Anssi, Anselmi

Perhe

Viisi vinkkiä reppuostoksille – simppeli sääntö kertoo, kuinka paljon pienen koululaisen reppu saa painaa

Julkaistu:

Reput
Hyvä koulureppu on helposti säädettävä ja hyvin istuva, kertoo Selkäliitto.
Muutaman viikon päästä avautuvat jälleen koulujen ovet, mikä tarkoittaa sitä, että moni lapsi vanhempineen suuntaa pian reppuostoksille. Koska kasvuikäisen luusto kehittyy ja kasvaa, on koulurepun koolla, painolla ja säädettävyydellä kuitenkin merkitystä.

Selkäliiton mukaan reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia lapsen omasta painosta. Jos reppu painaa enemmän, se voi kuormittaa hartioita ja vaikuttaa ryhtiin. Seurauksena voi tulla esimerkiksi päänsärkyä.

– Hyvä reppu on oikeankokoinen ja helposti säädettävä. Säädettävillä ja sopivan levyisillä olkahihnoilla varmistetaan repun oikea asento selässä. Reppu on lapselle liian iso, jos se ulottuu pepun päälle. Ostoksille kannattaa lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jotta hän voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia, selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola kertoo Selkäliiton tiedotteessa.

Selkäliiton viisi vinkkiä reppuostoksille:

1. Älä osta pienelle koululaiselle liian suurta reppua. Reppu sisältöineen saisi painaa korkeintaan 15 prosenttia nuoren omasta painosta. Noin 10–15 litran reppu on tilavuudeltaan sopiva pienelle koululaiselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Hyviä olkahihnoja voi säätää. Repun pitäisi istua hyvin hartioista ja mukailla selän linjaa. Jos reppu roikkuu irti selästä, se vaikuttaa kehon painopisteeseen ja sitä kautta ryhtiin ja kävelyasentoon. Aikuisen kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin, että lapsen repun säädöt ovat riittävän kireällä. Olkahihnojen on hyvä olla myös pehmustetut ja sopivat levyiset. Liian leveät olkahihnat saattavat hiertää rintakehää ja olkavarsia.

3. Repun takaosan tulee olla tukeva ja jämäkkä, mutta kuitenkin pehmeä selkää vasten. Kannattaa myös varmistaa, että takaosa on hyvin tuulettuva, jotta selkä ei hiostu.

4. Isossa ja painavassa repussa on hyvä olla myös lannevyö ja rintaremmi.

5. Lukuvuodessa on noin 190 koulupäivää, joten repun materiaalin on hyvä olla kulutusta kestävä, vedenpitävä ja heijastimilla varustettu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hjallis Harkimo julkisti liikkeensä – he ovat mukana

  2. 2

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  3. 3

   Maijan, 44, juuri ostettu koti alkoi yhtäkkiä haista ”mummolalta” – seurasi alamäki, joka vei rahat, luottotiedot ja terveyden

  4. 4

   Palkkamurhaa, huumekauppaa, perätön ilmianto Juicesta... Tällaista oli surmatun palkkamurhaaja Raimo Anderssonin elämä

  5. 5

   Hotellin DJ tapasi Aviciin ennen tämän kuolemaa – ”He sanoivat menevänsä Omanin laitamille”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  4. 4

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  5. 5

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  5. 5

   Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

  6. Näytä lisää