä. Se riitti. Lapset leikkivät ja kokeilevat eri rooleja ja se mahdollisuus heille kuuluu antaa. Poika on silti poika ja tyttö on tyttö!”

Am Bro

”Sukupuolineutraalina on Suomi sivistysvaltioiden joukossa edelläkävijä: englannin kielessä he/she, ruotsissa han/hon, ranskassa il/elle, saksassa er/sie, mutta meillä on hän-pronomini, olipa sukupuoli mikä tahansa. Silti tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia – kaikkine muunnoksineen. Suomessa voisimmekin keskittyä tärkeämpiin asioihin.”

Ulpu

”Olin 90-luvulla päiväkodissa töissä. Yhtenä aamuna tuli 3-vuotias poika hame päällä ja kynsilakkaa sormissa päiväkotiin. Syy oli, että iso siskollakin oli hame ja kynsilakkaa. Ei häntä kukaan kiusannut. Seuraavana päivänä olivatkin jo pitkät housut jalassa. Tehdäänkö nyt kaikesta asiasta vaikeaa?!”

Päiväkoti täti

”Hyvä, että vihdoin tulee kunnollinen, asiallinen ja asiantunteva kannanotto arvostetulta lastenpsykiatrilta tähän sukupuolineutraalisuuteen. Nykyinen vouhotus kasvattaa mieleltään sairaita lapsia. Pääkaupunkiseudulla jossain päiväkodissa lasten nimitys on tyyppä. He eivät voi olla enää tyttöjä ja poikia.

Opetushallituksen linjauskin on todella outo: lapsia on kutsuttava nimillä. Onhan lapsia aina kutsuttu nimillä, mutta ryhmää on kutsuttava yleisnimellä, eivät he ole tyyppejä. Suvaitsevaisuus ei tarkoita äärimmäisyyteen menemistä. Paljon isompi ongelma päiväkodeissa ja kouluissa on kiusaaminen. Sen kitkemiseen jos pantaisiin samanlaisia resursseja kaikkialla, myös mediassa, niin maailma olisi paljon parempi paikka.”

Järjen ääni

”Kerrankin järkipuhetta. Aivan älyttömyyksiin menee tämä sukupuolihörhöily. Varmaan ei kohta saa antaa nimiäkään kuin nyt, vaan täytyy olla joku sukupuoleton nimi, tai Matti Tellervo tai Nina Jani. Lapsi voi leikkiä millä leluilla haluaa, tai harrastaa mitä haluaa, mutta silti on olemassa tyttö ja poika ja mies ja nainen. Lopettakaa tuo jonninjoutava vouhotus.”

Nainen

”Jos lapsi tuntee ja jos vanhemmat, aikuiset huomaavat, että lapsi ehkä on transsukupuolinen, totta kai siitä asiasta pitää puhua ja voi puhua. Sillähän autetaan lastakin. Ihan varmasti lapset hyväksyvät, jos tehdään selväksi, että toinen lapsi tunteekin olevansa muuta kuin mitä näyttää. Ei sitä asiaa tarvitse hirveästi korostaa.

Yleensä ongelmat tulevat vanhemmilta, aikuisilta. Kai se sivistystä on, että jokainen aikuinen tietäisi, että on lapsia ja aikuisia, joilla sukupuoli-identiteetti ei ole selvä. Tämän kaiken ei todellakaan tarvitse tarkoittaa sitä, että muiden pitäisi jotenkin piilottaa omaa sukupuolisuuttaan. Sinkkonen puhuu niin järjen äänellä, kiitos!”

Järjen ääni

”Järkipuhetta. Meille tuli kaksoset, tyttö ja poika. Kun he olivat pieniä, toin työmatkalta söpöt kaksosvauvanuket katsoakseni, kuinka sensitiivisyys vaikuttaa. Tyttö otti nuken hellästi syliinsä ja tarjosi tuttipulloa. Poika tuli katsomaan, nosti nukkea jalasta ja laski sen takaisin palaten muina miehinä tutti suussa leikkimään autoilla. Tyttö katsoi huolestuneena hylättyä nukkea ja otti yksin jääneen "vauvan" syliin ja hoivasi myös sitä.

