”Vessassa käydessä oli lähteä taju” – Miksei kukaan kertonut, miten synnytys oikeasti vaikuttaa kehoon? - Perhe - Ilta-Sanomat

”Vessassa käydessä oli lähteä taju” – Miksei kukaan kertonut, miten synnytys oikeasti vaikuttaa kehoon?

Synnytykseen ja sen jälkeiseen olotilaan liittyy paljon myös sellaisia asioita, joita vähemmän puhutaan. IS:n lukijat kertovat omia kokemuksiaan asiasta.

Vastasyntyneen lapsen hoito voi tuntua puolikuntoisena erityisen raskaalta.

16.10.2017 16:20

Synnyttämisen kivuliaisuudessa ei ole mitään uutta. Kivut ja tukalat tunteet eivät kuitenkaan yleensä lopu itse synnyttämiseen.

Viimeviikkoisessa artikkelissamme kymmenen äitiä kertoi kummallisista asioista, joita he huomasivat kehossaan tapahtuneen synnytyksen seurauksena.

Äidit pohtivat esimerkiksi sitä, miksei kukaan varoittanut heitä etukäteen siitä, kuinka nilkat turpoaisivat, rinnat muokkaantuisivat keskenään erikokoisiksi eikä pidättelykykykään olisi enää entisensä.

Artikkelin pohjalta myös IS:n lukijat kertoivat omista synnytyksenjälkeisistä tuntemuksistaan, joista harvemmin puhutaan. Ote kertomuksista löytyy alta.

Lapsen hoitoa puolikuntoisena ja mies vonkaamassa seksiä

”Synnytyksessä nainen revitään hajalle niin fyysisesti kuin henkisestikin. Vatsa lörpöttää, rinnat turpoavat, maito vuotaa ja nännit menevät rikki. Alapää on haavoilla ja vuotaa. Imettäessä kohtu supistui kuin olisi jälleen synnyttämässä. Lapsi itkee ja valvontaa yöllä.

Lapsen hoidon kestää terveenä, mutta juuri synnyttäneenä puolikuntoisena se on tuskaa. Suurin osa isistä ymmärtää olla apuna, mutta eivät kaikki. Pahimmassa tapauksessa vonkaa seksiä. Lähipiirissä oli tapaus, jossa isä lähti karkuun, kun äiti tuli keskoskaksosten kanssa kotiin. Usein se menee niin, että nainen korjaa potin ja mies valittaa elatusmaksuista.”

Nainen

Enemmän tietoa repeytymistä kiitos

”Minua hämmensi se, että aina puhutaan välilihan repeytymisestä, jopa neuvolassa, mutta kukaan ei koskaan kertonut, että klitoriksesta ja emättimen yläpuolelta voi revetä niin pahasti, että virtsaaminen sattuu niin jumalattoman paljon useita viikkoja.”

Virtsaongelmainen

Hoikentava imetys

”Hieno asia synnytyksen jälkeen: Imetys laihduttaa! Ensimmäisinä kuukausina, kun vauva oli täysimetyksellä, söin paljon ja laihduin silti koko ajan, enkä ole koskaan ollut niin hoikka kun silloin. Miksei tätä koskaan sanota, vaan ikäviä puolia vain?”

Lumi

Yllättävä hapenpuute

”Kaikki edellä mainitut enemmän tai vähemmän tuttuja asioita! Itse olisin halunnut tietää sektion jälkeen, että ensimmäistä kertaa nukutuksen jälkeen kun yrittää nousta, ei saakaan kunnolla happea! Eikä ääntäkään tullut kurkusta!

Itku kurkussa ja paniikissa yritin selittää tilannetta hoitajille, jotka aivan tyynenä nyökyttelivät kun kauhuissani yritin selittää käsillä asiaa! Ajattelin, etteivät he tajua tilannettani ja kuolenkohan tähän. Kun kohtu laskeutui hetken kuluttua alaspäin ja sain taas happea ja pystyin puhumaan, selitin mitä oli juuri tapahtunut. He tiesivät, mutta olisin itsekin halunnut todellakin tietää etukäteen!”

Heluna

Paksummat hiukset ja suuremmat rinnat

”Miksei kukaan varoittanut, että rintani ovat nyt kaksi kuppikokoa suuremmat? Miksei kukaan varoittanut, että hiukseni ovat pysyvästi paksummat? Miksei kukaan varoittanut, että synnytyksen jälkeen g-piste tulee vasta kunnolla esille ja takaa orgasmin jokaisessa yhdynnässä?”

Muutoksia nämäkin

Uimarengas istuintyynynä

”Uimarenkaan kanssa istuminen kaksi viikkoa, sama aika myös käytettävä alapääsuihkua pissatessa ettei taju lähde. Laskeuma, ai että, mikä mukava vaiva. Omani on niin suuri, että hankaa liikkuessa. Virtsankarkailu.

Hiusten lähtö, eikä kyse ole mistään vähäisistä määristä. Puoli vuotta synnytyksestä ja vieläkin joka harjauskerralla lähtee valtava kourallinen, onneksi OLI paksut hiukset. Tai tässä suurin syy taitaa olla imetys. Selluliitti on myös alkanut näkymään erittäin selvästi, eikä rasvausarvet reisissä ja patalappurinnoissakaan komealta näytä.”

