Äiti kertoo: Näin avioero teki minusta paremman vanhemman - Perhe - Ilta-Sanomat

Äiti kertoo: Näin avioero teki minusta paremman vanhemman

Eronnut äiti kertoo olevansa nykyään enemmän läsnä lastensa elämissä.

Eronnut äiti kertoo olevansa nykyään enemmän läsnä lastensa elämissä.

Julkaistu: 29.7.2017 15:21

Avioero on harvoin suunniteltu juttu. Erään äidin mukaan se kuitenkin teki hänestä vanhempana entistä paremman.

Kerroimme viime viikolla erään äidin tarinan, jossa hän kertoi, ettei aina pidä lapsistaan. Syy oli hänen kolmen lapsensa jatkuva kinastelu, jopa näiden saavutettua teini-iän.

Scary Mommy -sivuston toimittaja Kate Chapman ei koe samankaltaisia tunteita, mutta aivan helpolla hänkään ei ole päässyt, sillä hän joutui kokemaan odottamattoman avioeron.

– En suunnitellut tulevani kolmen lapsen eronneeksi äidiksi. Avioeromme järkytti sekä minua, miestäni että lapsiamme. Kuten mikä tahansa avioeroperhe, vietimme suurimman osan ensimmäisestä vuodesta yrittäen ymmärtää, mitä oli tapahtunut ja surimme menetystämme, hän kirjoittaa.

Nyt vuosia myöhemmin Chapman kertoo näkevänsä asian uusin silmin. Ja nyt hän jopa kertoo, että avioero on tehnyt hänestä paremman vanhemman muun muassa seuraavilla tavoilla.

”Tapani kasvattaa lapsia on kirkastunut”

– Kun minä ja ex-mieheni olimme yhdessä, kasvatimme lapsiamme usein niin kuin kaikki muutkin tai ainakin tavoilla, jotka vaikuttivat loogisilta. Aika tuntui loputtomalta ja ”jonain päivänä” oli yleinen vastaus lasten kysymyksiin.

Asia muuttui, kun he erosivat.

– Kun erosimme, kantamani syyllisyys pakotti minut tulemaan tietoisemmaksi tekemistäni valinnoista. Teimme valtavan suuren päätöksen, jolla tulisi olemaan elinikäisiä vaikutuksia lapsiimme. Päätin, että muidenkin valintojeni pitäisi olla yhtä mietittyjä.

Chapman kertoo nykyään puhuvansa tietoisen suoraan lapsilleen esimerkiksi rahasta, politiikasta ja terveydestä.

– Jos haluan kasvattaa poikia miehiksi, jotka kunnioittavat kumppaneitaan, meidän täytyy puhua siitä, miten se tapahtuu. Ja minun kotonani se on minun vastuullani.

”En enää yritä suojella lapsiani vaikeilta tunteilta”

– On kivuliasta katsoa oman lapsen kärsivän tuskasta, jonka olet itse aiheuttanut. Ensin ryntäsin lääkitsemään heidän haavojaan. Opin kuitenkin nopeasti, etten minä tai lasten isä pystyisi korjaamaan asiaa. Kukaan ei voisi.

– Avioeroa ei voida korjata sen enempää kuin syöpää tai auto-onnettomuutta. Avioero on elämäntapahtuma, johon liittyy surullisia tuntemuksia. Kuten minkä tahansa elämäntapahtuman jälkeen, kaikki siihen liittyneet ihmiset muuttuvat sen myötä. Tuohon muutokseen kuuluu kipua, oppimista ja odotusten muuttumista.

Chapman kertoo, ettei toisin sanoen voinut hoputtaa lapsiaan pääsemään yli avioerosta.

– Avioerostamme oli tullut osa heidän elämäänsä ja voin ainoastaan antaa heille tilaa ja tukea heitä silloin, kun he sitä tarvitsevat.

”Olen oppinut olemaan enemmän läsnä”

– Lapseni eivät ole enää luonani joka päivä ja olen tietoinen siitä, että heidän lapsuutensa menee nopeasti ohitse.

Tämän vuoksi Chapman kertoo yrittävänsä olla mahdollisimman läsnä jokaisena hetkenä, jolloin hän on lastensa kanssa. Hän kuuntelee yksityiskohtaisia tarinoita lasten leireiltä ja katsoo tyttärensä keksimän tanssin tarkasti.

– Vaikka en ole aina maailman aurinkoisin äiti, teen parhaani, sillä kuulen kellon tikittävän.

”Olen opettanut lapsiani aloittamaan alusta”

– Lapseni tietävät, että aina voi aloittaa alusta. He tietävät, että suhde jonkun kanssa voi jatkua, vaikka rakkaus ihmistä kohtaan muuttuisikin. He ovat nähneet minun ja isänsä opetelleen uuden tavan elää, nähneet, kuinka olemme kamppailleet ja tehneet virheitä. Toisaalta he ovat myös nähneet, kuinka olemme löytäneet jälleen ilon elämiimme.

Hän toivoo, että näiden kokemusten avulla myös hänen lapsensa muistavat sen, että vaikka he tuntisivat välillä olevansa jumissa ja vaikeassa paikassa, he voivat aloittaa aina alusta.

Tuoreimmat osastosta