Mitä tapahtui Lauralle? Nämä trendinimet menivät pois muodista - Perhe - Ilta-Sanomat

Mitä tapahtui Lauralle? Nämä trendinimet menivät pois muodista

Muotinimet ovat muuttuneet 20 vuodessa.

Julkaistu: 25.8.2017 15:15

IS selvitti, mitkä olivat suosituimmat ensimmäiset etunimet 20, 15 ja 10 vuotta sitten.

”Siitä tulikin Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla”, lauloi Gösta Sundqvist vuoden 1996 Leevi and the Leavings -hitissä. Ja toden totta: Laura oli läpi 1990-luvun ehdoton tyttöjen suosikkinimi. Noin 7500 tyttöä nimettiin Lauraksi 1990-luvulla.

Vuonna 1908 almanakkaan otettu Laura-nimi oli suosituin tai suosituimpien nimien joukossa 1990-luvun lopulta aina vuoteen 2001 saakka, mutta sitten sen suosio romahti. Mitä tapahtui?

– Laurasta tuli liian suosittu ja sille kävi kuten nopeasti suosioon nouseville nimille usein käy, sanoo nimistöntutkimuksen dosentti ja Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala.

– Laura on loistava esimerkki hittinimestä, joka on populaarikulttuurin suosion nostama. Nimi ei ollut Suomessa ahkerasti käytössä, vaikka se tiedettiin jo 1800-luvulla. Yhtäkkiä 1900-luvun lopulla se keksittiin, ja takana oli kansainvälinen ilmiö. Nimen teki tunnetuksi Pieni talo preerialla -tv-sarjan Laura Ingalls.

Laura Ingalls oli suositun Pieni talo preerialla -sarjan hahmo.

Lauran suosion takana oli toinenkin kiinnostava ilmiö: 1990-luvulla suomalaiset alkoivat kansainvälistyä.

– Se iski hyvin siihen tarpeeseen, että haluttiin antaa nimi, joka toimii myös kansainvälisesti. Esimerkiksi 1960-luvulla tyypilliset nimet Päivi ja Pirjo eivät sellaisia olleet, Saarelma-Paukkala sanoo.

Emma ja Eetu ovat säilyttäneet suosionsa

IS selvitti Väestörekisterikeskuksen tilastoista, mitkä ensimmäisiksi annetut etunimet olivat kymmenen suosituimman nimen joukossa 20, 15 ja 10 vuotta sitten. Takavuosien trendinimiin kuuluvat Lauran lisäksi esimerkiksi Jenna, Sara, Emma, Niko, Aleksi ja Eetu.

Jennaa ei enää näy viime vuoden 50 suosituimman ensimmäisen nimen listalla, mutta Sara keikkuu sijalla 34 ja Emma on edelleen viidenneksi suosituin etunimi.

Vuoteen 2016 mennessä Niko on hävinnyt suosituimman 50 nimen listalta, mutta Aleksi oli viime vuonna 22. suosituin nimi ja Eetu edelleen kuudenneksi suosituin. 20 vuoden takaisista nimistä ainakin Jesse, Jere ja Joonas ovat hävinneet 50 suosituimman nimen joukosta.

Viime vuoden suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat Sofia, Aino, Eevi, Venla, Emma, Aada, Pihla, Helmi, Ella ja Emilia.

Poikien nimitilaston kärkeä pitivät viime vuonna Onni, Elias, Leo, Väinö, Oliver, Eetu, Eino, Noel, Leevi ja Niilo.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Tulevaisuuden muotinimiä hankala ennustaa

Helsingin Sanomat selvitti tällä viikolla nimitilastojen perusteella, mistä nimistä näyttäisi tulevan tulevaisuuden trendinimiä. Poikien nimistä nousussa ovat Noel, Kasper ja Toivo, ja tyttöjen nimistä trendaavat Hilla, Isla ja Lumi.

Sen sijaan Saran, Iidan ja Veeran sekä Joonan, Valtterin ja Antonin suosio ensimmäisinä etuniminä näyttäisi laskevan jyrkimmin.

Tulevaisuuden hittinimet eivät kuitenkaan koskaan tule saamaan sellaista suosiota, kuin Mikalla ja Sarilla oli 1960-luvun lopulla. Tuolloin saman nimen saattoi saada jopa seitsemän prosenttia ikäluokastaan. Nykyisin suosituinta nimeä ei kanna edes kaksikaan prosenttia ikäluokastaan.

Koska muotinimien kierto on tutkitusti 80–100 vuotta, voidaan Minna Saarelma-Paukkalan mukaan varmuudella olettaa, että 2020-luvulla alkavat tulla muotiin 1940-luvun suurten ikäluokkien nimet.

– Siellä on sellaisia nimiä kuin Erkki, Martti, Ritva ja Raija. On hirveän vaikea ennustaa, mitkä nimistä nousevat ja miellyttävät ja mitkä jäävät unohduksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?