8 tarinaa köyhän perheen kesälomasta: ”Kesä menee takapihalla” - Perhe - Ilta-Sanomat

8 tarinaa köyhän perheen kesälomasta: ”Kesä menee takapihalla”

IS:n lukijat kertovat vähävaraisen lapsiperheen kesänvietosta.

5.7.2017 6:32 | Päivitetty 5.7.2017 9:19

Suomen alle 18-vuotiaista 11 prosenttia elää pienituloisessa kotitaloudessa. Vähävaraisessa perheessä kesähuvitukset jäävät usein vain haaveeksi. Ilta-Sanomat kertoi kolmen lapsen yksinhuoltajan Miran perheestä, jossa vain haaveillaan jäätelökioskilla käymisestä.

Näin Ilta-Sanomien lukijat kertovat, miten kesäloma sujuu, kun rahaa ei ole:

Syyllisyys painaa vanhempaa

”Kesä menee takapihalla. Ei ole varaa käydä huvipuistossa, ei syömässä tms. Matkoista en ole edes haaveillut vuosiin. Kesän kohokohta on, kun haemme savukalaa paikalliselta yrittäjältä, vielä ei tosin ole säästössä sitä 20–30 euroa, mitä se vaatii. Koen hirveää syyllisyyttä, kun en voi tarjota lapsille niitä asioita, joista muut puhuvat. Syksy pelottaa, kun lapsen alkava lukiotaival vaatii satsauksia. Raha kun nyt vain ei riitä. Lainoistakin maksamme vain korot, lyhennyksistä ei voi kun haaveilla, saas nähdä kauanko pankki antaa tehdä näin.”

Mä joka päivä töitä teen

Kallis reissu mummin luo

”Nykyään matkustaminen mummin luo on jo todella kallis reissu, vaikka majoittuminen ja asuminen onkin ilmaista. Ei tule kysymykseenkään lähteä mihinkään, missä on sisäänpääsymaksut ja ruoka maksaa mansikoita. Mansikoista puheen ollen: niitäkin olisi kiva joskus ostaa torilta, mutta miksi niidenkin täytyy maksaa mansikoita?”

Min z

Homekoti ja lasten isä vankilassa

”Lapsen isä elinkautisvanki. Meillä löytyi eilen hometta. En tiedä edes, miten ja missä syömme. Keittiössä ei vesipistettä, lattia auki ainakin 3 viikkoa kuivauksen ajan. Tässä on meidän kesälomamme. Homekoti, ei rahaa, narkomaani-isä ystävineen häiriköi. Muita kesiä vaikeampi vain tuon homeen takia.”

Paula

Neuvolassa kyseltiin huvipuistoreissuista

”Haluaisin kovasti tarjota lapsilleni reissun Muumimaailmaan, mutta ei ole varaa. Onneksi kesällä voi käydä uimassa, tehdä kukkaseppeleitä ja muuta ilmaista, mutta silti harmittaa, etten voi yhtä elämystä vuodessa tarjota. Neuvolassa harmitti, kun neuvolalääkäri kyseli Puuhamaa-, Muumimaailma-, Linnanmäki-reissuista, eikä lapsi tiennyt niistä yhtään mitään. Ei ihmekään, että lapsi oli vain hiljaa.”

Rt

Köyhän ajatus kiertää kehää

”Köyhänä ajatus alkaa helposti kiertää kehää. Ainoana ajatuksena vain se, saako vuokran ja laskut maksettua. Ruokakaupassa aina halvinta ja vain se tarpeellinen. Vaatteita vain lahjoituksena tai kirppikseltä. Jatkuva stressi ja ahdistus. Ilman autoa ei niin vaan lähdetä edes onkimaan tai rannalle. Plus että ne eväät lähikaupastakin tulevat kalliimmaksi kuin kotiruoka. Ja pahinta on tosiaan se, ettei edes jaksa keksiä mitään. Olen korkeasti koulutettu, mutta nyt työtön yksinhuoltaja.”

Kokemus

Kaikki hauskuus jää kokematta

”Meillä ainakin lapsilla jää kaikki hauskuus kokematta tältä kesältä. Kohta vuoden yhtäjaksoisesti sairauslomalla olleena ja Kelan työmarkkinatuella ennemmin olleena yhtään ylimääräistä ei kyllä jää säästöön, kaikki menee hyötytarkoitukseen. Eli ei tämä elämä todellakaan ole ruusuilla tanssimista.”

Yh-äiti Etelä-Pohjanmaalta

Ei varaa autoon eikä bussiin

”Köyhä kesäloma tulossa meidänkin perheelle. Osa lomarahoista menee yhteisen Suomen rakentamiseen, toivottavasti niistä on paljonkin hyötyä. Meille se tarkoittaa sitä, että ei todellakaan päästä mihinkään kesälomalla. Onneksi asumme pikkukaupungissa, missä pääsee pyörällä joka paikkaan. Autoon ei ole varaa eikä myöskään bussilippuihin. Lapset pääsevät onneksi ilmaiselle uimarannalle uimaan, mutta sään ollessa tällainen haluaisivat edes kerran kylpylään. Oman kaupungin uimahalli on aina kesäisin kiinni, joten säiden armoilla ollaan.”

Onkspakkojoseijaksa

Mielikuvituksella saa paljon aikaan

”Ei ole meidänkään perheessä mahdollista tehdä kesällä mitään erityistä. Siksi pyritään tekemään kaikkea, mikä on maksutonta. Puistoillaan vähän kauempana kuin oma leikkikenttä, laavuillaan, uidaan ja mielikuvituksella saa paljon aikaan. Olisi silti kuitenkin mukavaa, jos saisi lapset joskus vietyä huvipuistoon saatikka sitten jonnekin mökille tai muulle reissulle, jossa voisi yöpyä muuallakin kuin kotona.”

6-henkinen perhe

Mitä ilmaisia huvituksia lapsiperheille on tarjolla kesäaikaan? Vinkkaa kotipaikkakuntasi kohteet kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?