Mitä kummilta voi vaatia? – ”Välillä tuntuu, että olen pelkkä lahja-automaatti” - Perhe - Ilta-Sanomat

Mitä kummilta voi vaatia? – ”Välillä tuntuu, että olen pelkkä lahja-automaatti”

Julkaistu: 12.7.2017 19:00

Kummiuden käsite on myllätty. Mitä velvollisuuksia kummilla on nykyaikana, ja voiko kummilta vaatia esimerkiksi jatkuvaa lapsenvahtiapua?

Kummiuden käsite on muuttunut rajusti viimeisten vuosikymmenien aikana.

Kristillisen käsityksen mukaan kummi toimii todistajana kastetilaisuudessa. Hän on kummilapsensa aikuinen ystävä ja huolehtii lapsen hengellisestä kasvatuksesta yhdessä vanhempien kanssa.

Kummi voi esimerkiksi osallistua kummilapsen kanssa seurakunnan toimintaan, viedä messuun tai pyhäkouluun. Käsitteenä kummius on kuitenkin levinnyt kristillisen kasvatuksen ulkopuolelle.

Nykyään myös monet kirkkoon kuulumattomat perheelliset valitsevat lapselleen kummit, ja kummikäsitettä käytetään esimerkiksi tapahtuman tai järjestön suojelijan tunnuksena.

Lapsen kummiutta voidaan pitää merkittävänä tunnustuksena siitä, että vanhemmat luottavat heidät osaksi pienokaisensa elämää.

Toiset puolestaan tuntevat, että lapsen vanhemmat sysäävät lahja- ja lapsenhoitotaakan kummin niskaan.

– Välillä tuntuu, että olen pelkkä lahja-automaatti, eräs kummi sanoo.

IS kertoi aiemmin, kuinka eräässä perheessä kummilta oli odotettu lahjaa myös sisaruksille. Vauva.fissä on puolestaan keskustelu siitä, kaduttaako kummiksi ryhtyminen.

– Tuttavani sai lapsen yksin ja tiesin jo etukäteen, että hänellä on päihdeongelmaa. Kummius oli tämän äidin mielestä sitä, että hän teki listan asioista, joita minun tuli lapselle ostaa. Parin kuukauden ikäinen vauva tuotiin minulle hoitoon pari kertaa viikossa, että itse päästiin juomaan. Kysymättä etukäteen sopiiko minulle. Minulla on myös omia lapsia. Meillä meni välit poikki kokonaan tämän äidin kanssa ja samalla katkesi välit myös kummilapseen, eräs keskustelija kertoo.

Positiivinen kaiku

Suomen evankelisluterilaisen kirkon kasvatuksen ja perheasioiden vs. johtaja Jarmo Kokkonen sanoo, että kummiudella on edelleen positiivinen kaiku, vaikka käsitteenä se on muuttanut muotoaan.

Kummiksi pyytäminen on luottamuksen osoitus, eikä sitä tulisi ajatella taakkana. Yleensä tehtävään valitaan hyvä ystävä tai sukulainen.

– Kyse on tärkeästä henkilöstä, joka tuo lapsen elämään positiivista läsnäoloa, Kokkonen muistuttaa.

Kummiksi voi ryhtyä henkilö, joka kuuluu luterilaiseen kirkkoon, on käynyt rippikoulun ja on konfirmoitu. Kokkosen mukaan kirkkoon liittyy vuosittain ihmisiä, jotta he pääsevät kummeiksi.

Mitään määrättyjä velvollisuuksia kummilla ei kuitenkaan ole. Kyseessä on luottamustoimi, johon ei kuulu juridista vastuuta. Ketään ei siis voi velvoittaa lapsenvahdiksi, jos sitä ei halua.

– Kummiudesta voi kieltäytyä. Siihen täytyy olla mahdollisuus. Esimerkiksi, jos on jo ennestään monta kummilasta, ei välttämättä ole mahdollisuutta toteuttaa tehtävää niin hyvin kuin haluaisi.

Hengellinen kasvatus ei ole vain kirkossa käymistä ja lapsen puolesta rukoilemista. Kokkosen mukaan hengellisyys voi tarkoittaa myös sitä, että kummi vie lapsen vaikka jääkiekko-otteluun tai konserttiin.

Nykypäivänä kummin yksi tärkeä tehtävä onkin olla perheen ulkopuolinen, luotettava aikuinen. Eri ikäkausina lapsi voi tarvita turvallista kodin ulkopuolista aikuista, jolle uskoutua.

– Oli viisivuotias tai 15-vuotias, kummin kanssa voi puhua hieman eri tavalla kuin omien vanhempien kanssa, Kokkonen sanoo.

Oletko kummi? Millainen rooli sinulla on kummilapsesi ja tämän perheen elämässä? Onko rooli ollut sinulle mieleinen vai onko tullut eripuraa? Keskustele aiheesta alla olevassa kommenttikentässä.