Taapero laittoi puhelimen laturin johdon suuhunsa – äiti julkaisi nyt rajut kuvat palovammoista

Julkaistu:

Turvallisuus
Yhdysvaltalaisnainen toivoo, ettei vastaavanlaisia tilanteita tapahtuisi enää tulevaisuudessa.
Vakavia palovammoja voi syntyä muutenkin kuin vain kosketuksesta tulen kanssa. Heinäkuussa uutisoimme 18-vuotiaasta nuoresta brittinaisesta Hannah Hughesista, jonka iho paloi auringossa niin pahasti, että siihen muodostui golfpallon kokoisia rakkuloita.

Tammikuussa taas kerroimme 16-vuotiaasta turkulaisesta Idasta, jolle hiusväri aiheutti kolmannen asteen palovammat.

Nyt palovammojen uhriksi on joutunut 19 kuukauden ikäinen Gabby-tyttö. Tämä Yhdysvaltain Kentuckyssa asuva pieni tyttö nimittäin tuli pistäneeksi kännykän laturijohdon suuhunsa, jonka seurauksena hänen suunpieleensä syntyi suuri haava.

Asia tuli ilmi, kun tytön äiti Courtney Davis julkaisi Facebook-sivuillaan järkyttäviä kuvia tapauksesta. Kuvia tytön palovammoista näet esimerkiksi alta.

Varoitus, kuvat saattavat järkyttää.Jos kuvat eivät näy, voit katsoa ne täältä.

Kuvien yhteyteen Davis kirjoitti muun muassa näin:

– Minun ei ollut tarkoitus kirjoittaa tästä ennen kuin kerroin siitä eräässä äitiryhmässä ja sain selville, etteivät monet vanhemmat ymmärrä puhelimien laturien vaarallisuutta lasten lähellä. Syyskuun 28. päivänä minun 19 kuukauden ikäinen lapseni laittoi puhelimeni laturin suuhunsa. Menimme sen jälkeen lääkärin luokse, joka varmisti kyseessä olevan sähkön aiheuttama palovamma. Lääkärin mukaan he eivät voineet laittaa haavaan mitään hoitavaa ainetta, sillä lapsi saattaisi nuolla sitä.

Davisin mukaan hän ei yleensä ole jättänyt laturiaan kiinni seinään ja lapsensa ulottuville, mutta tuona kyseisenä päivänä hän kaikessa kiireessä unohti asian. Laturi ei ehtinyt olla lapsen suussa kuin muutaman sekunnin, mutta se riitti palovammojen syntymiseen.

Äidin helpotukseksi haava ei näytä erityisemmin tekevän tyttärelle kipeää.

– Vanhemmat, isovanhemmat, lastenvahdit ja muut. Laittakaa laturit pois lasten ulottuvilta. Minun tyttäreni oli onnekas, mutta seuraavat lapset välttämättä eivät.

Davisin viime viikolla tekemää päivitystä on jaettu yli 300 000 kertaa ja siitä on kirjoitettu lukuisissa eri medioissa, kuten Daily Mailissa. Sittemmin Davis on myös päivittänyt tekstiään ja lisännyt kuvia Gabbyn suusta, joka onneksi paranee, vaikkakin hitaasti.

Varovaisuus kannattaa

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sähkötuotteiden ryhmäpäällikkö Hannu Mattila kertoo, ettei heidän tietojensa mukaan Suomessa ole tapahtunut vastaavanlaisia onnettomuuksia.

Gabbyn tapaus aiheuttaa hänessä myös hieman hämmennystä.

– Niitä jännitteitä, joita esiintyy puhelimien latureiden ulostuloliittimissä, mikä on noin 5 volttia (V) normaalisti, pidetään yleensä turvallisina. Siksi en ymmärrä, miten ehjä laturi voisi saada aikaan tuollaista jälkeä, Mattila sanoo.

– Valitettavasti markkinoilta löytyy kuitenkin silloin tällöin latureita, joiden muuntajan eristystaso on lähes olematon, hän jatkaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laturin liittimessä eli johdossa voi olla sama jännite kuin pistorasiassa. Suomessa kyseinen jännite on 230 V ja Yhdysvalloissa yleensä 110 V.

– Jos tuollaisen viallisen laturin liitintä imeskelee, voi hyvinkin käydä näin kuin tuossa esimerkkitapauksessa. Hyvä, kun hengissä selviää, sanoo Mattila.

Alkuperäinen tarina ei itse asiassa kerro tarkasti sitä, laittoiko tyttö suuhunsa koko laturin vai pelkän johdon. Kuitenkin siinä tapauksessa, jos laturi tosiaan on ollut onnettomuuden aikana kiinni pistorasiassa, voi olettaa suuhun menneen pelkän johdon.

Näin uskoo myös Mattila:

– Jos koko laturi on irti seinästä ja lapsi laittaa sen suuhunsa, ei sähköstä aiheudu vammaa millään konstilla. Jos laturi taas on kiinni pistorasiassa ja lapsi laittaa sen siinä suuhunsa, on kyseessä jo aikamoinen temppu. Silloinkin lapsen pitäisi purra laturi rikki päästäkseen ”töpselijännitteeseen” käsiksi.

 

Jos tuollaisen viallisen laturin liitintä imeskelee, voi hyvinkin käydä näin kuin tuossa esimerkkitapauksessa. Hyvä, kun hengissä selviää

Joka tapauksessa hän suosittelee varovaisuuteen, kun kyseessä ovat lapset ja sähkölaitteet.

– Sähkölaitteet on hyvä pitää pikkulasten ulottumattomissa mahdollisuuksien mukaan, he kun eivät välttämättä pitäydy niiden niin sanotussa ”käyttötarkoituksen mukaisessa käytössä”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt