Pitäisikö isovanhemmille taata oikeus tavata lapsenlapsiaan? Isoäiti HS:lle: ”Kaikki suvun yhteydenotot on katkaistu” - Perhe - Ilta-Sanomat

Pitäisikö isovanhemmille taata oikeus tavata lapsenlapsiaan? Isoäiti HS:lle: ”Kaikki suvun yhteydenotot on katkaistu”

Useat suomalaiset isovanhemmat eivät saa viettää aikaa lastenlastensa kanssa, vaikka itse haluaisivat, kertoo Helsingin Sanomat.

14.7.2017 7:42

Isovanhempien tapaamisoikeuksista lapsenlapsiinsa on noussut paljon keskustelua viime vuosina, kertoo Helsingin Sanomat. Valtakunnallisen Suomen Isovanhemmat -järjestön mukaan heihin ottaa vuoden aikana yhteyttä useita ihmisiä, jotka eivät saa tavata lastenlapsiaan.

Isovanhempien ja lastenlasten tapaamisvaikeudet voivat johtua esimerkiksi siitä, että lapsen vanhempi on kuollut. Esimerkiksi lasten isä on saattanut mennä uudestaan naimisiin ja etäännyttää lapsensa isovanhemmista.

Nyt isovanhempien tapaamisoikeuden sääntelyä selvitetään työryhmässä, joka valmistelee lakiuudistusta lapsenhuoltolakiin. Työryhmä pyrkii selvittämään, pitäisikö isovanhemmille taata laillinen oikeus lastenlasten tapaamisiin.

Samalla kuitenkin pohditaan sitä, onko useiden tapaamisoikeuden vahvistaminen lapsen edun mukaista.

Lapsi ei enää tule mummolaan

Helsingin Sanomat kertoo tapauksesta, jossa lasten äidin menehdyttyä sairauteen isovanhempien ja lastenlasten tapaamiset vähenivät. Kolme lastenlasta olivat aiemmin viettäneet paljon aikaa isovanhempien kanssa ja äidin kuoleman jälkeen isoäiti toimitti sijaisäidin roolia varsinkin nuorimmalle lapsista. Lasten isän löydettyä uuden naisystävän vierailut vähentyivät.

Lasten tapaamisesta oli tarkoitus sopia kirjallisesti, mutta äitipuolelle tämä ei käynyt. Äitipuolen mielestä mummolla oli liian suuri rooli perheessä. Lopulta isoäidille haettiin lähestymiskieltoa perhettä kohtaan ja äitipuoli ilmoitti oikeudessa, etteivät lapset enää tulisi mummolaan.

– Tänä päivänä lapsenlapseni on eristetty meistä isovanhemmista ja kaikki edesmenneen äidin suvun yhteydenotot on katkaistu. Tämä tuntuu niin julmalta, heidän äitinsä oli ainoa lapsemme.

Onko sinulla vastaavia kokemuksia? Kannatatko isovanhempien laillista oikeutta lastenlasten tapaamiseen? Millaisia ongelmia tästä voisi syntyä? Keskustele!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?