Pia sai tietää raskaudestaan vasta vähän ennen äitiyslomaa – lääkäri: ”Ei se ole harvinaista”

Raskaus ei aina näy ulospäin, etenkin jos on pitkä tai ylipainoinen.

Kaikilla naisilla raskaus ei näy samalla tavalla. Ultraäänitutkimuksella selvitetään mm. laskettu aika.

14.9.2017 12:35

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona 27-vuotiaasta helsinkiläisestä Pia Lahtisesta, joka sai yllättäen kuulla olevansa pitkällä raskaana.

Lahtinen hakeutui työterveyslääkärille vatsavaivojen vuoksi. Vatsaa turvotti, närästi ja Lahtinen oli tuntevinaan suolistossa liikettä. Verikokeet ja ultraäänitutkimus paljastivat, että raskaus oli edennyt naisen tietämättä ja ehkäisystä huolimatta jo seitsemännelle kuukaudelle. Laskettu aika on jo marraskuussa.

Miten on mahdollista, ettei nainen huomaa olevansa raskaana?

KYS:n naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Paula Kuivasaari-Pirinen törmää työssään vuosittain naisiin, joille pitkälle edennyt raskaus tulee täytenä yllätyksenä.

– Ei se ole harvinaista, mutta mukana on varmasti paljon myös kieltoreaktiota. Uskon silti vilpittömästi myös siihen, että yllätysraskauksia on myös naisilla, jotka eivät ole oikeasti mitenkään tienneet siitä. Itsekin olen tällaisiin potilaisiin törmännyt, Kuivasaari-Pirinen kertoo.

Aina vatsa ei kasva eteenpäin

Hyvin pitkälle edennyt raskaus ei välttämättä näy ulospäin pitkillä tai ylipainoisilla naisilla. Kaikilla naisilla ei myöskään esiinny pahoinvointia raskauden aikana.

– Pitkiin naisiin raskaus voi hävitä, eikä vatsa välttämättä kasva eteenpäin, Kuivasaari-Pirinen kuvailee.

– Vatsan pullistuminen voidaan pistää turvotuksen tai lihomisen piikkiin. Sikiön liikettä kohdussa voidaan luulla suolen toiminnaksi tai ilmavaivoiksi.

Osalla naisista ehkäisy vie pois kuukautiset, jolloin kuukautisvuodon päättymisestäkään ei voida päätellä mitään. Noin joka viidennellä naisella on jonkinlaista verenvuotoa alkuraskauden aikana.

– Joissakin tapauksissa raskaus ei tuo naiselle mitään muutoksia.

Yllätysraskauksissa omat riskinsä

Noin joka toinen kuukausi KYS:iin tulee vatsakivuista kärsivä nainen tai nuori tyttö, jonka kipujen todetaan pian johtuvan raskaudesta. Joskus esimerkiksi peräpukamakivut paljastuvat pitkälle edenneeksi raskaudeksi.

– On myös heitä, jotka tulevat synnyttämään ja ovat saaneet tietää vasta muutama tunti sitten olevansa raskaana.

Yllätysraskauksissa riskinä on, että nainen ei osaa ottaa huomioon raskautta, jolloin hän saattaa juoda alkoholia, tupakoida tai käyttää raskaana oleville kiellettyjä lääkkeitä. Yllätysraskaus altistaa myös ennenaikaisille synnytyksille.

– Silloin ei ole osallistuttu raskauden aikaisiin seulontoihin. Raskauteen ei olla myöskään voitu valmistautua henkisesti ja psyykkisesti mitenkään. Ne ovat riskitekijöitä sekä naiselle että lapselle.

Yllätysraskaudet

  • Tarkkoja tilastoja yllätysraskauksista ei Suomessa ole. Helsingin yliopiston tutkija Mona Rautelin on arvioinut, että Suomessa tapahtuu noin 24 yllätyssynnytystä vuodessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler on puolestaan arvioinut, että yllätyssynnytyksiä tapahtuu Suomessa alle 10 kappaletta vuodessa.

  • Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2013 karkkilalaisen pariskunnan yllätysvauvasta. Raskaudestaan tietämätön äiti oli hakeutunut vatsakipujen vuoksi päivystykseen, mutta synnytti kuuden tunnin kuluttua terveen, 3,7-kiloisen tyttövauvan.

  • Yllätysraskaus ja äkillinen synnytys voivat johtaa joskus surullisiin tragedioihin. Suomessa on sattunut tapauksia, joissa äiti ei ole tiennyt olevansa raskaana ja lapsi on syntynyt ennen aikojaan vessanpönttöön ja menehtynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?