Nirsoileeko lapsi ruoan suhteen? Lopeta stressaaminen ja kokeile näitä 6 vinkkiä

Julkaistu:

Nirsoilu
Porkkanat ja kasvikset eivät uppoa? Tuputtaminen ja uhkailu eivät yleensä toimi, mutta voit yrittää ottaa lapsen mukaan ruoan valmistukseen.
Lapsi pyörittelee kasviksia haarukan kärjellä, mutta suuhun ei meinaa mennä juuri mitään. Tämä on hyvin tuttua monelle vanhemmalle.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Vanhempainnetin ohjeissa muistutetaan, että lapsi syö silloin, kun hänellä on nälkä. Ruokahalun muutokset saattavat johtua esimerkiksi kehitysvaiheesta. Vanhemman tehtävä on tarjota lapselle terveellistä ruokaa, mutta ruoan määrän päättää lapsi itse. Lautaselle voi laittaa ensin vähän ruokaa ja tarvittaessa antaa lisää.

Australialainen Nine-uutissivusto vinkkaa, kuinka nirsoilijalle voi saada ruoan maistumaan paremmin. Osa vinkeistä on myös toimituksen testaamia ja hyväksi havaittuja vinkkejä.

1. Ota lapsi mukaan ruokakauppaan. Yhdessä voitte valita, mitä hedelmiä ja kasviksia haluaisitte syödä. Tämä antaa lapselle tunteen siitä, että hän saa olla mukana päättämässä siitä, mitä hän syö. Tämä neuvo myös jakaa mielipiteitä. Jotkut vanhemmat ovat sitä mieltä, että lapsi ei itse vielä osaa päättää, mikä on terveellistä ruokaa.

2. Kokkailkaa yhdessä. Kun lapsen ottaa mukaan ruoan valmistukseen, on lähes takuuvarmaa, että lapsi maistaa omia kokkailujaan. Lapsi voi vaikka vatkata ainekset sekaisin sillä aikaa kun vanhempi tekee hieman vaativampia valmisteluita.

3. Älä valmista lapsille erikseen omia ruokia. Lapset ovat taitavia kieltäytymään ruoasta, mutta ei kannata ottaa tavaksi tehdä lapselle erikseen oma annos lempiruokaa, sillä se vain rohkaisee nirsoilemaan. Totuta lapsi siihen, että perhe syö samaa ruokaa. Kävi kuinka tahansa, ei kannata luovuttaa ensimmäisen tai toisen aterian jälkeen.

4. Tarjoa vain pieni määrä uutta ruokaa. Ei kannata heti tyrkyttää suurta määrää uutta ruokalajia lapselle. Lapsi ei traumatisoidu niin pahasti, jos aluksi tarjoaa uutta ruokalajia vain pienen määrän.

5. Älä uhkaile, että jälkkäriä ei ole tiedossa. Kaikki me olemme syyllistyneet uhkailuun, kun olemme sanoneet lapsillemme, että jäätelöä ei tipu, jos ei syö ruokaa. Asiantuntijoiden mukaan tämä saa lapset vain inhoamaan niitä ruokia, joita heidät pakotetaan syömään. Samalla tämä luo vaatimuksen, että herkkuja pitäisi aina olla tarjolla.

6. Muista, että olet lapsesi tärkein roolimalli. Jos itse olet valikoiva ruoan suhteen, et voi olettaa, että lapsi oppisi maistamaan kaikkea.

Lasten ruokailutottumukset jakavat vanhempia yhtä paljon kuin se, kuuluuko voileivällä juusto makkaran päälle vai alle. Tämän vuoksi kaikki ohjeet eivät ehkä olekaan juuri teille sopivia. Kuinka teidän perheessä lapsen ruokatavat on laitettu kuntoon? Vai eikö mikään tepsi?

Voit kommentoida aihetta alla olevassa kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt