Anoppi sujautti salaa papille 500 € ja ilmoitti, että lapsen nimeksi tuleekin Riku Robert

Julkaistu:

Suku on pahin
Suku on tosiaankin joskus pahin. IS-lukijat yltyivät kertomaan perheen elämään sotkeutuvista isovanhemmista.
Ilta-Sanomat kertoi aiemmin lukijoiden kertomuksista siitä, miten anoppi tai oma vanhempi on puuttunut heidän elämäänsä häiritsevällä tavalla.

Aihe puhuttaa ja monella lukijalla olikin oma tarinansa jaettavana kauhuanopista tai -vanhemmasta, joka ei jätä rauhaan. Keskusteluun ovat liittyneet myös anopit ja isoäidit.

Pitäisi osata päästää irti

Nimimerkki Omistushaluinen Äiti kirjoittaa, että hän ei ole pitkään aikaan jaksanut äitiään tämän omistushaluisuuden vuoksi.

”Itse olen yli 30-vuotias mies ja vieläkin äitini käyttäytyy minua kohtaan kuin olisin vieläkin joku alle 18-vuotias. Joka perjantai hän soittaa ja kysyy, tulenko viikonlopuksi vanhempieni kanssa viikonloppua viettämään. Jos vietän esim. juhannusta muualla kuin vanhempieni kanssa, tulee tiukat kysymykset; kenen kanssa, minne menet, onko naisia vai miehiä jne. Lopuksi vielä muistuttaa, että ole varovainen! Kaikki kesälomatkin pitäisi viettää vanhempieni luona kaiken maailman hommia tehden. En ole enää pitkään aikaan jaksanut omistushaluista ja määräilevää äitiäni. Pitäisi osata päästä irti, ja nauttia eläkkeellä olemisesta.”

Anoppi tarjosi papille rahaa lapsen nimeämiseksi

Nimimerkki Sellanen kertoo ristiäisissä tapahtuneesta sanaharkasta.

”Anoppi järjesti ristiäisissä oikein show’n. Esikoisen nimeksi oltiin päätetty Emil ilman toista nimeä. Tämä ei anopille kelvannut, kun nimen sanomisen jälkeen hirveä huuto. Lapsen olisi myös pitänyt olla äitinsä nimellä, vaikka olimme naimisissa. Myöhemmin pappi kertoi anopin sanoneen, että nimeksi tulee Riku Robert ja tarjonneensa 500 euroa. Ei ole paljon anoppia enää näkynyt.”

”Ihmissuhteissa on vastuu molemmilla osapuolilla”

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin nimimerkin Näin meillä kommentista, jossa hän kertoo, että anoppi norkoili joulun aikaan pihalla, eikä tullut kysymään, pääseekö hän sisään. Näin nimimerkki Isoäiti kommentoi kirjoitusta:

”Ihmissuhteissa on vastuu molemmilla osapuolilla. Jos anoppi kävelee pihalla eikä soita ovikelloa, mene kysymään, että onko meille asiaa ja miksi on pihalla. Voi anopille sanoa myös, että tule ihmeessä sisälle ja kerro mikä on hätänä. Jos anoppi antaa rahaa, kysy heti, haluaako hän jotakin vastineeksi. Tai itse sanoin omalle anopille, että ymmärtääkö hän, että minä en pysty tätä korvaamaan. Itse toimin anoppina mieluimmin niin, että pyydän palvelua suoraan ja maksan rahalla. Vävyni rakensi meille terassin. Sanoin heti, että en pyydä ilmaispalvelua vaan haluan reilun urakkatarjouksen ja laskun. Niin tehtiin ja terassi on valmis ja lasku maksettu veroineen. Ihmiset tykkäävät reilusta ja rehellisestä lähestymistavasta. Jos taas olen huolestunut jostakin aikuisten lasteni asiasta, kysyn suoraan, pitääkö minun huolestua tästä asiasta vai voinko nukkua yönä rauhassa.”

Isovanhemmat ärsyttävät

Nimimerkki Nykynuori kertoo, miten häntä ärsyttää, kun isovanhemmat tahtovat aina nähdä lapsenlapsiaan.

