Äidit ravintolapöydästä vessaan imettämään? ”Se pilaa ruokahalun ja saa olon epämukavaksi”

Julkaistu:

Imettäminen
IS:n lukijat pohtivat julkista imetystä ja sitä, pitäisikö ravintolassa saada imettää niin halutessaan.
Uutisoimme eilen turkulaisen Ravintola Aunen Facebook-päivityksestä, jossa ravintola kertoi pyytävänsä imettäviä asiakkaitaan siirtymään imetyksen ajaksi ravintolan inva-wc:hen tehtyyn imetyspaikkaan. Pyyntö perustui ravintolan mukaan muiden asiakkaiden esittämiin toiveisiin.

Monet eivät kuitenkaan suhtautuneet ravintolan päivitykseen positiivisella asenteella, minkä vuoksi se keräsikin runsaasti negatiivista palautetta.

Ravintolan omistaja Janne Laaksonen kertoi Ilta-Sanomille olevansa harmissaan siitä, että monet näistä viesteistä tulivat ihmisiltä, jotka eivät ole koskaan heidän ravintolassaan käyneet saati sitten nähneet imetyspaikkaa. Lisäksi hän muistutti ravintolan olevan pubi eikä erityisesti lapsille suunnattu ruokapaikka.

Aihe herätti Facebook-käyttäjien lisäksi ajatuksia myös monissa IS:n lukijoissa. Kommenteista päätellen imettäminen julkisilla paikoilla ja nimenomaan ravintolan ruokailutiloissa jakaa mielipiteitä voimakkaasti. Niitä riittää sekä puolesta että vastaan.

”Asiallinen ajatus laittaa erillinen imetyspaikka”

”Mikä myrsky tästäkin? Itsekään en halua ravintolassa nähdä kun lapsi roikkuu äidin tississä kiinni. Se pilaa ruokahalun ja todellakin saa olon epämukavaksi.”

Mamma

”Ravintola saa mielestäni tehdä noin. Ne ketkä eivät pidä, eivät mene. Minä pidän.”

Ujo

”En ole ikinä tajunnut, miksi pitäisi imettää ehdoin tahdoin näyttävästi ja julkisesti? Itse imetin lapseni ja tiedän, että sen voi tehdä myös huomaamattomasti rintaa näyttämättä. Enimmäkseen kyllä ennemmin söimme kotona tuon vauva-ajan, mukavampaa isomman lapsen kanssa sitten. Mahtavaa, jos ravintolassa on ajateltu äitejä ja tehty tuollainen paikka jopa.”

Tissit piiloon kiitos

”Ei ole soveliasta, että nainen imettää lasta ruokapöydässä ravintolassa, jossa on muita asiakkaita. Ei kannata tulla ravintolaan, jos vauvalla on nälkä. Se ruokkimisen voi hoitaa kotona.”

Ravintoloitsija

”Imettäminen on luonnollinen asia, niin kuin myös vaipanvaihto. Ne tulee kuitenkin hoitaa muualla kuin ruokailevien asiakkaiden silmien alla. On itsekästä pakottaa muita olemaan läsnä tissitoimituksessa.”

Stig

”Hyvä ratkaisuhan tuo on. Itsekin imetän, mutta julkisella paikalla koen sen kiusalliseksi, vaikka huivilla peittäisinkin. Normivessaan en silti menisi pissanhajuun pöntön päälle vauvaani syöttämään. Tuo tila näyttää kuitenkin ihan siistiltä ja mukavalta.”

Äiti

”No luulisi sen nyt olevan lapsellekin parempi syödä rauhallisessa paikassa kuin hälyisessä ravintolasalissa. Mikä siinä on, että se imettäminen on nykyään niin pyhimmistä pyhin asia, ettei siihen saisi puuttua millään tavalla, eikä mitään poikkipuolista sanoa. Silläkin uhalla sanon, että ravintola on oikeassa.”

Minna#1

”Ei mitään imetyksiä ravintoloissa. Jos näen ravintolan sallivan sellaisen, äänestän jaloillani ja lompakollani tätä ko. ravintolaa vastaan.”

Gourmet-ihminen

”Hienosti toimittu ravintolalta! Rauhallinen paikka imettää ja kaikkia asiakkaita huomioiva järjestely.”

Mariella

”Ihanasti ajateltu äitejä ja taaperoita. Oikein oma tila ja välineitä. Imettäminen on vauvan tarpeisiin vastaamista eli ruokkimista. Imetyspaikan on oltava rauhallinen eikä mikään ravintola ole velvollinen järjestämään omaa imetysnurkkaa. Jos imettävät syöttäisivät lapsensa kotonaan ja lähtisivät kaupungille/baareihin imetyksen jälkeen, jäisi normaalisti aikaa n. 4 tuntia seuraavaan imetykseen eli kaiken tuon voisi tehdä kotonaan rauhassa. Eivätkä vauvat ensimmäisestä inahduksesta heti tissiä tarvitse. Kuka nyt vauvan kanssa jaksaa useaa tuntia edes shoppailla.”