Joopa

Sektio olisi kelvannut

”Esikoisen synnytyksessä leikattiin väliliha, siitä jäi kova arpi ja pitkään teki kipeää kävellä ja pissata, vieläkin on sellainen kova kohta lihassa. Toinen lapsi painoi 4,5 kg ja olisi varmaan pitänyt pyytää sektio. Synnytin urheasti alakautta ja hyvin meni, mutta jäljet jäivät; en pysty hyppimään enkä juoksemaan enää, pissaa lorahtelee housuihin, samoin yskiessä ja aivastaessa.

Lantionpohjalihakset ovat kunnossa, on mitattu, eli sain ison vauvan seurauksena jonkinlaisen laskeuman. Saisin heti lähetteen leikkaukseen, virtsaputkeen laitettaisiin jokin verkko, mutta en uskalla mennä, ettei tilanne vaan mene pahemmaksi.

Eräs gyne antoi tutkimustietoa mukaan siitä, miten alatiesynnytys ja iso lapsi EIVÄT sovi yhteen. Siis älytkää pyytää sektio, jos lapsi on kovin iso. Voi toki olla, että jo raskausaika on tehnyt tässä tehtävänsä. Aina ylistetään alatiesynnytystä, mutta kyllä sillä on ikäviäkin seurauksia. Nyt ottaisin sektiot.”

Annika

Kolmannella kerralla oikein

”Jälkisupistukset, repeämiset, kivut pissatessa tai ihan muuten vaan (ja voi muuten kestää kauan ne kivut!), ompeleiden aukeamiset, virtsankarkailu, hiusten lähtö yms. – kukaan ei näistä kertonut etukäteen.

Kolmannella kerralla jo osasin varautua mm siihen, että pissatessa pitää käyttää käsisuihkua kivunlievityksenä, ekalla ja vielä tokallakin kerralla en heti tajunnut. Kipeät rinnat, rikkonaiset nännit, unen puute... Vaikka lapsi on tärkeääkin tärkeämpi, on aika raastavaa hoitaa pientä vauvaa oma kroppa hajalla ja mieli maassa babybluesista ja väsymyksestä. ”

Siitäkin on selvitty

Kesä pelkkää verenvuotoa

”Kukaan ei ollut kertonut, että synnytyksen jälkeen vuodetaan verta ja rankasti. Kaksi viikkoa valuin verta, joukossa kananmunan kokoisia verihyytymiäkin välillä. Sitten oli kaksi viikkoa taukoa ja alkoivat kuukautiset. Yhtä verenvuotoa se kesä.”

Verta ja hikeä

Jatkossa vain miestenkenkiä

”Kengännumero suureni koosta 39 kokoon 42 ja jäi siihen. En ollut turvoksissa, paino nousi kuusi kiloa ja lähtivät kaikki. Silti jalka levisi niin, että lenkkarit saa ostaa miesten mallistosta, kun kapeampi lesti ei mene. Surkeaa!”

Hupps

Kahteen viikkoon ei postilaatikkoa pidemmälle

”Yllätyin siitä, kuinka kauan raskaudesta toipuminen kesti. Olin jotenkin kuvitellut, että synnytyksen jälkeen on ihanan kevyt olo ja voin lähteä ulos liikkumaan kunnolla. Pääsin alussa postilaatikolle ja takaisin noin kahden viikon ajan.

En myöskään tiennyt, että imetys on henkisesti niin raskasta, kun on pakko imettää vähän väliä ja siitä ei voi irtaantua kun huvittaa. Vaipan vaihto oli noin 10 kertaa mukavampaa kuin imetys. Positiivista oli se, kuinka vähän vartalo loppujen lopuksi muuttui. Olin kuvitellut mielessäni isoa roikkuvaa nahkapussia vatsan kohdalle, mutta yllättävän ok näköinen oli jo synnytyksen jälkeen. En ehkä kuitenkaan napapaitaa kehtaisi laittaa enää.”

Kevätneiti

Terveyssiteiden käyttö moninkertaistui

”Kukaan ei kertonut, että jälkivuoto on niin voimakasta, ettei tavallinen terveysside kestä kuin puoli tuntia. Sänky oli aamulla kuin teurastamo.”

Synnytin

Loppuelämän kestävät vaivat

”Minusta se, mitä vartalolle tapahtuu raskaudessa, synnytyksessä tai sitä seuraavina kuukausina, on aika yhdentekevää. Sillä onkin jo sitten merkitystä, kun synnytyksestä jää vika tai sairaus, joka kestää loppuelämän. Kuten virtsankarkailu ja suolivaivat tai jopa hermovika. Silti lapsi on elämäni keskipiste vielä näin kymmenien vuosien jälkeenkin.”

Rakkain

Vatsassa kuumia hiiliä

”Sektiosta voit saada elinikäisen hermokivun, joka tuntuu siltä, että vatsa on täynnä tulikuumia grillihiiliä. Kokemusta on.”

