Heikki, Henna

Perhe

Jari Sinkkonen ei ymmärrä, miksi lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi: ”Nämä asiat eivät lähde lapsesta”

Julkaistu:

Sukupuoli on luovuttamaton osa identiteettiä ja lapsen ruumiinkuvaa, sanoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen. Hän kritisoi pyrkimystä hämärtää sukupuolieroja.
Viime aikoina on puhuttu paljon niin sanotusta sukupuolineutraalista tai -sensitiivisestä kasvatuksesta. Helsingin Sanomat haastatteli lokakuussa suomalaisäitiä, joka ei kutsu vajaan kahden vuoden ikäistä lastaan pojaksi, vaan aikoo odottaa, mihin identiteettiin lapsi itse kertoo kuuluvansa. Ilta-Sanomat kertoi puolestaan heinäkuussa kanadalaisäidistä Kori Dotysta, joka taistelee sen puolesta, että hänen vauvansa saisi itse päättää sukupuolestaan ja sukupuoli-identiteetistään.

Opetushallituksen linjauksen mukaan tämän vuoden alusta lähtien perusopetus uudistuu sukupuolitietoisempaan suuntaan. Opetushallituksen kouluille julkaiseman oppaan mukaan lapsia ei pitäisi kutsua vain ”tytöiksi” tai ”pojiksi”, vaan puhutella näitä nimillä. Ruotsissa on ollut jo vuosia sukupuolineutraaleja päiväkoteja. Myös Suomessa on alettu kouluttaa päiväkotien henkilökuntaa sukupuolitietoisuuteen.

Lastenpsykiatrin erikoislääkäri Jari Sinkkonen ei ymmärrä, miksi lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi.

– Se on ihan höpö höpöä. Sukupuolikysymys on luovuttamaton osa identiteettiä. Ajatus siitä, että häivytämme tyttönä tai poikana olemisen, liittyy enemmän aikuisten tasa-arvopyrkimyksiin. Minua on aina kismittänyt se, että nämä asiat eivät lähde lapsesta, vaan se on ylhäältä annettua, että nyt pitää ajatella näin, Sinkkonen sanoo.


”Biologia ja anatomia unohtuneet”

Sinkkosen näkemyksistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset. Lastenpsykiatrin mukaan jo hyvin pieni lapsi miettii omaa anatomiaansa ja vertailee genitaalejaan muihin. Lapsi havahtuu sukupuoleensa 1,5–2,5-vuoden välillä. Sinkkosen mukaan seksuaalisuus kehittyy aivan pienestä pitäen ja sukupuoli on osa ruumiinkuvaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Lapsi pohtii tätä kysymystä ilman mitään opettamista. Biologia ja anatomia ovat unohtuneet aivan täysin. Poikasikiön veressä on testosteronia ja sillä on vaikutusta aivojen kehitykseen. Tytöt eivät tarvitse sukupuolihormonien vaikutusta, koska olemme kaikki alun alkaen tyttöjä ja osasta tulee poikkeuksia, eli poikia.

Samaan aikaan lastenpsykiatri on sitä mieltä, että tyttöjen ja poikien sukupuoliroolit ovat edelleen suppeita.

– Tässä menevät puurot ja vellit sekaisin. Meillä on vielä tehtävää siinä, että erityisesti poikien liikkuma-alue on suppea. Koulussa hyvin pärjäävää poikaa pidetään nörttinä ja häntä kiusataan. Se on ihan idioottimaista. Samoin olen puolustanut tanssivia tai klassista musiikkia harrastavia poikia, Sinkkonen kertoo.

 

Meillä on vielä tehtävää siinä, että erityisesti poikien liikkuma-alue on suppea.

Sinkkosen mielestä tyttöjen harrastusmahdollisuudet ovat laajempia.

– Minulla on sellainen kuva omien jo aikuisten tyttärieni myötä, että tytöt saavat soittaa viulua, tanssia, pelata jalkapalloa tai tehdä ihan mitä vain. Ennen kaikkea he saavat pärjätä koulussa, vaikka siitäkin saatetaan kiusata.

