Lapsettomuusutelut satuttavat: ”Olisi kai pitänyt postittaa koko suvulle lääkäreiden lausunnot”

Lapsettomat kertovat, miltä sukulaisten ja tuttavien utelut lasten hankkimisesta tuntuvat.

Lapsettomuus herättää tunteita.

31.8.2017 6:15

Miten sukulaisten hyvää tarkoittaviin mutta ajattelemattomiin kyselyihin lapsen hankkimisesta pitäisi suhtautua?

Tätä kysyi Lotte IS:n Perheen pulmat -palstalla, jossa psykologi Keijo Tahkokallio vastaa perheaiheisiin kysymyksiin. Tahkokallio kehotti Lottea puhumaan kyselijöille rehellisesti tilanteesta. Näin loputon uteliaisuus kenties loppuu.

Moni Ilta-Sanomien lukija kommentoi juttua ja kertoi omasta tilanteestaan.

– Ei ole tarvinnut sukulaisille, työkavereille ym. vastailla kysymyksiin aiheesta, kun tietävät, että niitä lapsia ei ole eikä tule. Kun tieto siitä, että lasten saanti ei onnistu – syy minussa – on ihan tarpeeksi. Pään sisällä asioita mietittäväksi ilman typeriin kysymyksiin vastailuakin, kertoo nimimerkki Jsh.

Nimimerkki Kaide kertoo, että hänen ja puolisonsa lapsettomuuden vuoksi välit suvun kanssa katkesivat. Pari jopa muutti yli 20 vuodeksi ulkomaille saadakseen olla rauhassa.

– Kumpikin meistä kyllästyi kyselyihin ja uteluihin. Meitä pidettiin suvun taholta kummajaisina, joille vain ura merkitsee jotakin. Meillä ei ollut mahdollisuutta saada omaa lasta. Asian tutkiminenkaan ja julkituonti ei auttanut, vaan olisi kaiketi pitänyt postittaa koko suvulle lääkäreiden lausunnot aiheesta. Olisiko sittenkään kaikkien tapaamisten puheenaihe loppunut? nimimerkki Kaide kysyy.

Lapsettomat neuvovat: kuuntele, älä kysele liikaa

Lapsettomien tuki Simpukka ry antaa neuvoja, miten lapsettoman läheisen kannattaa toimia ja kohdata lapsettomuudesta kärsivä. Tärkeää on kuunnella. Usein läsnäolo on puhetta tärkeämpää.

Simpukka ry ohjeistaa kyselemästä liikaa ja käyttämästä moittivia tai huonoa makua osoittavia ilmaisuja, kun ei tiedä ihmisten taustoja. Ulkopuolinen ei voi tietää, onko lapsettomuus valinta vai olosuhde.

Joskus lapsellisten kohtaaminen voi synnyttää lapsettomassa erilaisia tunteita. Jos lapseton loukkaantuu, etkä tiedä miksi, kysy.

Hyvää tarkoittavat neuvot ja opettavaiset tarinat tai kertomukset lapsettomien raskaaksi tulosta usein vain loukkaavat lapsettomia, Simpukka ry neuvoo.

Lapsettomuus voi olla myös valinta

Väestöliiton vuoden 2015 perhebarometrin mukaan lapsettomaksi jäämistä suunnitteli lähes 13 prosenttia kaikista 20–40-vuotiaista suomalaisista, kun aikaisemmissa tutkimuksissa lapsettomaksi on suunnitellut jäävänsä vain noin 5–7 prosenttia suomalaisista.

Myös vapaaehtoisesti lapsettomia voivat turhat utelut loukata. Näin kertoo nimimerkki Vela:

– Omalle suvulleni olen sanonut suoraan, etten tee lapsia, koska en niitä halua. Kyselyt on loppuneet, kuin napista olisi painanut. Olen huomannut, että ihmiset hätkähtävät aikalailla, kun toinen katsoo suoraan silmiin ja täräyttää, ei, mä en halua lapsia. Vetää kyllä tomerammankin tädin hiljaiseksi.

– Kyselyihin kyllästyneet: sanokaa suoraan, ettette halua tai voi saada lapsia. Selitellä ei tarvitse. Eihän niidenkään, jotka hankkivat lapsia, tarvitse esittää sataa ja neljää syytä, miksi niitä halutaan, nimimerkki neuvoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?