HS: Professori haastaa puheet vauvatalkoista: ”Sitä parempi, mitä vähemmän Suomessa syntyy lapsia”

Ilmastonmuutoksen kannalta olisi parempi, jos lapsia ei tehtäisi niin paljon, kertoo Helsingin Sanomat.

Ilmastonmuutoksen kannalta lapsiluku on syytä pitää matalana.

20.7.2017 13:00

Ruotsalaisen Lundin yliopiston viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan paras yksilön käsissä oleva keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on tehdä vähemmän lapsia.

Tutkimustulos kuulostaa varsin ristiriitaiselta siihen nähden, kuinka Suomessa on viime vuosina kannustettu hankkimaan enemmän lapsia liian pienien syntyvyyslukujen vuoksi.

Parin viikon takaisen artikkelimme mukaan Suomessa ennustetaan syntyvän tänä vuonna niin vähän lapsia, ettei yhtä alhaisia lukuja olla nähty sitten nälkävuoden 1868.

Helsingin Sanomat kertoo, että maailman väkiluku kasvaa kuitenkin karkeasti arvioiden noin 83 miljoonalla ihmisellä joka vuosi, mikä herättää huolta luonnonvarojen riittävyydestä.

Eniten vauvoja syntyy Afrikan Nigerissä, jossa lapsiluku oli vuonna 2015 7,6 hedelmällisessä iässä olevaa naista kohden. Suomessa sama luku oli 1,65.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan Suomen syntyvyyslukujen kasvattamisessa ei ole juurikaan järkeä, emmekä voi sillä tavalla kiertää vastuutamme maailman väestönkasvun hillitsemisessä.

Teivaisen mielestä syntyvyyteen tulee kiinnittää huomiota juuri Euroopan kaltaisilla rikkailla alueilla, joilla kulutus henkilöä kohden on suurta.

– Tässä mielessä on sitä parempi maailman kokonaiskantokyvylle, mitä vähemmän Suomessa syntyy lapsia, Teivainen sanoi HS:lle.

Hänen mukaansa Suomi ei voi vetäytyä vastuustaan perustelemalla asiaa niin, että olemme pieni kansa, jonka syntyvyydellä ei ole merkitystä maailmanlaajuisesti. Suomessa syntyvällä lapsella on maapallon kantokyvylle yhtä suuri vaikutus kuin kellä tahansa muulla saman kulutustason maahan syntyvällä lapsella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?