Lapseton pari kyllästyi läheisten uteluihin: ”Yksi kysyy, mitä teemme koirillemme, kun saamme lapsia” - Perhe - Ilta-Sanomat

Lapseton pari kyllästyi läheisten uteluihin: ”Yksi kysyy, mitä teemme koirillemme, kun saamme lapsia”

Vanhemmuuteen ja jaksamiseen erikoistunut psykologi Keijo Tahkokallio vastaa lukijoiden kasvatusaiheisiin kysymyksiin.

Lapsettoman parin läheiset esittävät ajattelemattomia kysymyksiä.

29.8.2017 11:11

Olemme lapseton kolmikymppinen pari. Emme saa lasta, mikä ei kuulu kenellekään muille kuin meille. Silti muiden pitää kommentoida elämäntyyliämme: työkavereiden, äidin ja anopin. Yksi kysyy, mitä teemme koirillemme, kun saamme lapsia. Yksi pitää meitä hulluina, kun koiria on neljä kappaletta. Ja joku muistuttaa aina, kun olen valvonut yön koiran vuoksi, että voi voi, onneksi teillä ei ole lapsia, koska silloin pitää valvoa joka yö.

En tiedä, pitäisikö minun kirjoittaa otsaani, ettei niitä lapsia taida tulla koskaan, jotta suunsoitto loppuisi. En enää jaksa suhtautua hymyillen tai hymähdellen jokaiseen heittoon. Eivät ne varmaan pahaa tarkoita, mutta ajattelemattomia ne ainakin ovat.

Lotte

Useimmat ihmiset ovat todella ajattelemattomia, eivät mieti asioita toisen kannalta ja puhuvat, mitä sylki suuhun tuo. Eivät he silti yleensä pahaa tarkoita. Suunsoiton lopettamiseksi totuuden kertominen on kyllä paras vaihtoehto. Otsaan ei tarvitse kirjoittaa, puhuminen riittää.

Ymmärrettävää on sekin, jos ette halua puhua lapsettomuudestanne muille, mutta siinä tapauksessa teidän pitää armahtaa näitä läheisiä ihmisiä, sillä he eivät tiedä, mitä tulivat sanoneeksi.

Joudumme töiden takia kesän aikana muuttamaan toiselle paikkakunnalle, monen sadan kilometrin päähän. Olemme mieheni kanssa molemmat kotoisin tästä samasta pikkukaupungista, jonne molempien vanhemmat, muut sukulaiset ja ystävät jäävät.

Kummankin isovanhemmat ovat muutosta kovin pettyneitä ja jopa loukkaantuneita. He syyllistävät meitä jo nyt lapsenlapsensa riistämisestä. Meillä on nelivuotias tytär, ja nyt olemme jo alkaneet pelätä, mitä vaikutuksia muutollamme on hänen elämäänsä. Emme ole oikein uskaltaneet lapselle vielä muutosta puhuakaan. Miten tekisimme välttämättömän elämänmuutoksen edes hänelle mahdollisimman helpoksi?

Maritta

On näistä muutoista aina selvitty, varsinkin lapset sopeutuvat nopeasti. Ei siis syytä pelkoon, teidän pitää vain tehdä niin kuin pitää tehdä. Lastanne autatte parhaiten suhtautumalla muuttoon valoisasti ja avoimesti. Kertokaa hänelle mahdollisimman konkreettisesti, mitä tulee tapahtumaan ja missä järjestyksessä. Lainatkaa kirjaston lastenosastolta kirjoja, joissa puhutaan muuttamisesta, pakkaamisesta ja muuttoautoista. Aloittakaa tavaroiden pakkaaminen hyvissä ajoin ja ottakaa lapsenne siihen mukaan.

Vaikeuksia ja ikävää ei kannata ennakoida. Kuunnelkaa lastanne ja vastatkaa rehellisesti hänen kysymyksiinsä siinä järjestyksessä, kun ne tulevat.

Isovanhempiin kannattaa säilyttää hyvät välit. Rakentakaa aktiivisesti kyläilysysteemit kumpaankin suuntaan ja käyttäkää hyväksenne nettikameran antamat kommunikointimahdollisuudet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?