Jari, Jalmari

Perhe

Jari Sinkkonen ei ymmärrä, miksi lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi: ”Nämä asiat eivät lähde lapsesta”

Julkaistu:

Sukupuoli on luovuttamaton osa identiteettiä ja lapsen ruumiinkuvaa, sanoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen. Hän kritisoi pyrkimystä hämärtää sukupuolieroja.
Viime aikoina on puhuttu paljon niin sanotusta sukupuolineutraalista tai -sensitiivisestä kasvatuksesta. Helsingin Sanomat haastatteli lokakuussa suomalaisäitiä, joka ei kutsu vajaan kahden vuoden ikäistä lastaan pojaksi, vaan aikoo odottaa, mihin identiteettiin lapsi itse kertoo kuuluvansa. Ilta-Sanomat kertoi puolestaan heinäkuussa kanadalaisäidistä Kori Dotysta, joka taistelee sen puolesta, että hänen vauvansa saisi itse päättää sukupuolestaan ja sukupuoli-identiteetistään.

Opetushallituksen linjauksen mukaan tämän vuoden alusta lähtien perusopetus uudistuu sukupuolitietoisempaan suuntaan. Opetushallituksen kouluille julkaiseman oppaan mukaan lapsia ei pitäisi kutsua vain ”tytöiksi” tai ”pojiksi”, vaan puhutella näitä nimillä. Ruotsissa on ollut jo vuosia sukupuolineutraaleja päiväkoteja. Myös Suomessa on alettu kouluttaa päiväkotien henkilökuntaa sukupuolitietoisuuteen.

Lastenpsykiatrin erikoislääkäri Jari Sinkkonen ei ymmärrä, miksi lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi.

– Se on ihan höpö höpöä. Sukupuolikysymys on luovuttamaton osa identiteettiä. Ajatus siitä, että häivytämme tyttönä tai poikana olemisen, liittyy enemmän aikuisten tasa-arvopyrkimyksiin. Minua on aina kismittänyt se, että nämä asiat eivät lähde lapsesta, vaan se on ylhäältä annettua, että nyt pitää ajatella näin, Sinkkonen sanoo.


”Biologia ja anatomia unohtuneet”

Sinkkosen näkemyksistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset. Lastenpsykiatrin mukaan jo hyvin pieni lapsi miettii omaa anatomiaansa ja vertailee genitaalejaan muihin. Lapsi havahtuu sukupuoleensa 1,5–2,5-vuoden välillä. Sinkkosen mukaan seksuaalisuus kehittyy aivan pienestä pitäen ja sukupuoli on osa ruumiinkuvaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Lapsi pohtii tätä kysymystä ilman mitään opettamista. Biologia ja anatomia ovat unohtuneet aivan täysin. Poikasikiön veressä on testosteronia ja sillä on vaikutusta aivojen kehitykseen. Tytöt eivät tarvitse sukupuolihormonien vaikutusta, koska olemme kaikki alun alkaen tyttöjä ja osasta tulee poikkeuksia, eli poikia.

Samaan aikaan lastenpsykiatri on sitä mieltä, että tyttöjen ja poikien sukupuoliroolit ovat edelleen suppeita.

– Tässä menevät puurot ja vellit sekaisin. Meillä on vielä tehtävää siinä, että erityisesti poikien liikkuma-alue on suppea. Koulussa hyvin pärjäävää poikaa pidetään nörttinä ja häntä kiusataan. Se on ihan idioottimaista. Samoin olen puolustanut tanssivia tai klassista musiikkia harrastavia poikia, Sinkkonen kertoo.

 

Meillä on vielä tehtävää siinä, että erityisesti poikien liikkuma-alue on suppea.

Sinkkosen mielestä tyttöjen harrastusmahdollisuudet ovat laajempia.

– Minulla on sellainen kuva omien jo aikuisten tyttärieni myötä, että tytöt saavat soittaa viulua, tanssia, pelata jalkapalloa tai tehdä ihan mitä vain. Ennen kaikkea he saavat pärjätä koulussa, vaikka siitäkin saatetaan kiusata.

Mitä, jos nelivuotias poika haluaa mennä hame päällä päiväkotiin?

Tavaratalojen leluosastoilla on selvästi erotellut osastot pojille ja tytöille: toisella puolella on pinkkiä ja barbeja tytöille ja toisella puolella autoja ja muita stereotyyppisiä leluja pojille. Se ei Sinkkosen mielestä ole kovin suuri ongelma.

– Laajassa meta-analyysissä, jossa oli paljon tutkimuksia, stereotyyppistä ohjaamista siihen, että tyttöjen pitää tehdä ja leikkiä tällä tavalla ja poikien jollain muulla, oli ällistyttävän vähän. Tässä ei tiedä, mitä puuta haukutaan.

Sinkkosen mukaan erilaisille leikeille on biologinen perusta. Esimerkiksi tyttösikiöt, joiden veressä on hormonihäiriön vuoksi testosteronia, eivät leiki lapsina mielellään hoivaleikkejä.

 

Ohjeeni on, että lasta pitää katsoa. Jos tytär haluaa leikkiä kuormureilla ja olla johtajana, niin olkoon. Jos

Vanhemmat ovat joskus kysyneet lastenpsykiatrilta, mitä pitää tehdä, jos nelivuotias poika haluaa mennä hame päällä päiväkotiin.