Mitä, jos nelivuotias poika haluaa mennä hame päällä päiväkotiin?

Tavaratalojen leluosastoilla on selvästi erotellut osastot pojille ja tytöille: toisella puolella on pinkkiä ja barbeja tytöille ja toisella puolella autoja ja muita stereotyyppisiä leluja pojille. Se ei Sinkkosen mielestä ole kovin suuri ongelma.

– Laajassa meta-analyysissä, jossa oli paljon tutkimuksia, stereotyyppistä ohjaamista siihen, että tyttöjen pitää tehdä ja leikkiä tällä tavalla ja poikien jollain muulla, oli ällistyttävän vähän. Tässä ei tiedä, mitä puuta haukutaan.

Sinkkosen mukaan erilaisille leikeille on biologinen perusta. Esimerkiksi tyttösikiöt, joiden veressä on hormonihäiriön vuoksi testosteronia, eivät leiki lapsina mielellään hoivaleikkejä.

 

Ohjeeni on, että lasta pitää katsoa. Jos tytär haluaa leikkiä kuormureilla ja olla johtajana, niin olkoon. Jos

Vanhemmat ovat joskus kysyneet lastenpsykiatrilta, mitä pitää tehdä, jos nelivuotias poika haluaa mennä hame päällä päiväkotiin.

– Säästäisin lasta sanomalla, että se ei kannata, koska häntä kiusataan. Kotona hän voi leikkiä roolileikkejä ja eläytyä mihin rooleihin vaan.

Viime aikoina on puhuttu myös niin sanotusta muunsukupuolisuudesta, jolla kuvataan käsitystä sukupuolesta, joka ei mahdu kaksinapaiseen mies–nais -jakoon. Sinkkosen mukaan tällainen käsite sopii aikuisille, muttei pikkulapsille.

– Se, että sanotaan kolmivuotiaalle, että olet muunsukupuolinen, kuulostaa kornilta.

Sukupuolikeskustelussa vallalla ääripäät

Saksassa on virallistettu niin sanottu kolmas sukupuoli, eikä siellä vastasyntynyttä tarvitse määritellä tytöksi tai pojaksi, jos vauvan sukupuolesta ei ole selvyyttä. Sinkkosen mukaan tällaisia lapsia syntyy tavattoman harvoin.

– Siinä joudutaan monenlaisiin prosesseihin ja mahdollisiin kirurgisiin toimenpiteisiin.


Sinkkosen mukaan jo 1960-luvulla osoitettiin, ettei sukupuoli-identiteetti ole kasvatuksesta riippuvainen. Tuolloin syntyivät kaksoset, joista toisen penis surkastui ympärileikkauksessa. Penis poistettiin ja tilalle rakennettiin vagina. Lapsi nimettiin Brendaksi ja hänet puettiin tyttömäisiin vaatteisiin ja ohjattiin tyttömäisiin leikkeihin.

– Myöhemmin hän halusi painiskella ja leikkiä kuormureilla. Hänelle kerrottiin vasta nuoruusiällä, että hän on alun perin ollut poika. Sen jälkeen hänelle tehtiin uusi korjausleikkausten sarja ja nimi vaihtui Davidiksi.

Sinkkosen mukaan sukupuolikysymyksissä asetutaan usein kahteen ääripäähän: joko ajatellaan, että tyttöjen pitää leikkiä hoivaleikkejä ja pukeutua pinkkiin ja pojille annetaan Star Wars -asuja ja autoja. Toisessa ääripäässä ajatellaan, ettei sukupuoli saa näkyä mitenkään.

– Ohjeeni on, että lasta pitää katsoa. Jos tytär haluaa leikkiä kuormureilla ja olla johtajana, niin olkoon. Jos poika ei tykkää rajuista leikeistä, vaan on herkkä, niin olkoon. Mutta ei siltä pojalta tarvitse pippeliä viedä, eikä tytöltä pimppiä. Kyllä heillä anatominen sukupuoli on.