Minä vain

Parantunut kehontuntemus

”Negatiivisia muutoksia kyllä revitellään, mutta eipä kukaan kertonut, kuinka jo raskaus hormoneineen muuttaa emätintä niin, että normiyhdynnässä laukeaa 3–5 kertaa ja pikainenkin tuottaa tulosta. Ihan ok korvaus kärsitystä tuskasta.

Lisäksi omaa kehoaan oppii tuntemaan paremmin ja mieskin tykkää, kun löytyy puristusvoimaa. Ennen synnytyksiä oli vaikea hyväksyä paljon hoikempaa kehoa, nyt on sinut sen kanssa lisäkiloineen ja raskausarpineen. En vaihtaisi raskauksia edeltäneeseen aikaan.”

Kyllä kiitos

Keho muuttui nopeasti

”Hätäsektiossa tehtiin viilto navasta alas. Arpi oli iso ja kauhean kipeä. Jälkisupistuksiin ei oikein saanut kivunlievitystä, kun odotettiin maidon nousemista rintoihin. Eihän se noussut ennen kuin neljäntenä päivänä, kun rinnat hokasivat, että vauva onkin jo imemässä.

Rinnat turposivat ja niihin repeili raskausarpien näköisiä punaisia juovia. Pissaaminen ei onnistunut ennen kuin keksin ponnistaa samoin kuin kakatessa. Ja se sattui myös. Kehoni muuttui muutamassa päivässä hyvin rumaksi. Arvet ovat edelleen mukanani, mutta enää en välitä. Silloin 23-vuotiaana järkytyin.”

Maarit

Sairaalan tehokkaammat kipulääkkeet

”Muistakaa suihkutella ahkerasti välilihaan ommeltuja tikkejä! Ensimmäisen synnytykseni jälkeen, kun meillä ei ollut suihkua kotona, kaksi ensimmäistä viikkoa olivat tuskallisia, vaikka yritin kastella haavaa parhaani mukaan. Ja huomasin, että sairaalan kipulääkkeet ovat paaaaljon tehokkaampia kuin tavallinen Burana.

Seuraavat synnytykset sujuivat luomuna ja niiden jälkeen pääsin heti liikkeelle kivuitta, se oli ihanaa. Kolmas lapsi meinasi syntyä autossa matkalla sairaalaan ja kun kakkaakin tuli samalla, minua nolotti, mutta se on ihan luonnollista. Seksielämämme on parantunut koko ajan, minä ja mieheni tykkäämme!”

Lena

Repeämä viillosta huolimatta

”Alapäähän toisen asteen repeämät, vaikka tehtiin viilto. Huonosti tehty ompeleet ja arpikudos ärsyttää. Paraneminen kesti monta kuukautta, jälkivuotokin pari kuukautta. Laskeumat alkoivat vaivata myös synnytyksen jälkeen. Ennen kaikkea alapää venyi paljon isommaksi, eikä todellakaan palautunut jumpasta huolimatta. Eikä korjausleikkausta saa, ellei tilanne ole katastrofaalinen.”

Ei kaikki palaudu

Rinnat niin haavoilla, että haluaa heittää lapsen sylistä

”Elokuvissa synnyttäneen vatsa on heti synnytyksen jälkeen litteä, tunsin esikoisen syntymän jälkeen itseni petetyksi, kun lähes sama römppä roikkui tissien alla vielä hyvän tovin synnytyksen jälkeenkin. Kukaan ei kertonut, että väliliha repeää lähes peräaukkoon asti, ja alapää joudutaan kursimaan kätilön jäljiltä lääkärin toimesta uusiksi, ilman puudutusta.

Eikä sitä, että rinnanpäät ovat alussa imetyksestä niin haavoilla, että haluat heittää lapsen sylistäsi ja että rintatulehdus on arkea alussa. Kukaan ei myöskään kertonut, että synnytyspoltot loppuvat saman tien, kun lapsi pullahtaa ulos. Kukaan ei osannut kuvailla sitä herkkyyden määrää, minkä oma lapsi saa aikaan, ja että minulla on loputon määrä rakkautta jokaiselle neljälle. Ja kaikesta ollaan selvitty.”

Äiti

”Normaali” limakalvojen kuivuminen

”Reilu parikymppisenä, ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen kauhistuin, kun miehen kanssa yritettiin aloittaa seksielämää uudestaan, ja alapää oli kuiva kun Saharan autiomaa. Tuntui kuin hiekkapaperilla olisi hangattu!

Järkyttyneenä soitin neuvolaan ja kerroin, että jotain peruuttamatonta on nyt tapahtunut, johon neuvolatäti vastasi: ”Se on ihan normaalia, että limakalvot kuivuvat imettävillä äideillä, tätä tapahtuu noin 50 prosentille imettävistä äideistä.” Miksi ihmeessä tätä ei voitu kertoa etukäteen, jos vielä näin tavallista? Samoin rintojen räjähdysmäinen turpoaminen, kun maito nousee ja yhtäkkiä suihkuna valuvat tissit ruokakaupan jonossa, ei näistä tiedä, jos ei kerrota. Pettynyt neuvolatäteihin.”

5 lapsen äitee

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?