5 lasta imettänyt

”Mielestäni on ravintolalta erittäin hyvä ja asiallinen ajatus laittaa erillinen imetyspaikka. Jos tuo wc-pönttö tuossa tunteita kuohuttaa, niin siihenkin löytynee sermi tms. Luulen että itse imetystilannekin lienee sekä lapselle että äidille rauhallisempi/rauhoittavampi kuin kaljahanan tai ruokailuvälineitä kilistelevien ihmisten vieressä ääntensorinassa?”

Herää

”Täytyy todellakin muistaa, että kyseinen paikka on gastropubi. Eli pubi, mistä saa myös ruokaa. Itse en veisi lapsiani pubiin syömään, kun Turku on täynnä ruokaravintoloita.”

Mamma

”On se hirveää, kun rinta vilahtaa lasta syöttäessä”

”Minun puolesta imettäköön kukin missä tuntuu sopivalta, ainahan se ei kaikille käy. Turha edes tehdä numeroa.”

pöky

”Onneksi aina voi äänestää jaloillaan ja jättää menemättä moisiin paikkoihin! Onko ihmisarvon mukaista, edes vauvalle, joka ei asiaa ehkä ymmärrä – joutua ruokailemaan vessassa? Koiratkin ruokitaan yleensä keittiössä...”

Ei tuonne

”Ei kyllä silti lämmitä nämä selitykset. Syrjintä on käsittääkseni Suomessa ihan laitonta, miksi pienen imeväisen pitäisi siirtyä vessaan ruokailemaan? Oli perheravintola tai ei, pikkuvauva kulkee usein mukana helposti, eikä tarvitse syöttötuolia. Jos imetys häiritsee, niin täytyykö sitä kyylätä? Älä katso! Ei se niin huomiota herättävää toimintaa ole.”

Lapseton asiakas

”Imettäminen on ruokailua, maailman normaaleinta toimintaa. Ketä se haittaa, se on jopa kaunista.”

Peppi

”Kaikesta sitä ihmiset jaksaakin raivostua ja toisaalta kaikesta sitä ihmiset jaksaakin nurista. Minua ei häiritse lainkaan, vaikka joku toinen imettää naapuripöydässä, yleensä äidit hoitavat sen piilossa katseilta, vaikka itse imetys tapahtuisikin ravintolasalissa eikä sitä muutenkaan muiden tuijotella tarvitse. Jos vauva on mukana ja sillä on nälkä, äidin pitää imettää, mutta sen voi tehdä huomaamattomasti ja muiden kuuluu hetkeä kunnioittaa eikä toljottaa. Ei ole oikeasti noin vaikea asia.”

N38

”Myös lapsi tarvitsee ruokaa, eikä wc liene kenenkään mielestä oikea ruokailupaikka, kaikkein vähiten se on sitä imeväiselle vauvalle. Eiköhän olisi jo nykyaikana ravitsemusliikkeiden aihetta järjestää imetystila johonkin muualle kuin vessaan? Lienee kohtuullisen helppoa asentaa jonkun pöydän yläpuolelle verhokisko tai vapaasti seisova seinäke pöydän viereen jne.”

mummu75v

”En ymmärrä teitä, joita niin kovin ahdistaa, kun vauvalla on nälkä ja äiti ruokkii lapsensa. Onhan se ihan kamalaa! Pitäisihän se vauva varmaan pitää nälässä.”

Idiots

”Siirtykää jo porukka nykyaikaan! Ei enää eletä mitään 1930-lukua, jolloin naiset istuivat vaan kyökissä hiljaa.”

Lahest

”Ymmärrän, etteivät kaikki halua imettämistä katsella (vaikka ei ole edes pakko katsoa!), mutta imettämistä ei tehdä vessassakaan! Syötkö itse vessassa? Etkö? Aika kumma, jos kerran vauvan täytyy, niin miksei muidenkin! Jos haluaa erillisen paikan tehdä imettämiselle, se tosiaan tehdään omaan tilaan, ei vessaan!”

Susanna

”Pikku lasten on syötävä silloin kun on nälkä! Ei voi aikuiselta ihmiseltä mennä ruokahalu tissin näkemisestä.”

Nälkä yllättä

”Suomalaiset ovat kyllä ihme porukkaa. On se hirveää, kun rinta vilahtaa lasta syöttäessä. Kummalliseksi tämä maailma menossa.”

Byhyy, nyt vilahti

”Imettäminen ravintolassa on ihan luonnollista! Ilman muuta pitää sallia! Pitäähän vauvan saada ravintoa samalla kuin aikuisten ja isompien lasten! Koirat sen sijaan eivät kuulu ravintoloihin eikä kahviloihin eikä edes terasseille!”

Imettäminen kunniaan!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt