Savilaakson perheessä on seitsemän veljestä – katso suurperheen hurja kauppalista - Perhe - Ilta-Sanomat

Savilaakson perheessä on seitsemän veljestä – katso suurperheen hurja kauppalista

Äiti Eila Savilaakso ja pojat Timo, Tuomas, Eero, Lauri, Juhani, Aapo ja Simeoni iltapalalla.

Julkaistu: 12.9.2017 7:21

Yhdeksänhenkinen perhe tarvitsee päivän aikana muun muassa 12 litraa maitoa.

Kun oululainen Savilaakson seitsemän veljeksen perhe kerääntyy iltapalalle, pöytään kannetaan melkoinen määrä ruokaa. Eila-äiti on keittänyt kolme litraa puuroa ja viisi litraa soppaa. Palan painikkeeksi kasvavat pojat kulauttavat muutaman litran maitoa.

Aleksis Kiven merkkiteoksen mukaan nimettyjen poikien äiti kertoo, että lihapullataikinaan käytetään neljä kiloa jauhelihaa. Markkasen urheilijaveljesten äidin 99 lihapullan pyöritteleminen ei tunnu Timon (16v), Tuomaksen (15), Eeron (13), Laurin (12), Juhanin (10), Aapon (8) ja Simeonin (6) äidin mielestä lainkaan kummalliselta.

– En ole koskaan laskenut lihapullien kappalemäärää, mutta neljän kilon taikinasta tehdyt pyörykät käyvät kaupaksi hyvin. Illalla niitä ei enää ole jääkapissa. Riippuu mielialasta, teenkö niistä isoja vai pieniä pullia, Eila Savilaakso naurahtaa.

Susijengin tähtipelaaja Lauri Markkasen Riikka-äiti kertoi Kodin Kuvalehden haastattelussa, että kolmen kasvavan ja pitkähkön pojan ruokkimisessa on ollut melkoinen työ. Koripalloilijat Lauri ja Miikka sekä jalkapalloilija Eero saattoivat syödä 99 lihapullaa kerralla koulusta tullessaan.

Arki sujuu rutiineiden kautta

Myös Oulun Iinatissa asuvan perheen päivittäiset ruokamäärät ovat suuria. Kun Eila tai Harri-isä käy lähimarketissa ostoksilla, kärry on kukkuroillaan. Yhdeksänhenkinen perhe tarvitsee päivän aikana muun muassa 12 litraa maitoa, 4 kiloa ruisleipää ja 3 litraa jugurttia.

Suurperheen kuukausittaisia ruokamenoja Eila ei osaa arvioida.

– En ole koskaan laskenut eikä tee mieli laskeakaan, hän vastaa huvittuneena perheen talouskulujen kysyjälle.

Savilaakson perheen vanhemmat eivät tee etukäteen ruoka- tai ostoslistoja. Arjen rutiinit ovat muodostuneet vuosien varrella ihan itsestään.

– Yritin joskus kirjoittaa ruokalistoja viikon varalle etukäteen, mutta kun otin kynän käteen ja paperia pöydälle, en keksinyt yhtään mitään. Arki sujuu rutiineiden kautta ihan mukavasti, Eila toteaa.

”En jynssää joka välissä”

Seitsemän pojan äiti tukeutuu arjen pyörittämisessä perusasioihin. Ruoka on tavallista kotiruokaa, siivoamisesta ei nalkuteta ja muutenkin asioita hoidetaan rennosti.

– En stressaa siivoamisesta, en jynssää joka välissä enkä putsaa enkä kiellä poikia koko ajan. On helpompi elää kun ottaa löysin rantein, Eila paljastaa joustavan arjen reseptinsä.

Savilaakson perheen pojat on nimetty Aleksis Kiven klassikon mukaan.

Molemmat vanhemmat ovat sairaanhoitajia ja tekevät kolmivuorotyötä. Perheen käytännöissä se tarkoittaa sitä, että äiti ja isä ovat hyvin harvoin yhtä aikaa kotona. Työnantajien kanssa vuorot on saatu sovittua hyvin, ilta- tai yövuoroja vanhemmilla ei ole yhtäaikaisesti.

Pojat ovat pienestä asti tottuneet auttamaan kotitöissä. Perunan kuorimisen ja jauhelihan paistamisen vuoroja äiti jakaa perheen yhteisessä WhatsApp-ryhmässä.

Vanhemmat reissussa viimeksi 17 vuotta sitten

Savilaaksot ovat kasvattaneet seitsemän veljestä maalaisjärjellä. Liikunnalliset pojat harrastavat salibandya, hiihtoa ja luistelemista. Jääkiekkoharrastusta ei aloitettu lajin kalleuden vuoksi.

Päivärutiineita on helpottanut lasten hyvä terveys. Kenelläkään ei ole allergioita. Perheessä ei tarvitse tehdä laktoositonta tai keliaakikoille sopivaa ruokaa. Pojat ovat myös kaikkiruokaisia.

– Kaalilaatikko, hernekeitto ja puolukkavispipuuro aiheuttavat nenän nyrpistyksiä, mutta muuten kaikki kotona tehty käy kaupaksi. Yleensä meillä tarjotaan perusruokaa kuten jauhelihakastiketta ja perunoita, makaronilaatikkoa, lihakeittoa tai lihapullia, Eila selvittää.

Poikien kuljettaminen harrastuksissa vie ison palan vanhempien vapaa-ajasta. Parisuhdetta hoidetaan istumalla sohvalla vierekkäin aina kun se on mahdollista.

Eila ei kaipaa ulkomaamatkoja, mutta puolison kanssa voisi joskus käydä viikonloppureissun kotimaan kohteessa. Edellinen matka yhdessä on tehty 17 vuotta sitten.

– Koko perheen voimin käymme tosi harvoin missään. Matkojen, lemmikkien hoitajien ja välillä lastenvahtienkin järjesteleminen on niin monimutkaista. Viimeksi olimme kaikki yhdessä Rokualla mökissä pari vuotta sitten.

Suurperheen arki on Eilan mielestä juuri sellaista elämää kuin hän haluaakin elää. Vielä kymmenen vuotta sitten tilanne oli äidin kannalta paljon nykyistä tiukempi.

– Silloin jaloissa pyöri viisi alle kouluikäistä lasta. Mutta siitäkin on selvitty. Aikansa kutakin, kohta me ollaan miehen kanssa kahdestaan kotona, hän kuittaa kyselyt jaksamisesta.

Onko sinulla tai tiedätkö vielä suurempia perheitä? Ota yhteyttä sähköpostilla toimitukseen uutiset@iltasanomat.fi.

Kauppalappu

12 litraa maitoa

20 kg ruisleipää

4 kg jauhelihaa

20 kg perunoita

1 kg puurohiutaleita

1,2 kg juustoa

3 litraa maustamatonta jugurttia

4 kg tomaatteja

4 kg tuorekurkkua

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?