– Säästäisin lasta sanomalla, että se ei kannata, koska häntä kiusataan. Kotona hän voi leikkiä roolileikkejä ja eläytyä mihin rooleihin vaan.

Viime aikoina on puhuttu myös niin sanotusta muunsukupuolisuudesta, jolla kuvataan käsitystä sukupuolesta, joka ei mahdu kaksinapaiseen mies–nais -jakoon. Sinkkosen mukaan tällainen käsite sopii aikuisille, muttei pikkulapsille.

– Se, että sanotaan kolmivuotiaalle, että olet muunsukupuolinen, kuulostaa kornilta.

Sukupuolikeskustelussa vallalla ääripäät

Saksassa on virallistettu niin sanottu kolmas sukupuoli, eikä siellä vastasyntynyttä tarvitse määritellä tytöksi tai pojaksi, jos vauvan sukupuolesta ei ole selvyyttä. Sinkkosen mukaan tällaisia lapsia syntyy tavattoman harvoin.

– Siinä joudutaan monenlaisiin prosesseihin ja mahdollisiin kirurgisiin toimenpiteisiin.


Sinkkosen mukaan jo 1960-luvulla osoitettiin, ettei sukupuoli-identiteetti ole kasvatuksesta riippuvainen. Tuolloin syntyivät kaksoset, joista toisen penis surkastui ympärileikkauksessa. Penis poistettiin ja tilalle rakennettiin vagina. Lapsi nimettiin Brendaksi ja hänet puettiin tyttömäisiin vaatteisiin ja ohjattiin tyttömäisiin leikkeihin.

– Myöhemmin hän halusi painiskella ja leikkiä kuormureilla. Hänelle kerrottiin vasta nuoruusiällä, että hän on alun perin ollut poika. Sen jälkeen hänelle tehtiin uusi korjausleikkausten sarja ja nimi vaihtui Davidiksi.

Sinkkosen mukaan sukupuolikysymyksissä asetutaan usein kahteen ääripäähän: joko ajatellaan, että tyttöjen pitää leikkiä hoivaleikkejä ja pukeutua pinkkiin ja pojille annetaan Star Wars -asuja ja autoja. Toisessa ääripäässä ajatellaan, ettei sukupuoli saa näkyä mitenkään.

– Ohjeeni on, että lasta pitää katsoa. Jos tytär haluaa leikkiä kuormureilla ja olla johtajana, niin olkoon. Jos poika ei tykkää rajuista leikeistä, vaan on herkkä, niin olkoon. Mutta ei siltä pojalta tarvitse pippeliä viedä, eikä tytöltä pimppiä. Kyllä heillä anatominen sukupuoli on.

Mitä mieltä olet sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta? Keskustele kommenttikentässä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Susan Atkins oli vain 21-vuotias osallistuessaan maailmaa järkyttäneisiin murhiin – näin Charles Mansonin ”Perheen” jäsenille kävi

  2. 2

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  3. 3

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  4. 4

   Kapakkatappelu johti raakaan surmaan Mänty­harjussa – syyte: Mies veti revolverin ja ampui pakenevaa uhria neljästi kadulla

  5. 5

   Suomalaisvalmentaja onnistui todellisessa uroteossa – norjalaislehden kansi historiallisesti kokonaan suomeksi

  6. 6

   Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

  7. 7

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  8. 8

   Reuters: Saksan SPD ei lähde hallitukseen

  9. 9

   ”Nykyajan nuoret on hienoja, minä kunnioitan heitä kauheasti” – 93-vuotias veteraani puhuu suorat sanat sodasta sekä Suomen nuorisosta

  10. 10

   Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  2. 2

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  3. 3

   Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

  5. 5

   Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

  6. 6

   Moni suomalainen pilaa salaattinsa – tärkeä yksityiskohta unohtuu usein

  7. 7

   Janne Katajan pikkujouluesitys meni täysin mönkään – Niina Lahtinen jäi noloon kiipeliin: ”Hän makasi siellä ilmassa leijumassa”

  8. 8

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  9. 9

   188-senttinen sairaanhoitajaopiskelija ei kelvannut muotialalle – sai tylyä palautetta vartalostaan: työskentelee nyt alusvaatemallina

  10. 10

   90-metrinen risteilyalus katosi vuonna 2013 – ratkaiseeko Kaliforniaan ajautunut ruosteinen hylky aavelaivan arvoituksen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  6. 6

   Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

  7. 7

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  8. 8

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  9. 9

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  10. 10

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Susan Atkins oli vain 21-vuotias osallistuessaan maailmaa järkyttäneisiin murhiin – näin Charles Mansonin ”Perheen” jäsenille kävi

  2. 2

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  3. 3

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  4. 4

   Kapakkatappelu johti raakaan surmaan Mänty­harjussa – syyte: Mies veti revolverin ja ampui pakenevaa uhria neljästi kadulla

  5. 5

   Suomalaisvalmentaja onnistui todellisessa uroteossa – norjalaislehden kansi historiallisesti kokonaan suomeksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  2. 2

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  3. 3

   Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

  5. 5

   Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  6. Näytä lisää