Mitä mieltä olet sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta? Keskustele kommenttikentässä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  2. 2

   Jari Sillanpään kodista löytyi nestepusseja – poliisi hämmästyi käyttösyystä: ”En ole koskaan kuullut tällaisesta”

  3. 3

   Las Palmasin lentokaaos: Ilmasilta Ouluun häämöttää – matkassa yksi mutka

  4. 4

   Menikö tuttu hieroja liian pitkälle? 47-vuotiasta miestä syytetään naisasiakkaan seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  6. 6

   8 liian yleistä alusvaatemokaa, joihin sinäkin olet luultavasti sortunut

  7. 7

   Meghan Markle rikkoi räikeästi protokollaa kouluvierailulla – teki kuninkaallisilta tiukasti kielletyn eleen

  8. 8

   Muistatko vielä Maxi-Marketin ja Elannon myymälät? Nostalgiset kuvat vievät arkeen vuosien taakse

  9. 9

   Kalle päätyy vessaan tuntemattoman miehen kanssa – Salattujen elämien ronski kohtaus suututti katsojat: ”On muuttunut irstaaksi koko sarja”

  10. 10

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Meghan Markle rikkoi räikeästi protokollaa kouluvierailulla – teki kuninkaallisilta tiukasti kielletyn eleen

  2. 2

   Järisyttävän elämänmuutoksen tehnyt Ringa Ropo saapui Urheilugaalaan ensi kertaa uuden rakkaansa kanssa – pari hehkui onnea punaisella matolla

  3. 3

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  4. 4

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  5. 5

   Espoosta paljastui järkyttävä suhdehelvetti: Oma mies hakkasi naista vuosien ajan joka viikko ja raiskasi kerran kuussa

  6. 6

   Alma Median tutkimus: Sauli Niinistön kannatus on pudonnut selvästi

  7. 7

   Mitä kuuluu Poliisiopisto-elokuvien tähdille? Näin heille kävi 80-luvun hittielokuvien jälkeen: lääkeyliannostus, traaginen kuolema...

  8. 8

   ”Lapset oksentavat, vanhukset pyörtyvät” – Las Palmasissa 36 tuntia odottanut Olli-Pekka haukkuu matkanjärjestäjän

  9. 9

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  10. 10

   Perheenäiti päätti viimein lopettaa alkoholistimiehensä hyysäämisen: ”Kaksi meistä kolmesta selvisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  3. 3

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  4. 4

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  5. 5

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  6. 6

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  7. 7

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  8. 8

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  9. 9

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  10. 10

   13 sisarusta löydettiin kammottavista oloista kotoaan Yhdysvalloissa – vanhemmille syytteet kidutuksesta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  2. 2

   Jari Sillanpään kodista löytyi nestepusseja – poliisi hämmästyi käyttösyystä: ”En ole koskaan kuullut tällaisesta”

  3. 3

   Las Palmasin lentokaaos: Ilmasilta Ouluun häämöttää – matkassa yksi mutka

  4. 4

   Menikö tuttu hieroja liian pitkälle? 47-vuotiasta miestä syytetään naisasiakkaan seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Meghan Markle rikkoi räikeästi protokollaa kouluvierailulla – teki kuninkaallisilta tiukasti kielletyn eleen

  2. 2

   Järisyttävän elämänmuutoksen tehnyt Ringa Ropo saapui Urheilugaalaan ensi kertaa uuden rakkaansa kanssa – pari hehkui onnea punaisella matolla

  3. 3

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  4. 4

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  5. 5

   Espoosta paljastui järkyttävä suhdehelvetti: Oma mies hakkasi naista vuosien ajan joka viikko ja raiskasi kerran kuussa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  3. 3

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  4. 4

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  5. 5

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  6. Näytä lisää