Rakentamisen aikana lapset söivät tontilla kasvaneita marjoja. Tytöllä oli kaksi nallea toisessa kainalossa ja hän osoitti veljelleen aina suuntaa kannokossa huutaen tämän nimeä: velipojan piti kävellä edeltä uutta ja tuntematonta kohti, että hän saattoi turvallisesti seurata "lasten" kanssa perässä. ”

Sisäsyntyistä

Sataprosenttista tyttöä tai poikaa ei ole

”Ei myöskään lähde lapsesta se, että pojan on oltava vahva ja tunteeton ja tytön kiltti ja hiljainen. Kuitenkin lapsiin niitä iskostetaan kovasti. Kukaan ei kiellä biologista sukupuolta, usein on vaan muitakin vaihtoehtoja kuin 100 % tyttö tai 100 % poika ja sen kieltäminen ei sitä muuta. Mutta jatketaan toki samaan malliin, kasvatetaan onnettomia miehiä ja huonoitsetuntoisia naisia ja pidetään peukkuja, että asiat menevät hyvin, vai? Tämän hetkinen tyyli ei johda mihinkään hyvään joten on aika kokeilla jotain muuta.”

J

”Hyvää tässä "sukupuolia on monta" -aatteessa on kuitenkin se, että otetaan huomioon myös ne, jotka eivät selvästi ole jompaakumpaa. Vaikka heitä on vähän, heidänkin identiteettiään ja ihmisarvoaan pitää tukea. Helppo sanoa, että "sukupuolia on kaksi, niin simppeliä se on", jos omassa perheessä ei ole tällaista koettu. Kyllä meidän pitää sietää se, että kaikki eivät sovi tähän kaksijakoisuuteen. Sekin on biologiaa.”

klih

”Ei ei, tuo on hyvin taantumuksellinen mielipide. Arvostan kyllä erikoislääkäri Sinkkosen ammattitaitoa lääkärinä, mutta hänellä ei ole näkemystä, ainakaan oikeaa näkemystä, koskien tällaisten mm. sosiaalipoliittisia, sukupuolisten erityisryhmien oikeuksien täysimääräistä toteutumista sivuavien ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia omaavien kysymysten kommentointiin.

Kuten Väestöliittokin taannoin totesi, sukupuoli ei ole vain mies/nainen -kysymys, vaan sukupuoli on jatkumo. Tietyssä vaiheessa henkilö voi kokea olevansa mies, tietyssä nainen, tai tuo yllä mainittu jatkumo, taikka ovenkahva, tai aivan mikä vain, ja olisi suvaitsematonta pyrkiä ohjaamaan ja kasvattamaan ihmistä vieroksumaan tätä nykypäivän moniarvoisessa yhteiskunnassa erottamattomaksi katsottua oikeutta.

Omaa kantaansa puolustaakseen Sinkkonen sanoo, että biologia ja anatomia ovat tässä unohtuneet aivan täysin, no eivät ne tässä olekaan ydinasioita, koska kysymys on pääasiassa poliittinen.”

Edistyksellinen humanisti

”Vahvasti eri mieltä Sinkkosen kanssa. Ei se, että myönnetään sukupuolten moninaisuus estä kutsumasta tytöksi ja pojaksi. Eikä kukaan ole sitä edes yrittänyt kieltää, kyse on tahallisesta (?) väärinkäsityksestä. Kaikki eivät tunne edustavansa sitä sukupuolta johon syntyvät tai yleensäkään kumpaakaan sukupuolta. Kaikkien kohdalla sukupuolta ei voida syntyessä fyysisestikään määrittää.

Surullista, että varsinkin hengellisissä piireissä esiintyy edellä mainittujen tosiasioiden kieltämistä, ikään kuin ne olisivat uhka tai Raamatun vastaisia. Eivät ole. Olisi ihana elää maailmassa, jossa fyysinen sukupuoli ei niin vahvasti sanelisi, mitä saa tehdä ja mitä ei.”

Näinkin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?