”Ärsyttää kun isovanhemmat tahtovat aina nähdä meitä lapsenlapsia. Siinä sitten katsellaan pari tuntia televisiota ja lähdetään pois! Kyseinen isovanhempi on myös joka asiassa aina mukana. Välillä haluaisi olla ihan vain oman perheen kanssa. Muuten isovanhempani ovat ihan kivoja!

Appiukko kävi omilla avaimillaan kylässä, kun kotona ei ollut ketään

Nimimerkki Paras anoppi maailmassa! kirjoittaa, että anopissa ei ole mitään vikaa, mutta appiukon toiminta menee yli.

”Minulla omat vanhemmat ja anoppi ovat ihania – auttavat tarvittaessa ja soitellaan kun asiaa. Itse soittelen ehkä jopa enemmän kuin vanhempani minulle.

Mutta appiukko on ihan mahdoton! Lukot sarjoitettiin uusiksi, kun hän kävi omilla avaimilla meillä, kun olimme pois (hänen entinen talonsa). Minä en voi kertoa omista matkoistani esim. somessa, kun muutoin mies saa isänsä ”vieraaksi” koko päiväksi. Missään ei auta tms., haluaa vain olla seurassa. Mies ei omaa isäänsä voi pyytää lähtemään, ei niin sitten millään. Viimeksi kun ”auttoi” pihahommissa rikkoi ruohonleikkurin kokonaan järjettömällä ajamisella.

Mutta periaate on, että kahvia keitetään pyydetyille vieraille, pyytämättömät saa olla vaikka koko päivän kuivin suin.”

”Lukot vaihtoon”

Nimimerkin Jämäkkyyttä mukaan lukot tulisi vaihtaa ja välit pistää poikki, jos lähisukulaiset tulevat kutsumatta sisään.

”Ei muuta kuin välit tiukasti poikki ja lukot vaihtoon. Myös puhelinhiljaisuus. Eivät ne muuten usko. Elä elämääsi, kun sinulle on sellainen annettu. Yli 18-vuotiaana päätät asioistasi ihan itse.”

Asioista pitää puhua

Nimimerkin Älkää alistuko! mukaan ongelmista pitäisi puhua suoraan.

”Aikuisten ihmisten pitää osata sanoa, jos joku käyttäytyy tavalla, jota ei hyväksy. Jos joku tulee vara-avaimella kutsumatta kotiisi, sano ettei se käy. Jos tulee vielä toista, uudelleensarjoita lukot.

Jos joku tulee kutsumatta, pitää sanoa, että pitää sopia tulemisesta. Jos tulee uudestaan kutsumatta, jää oven taakse eikä päästetä sisään.

Ihan oikeasti. Ei ole vaikeaa. Jos taas antaa aina periksi, silloin ”hiljaisesti hyväksyy” asian ja on oma vika.”

Nimimerkki en halunnut tapella kommentoi asiaa näin:

”Omalle äidilleni olisin voinut sanoa, jos hän olisi käyttäytynyt mielestäni sopimattomasti kotonani. Mutta anopilleni en voinut sanoa. Jos puhuin miehelleni hänen äitinsä käyttäytymisestä minua kohtaan, sain haukut, että olen kamala ihminen. Siis kun erosimme, olin onnellinen päästessäni eroon anopistani.

Vielä karmeampi kuin minua kohtaan oli hän vävyään kohtaan. Kun tyttärelle ei alkanut ilmaantua lasta, yritti hän pakottaa vävyn testeihin, mutta hän otti syyn niskoilleen ilman testiä. Jonkun ajan kuluttua erosivat ja tämä entinen vävy sai lapsen uuden naisensa kanssa. Sitten ilmeni, että tytär ei voi koskaan saada lapsia. Anoppi oli hiljaa. Tytär tosin kerran haukkui minua, että omin omia lastenlapsiani enkä anna hänelle.”

”Todellisuus on paljon monimutkaisempi”

Nimimerkki Jussi kirjoittaa, että keskustelupalstoilla asioiden puiminen on paljon helpompaa kuin normaalissa elämässä.

”Jokainen on täällä netissä rohkea ja jämäkkä, ja tietää aina mitä pitää tehdä. Anopille näytetään kaapin paikka, uudelleensarjoitetaan lukot yms. Todellisuus on paljon monimutkaisempi. Minulla anoppi oli erittäin tunkeileva, mutta vaimoni oli aina hänen puolellaan. Anopin vastustaminen oli myös vaimon vastustamista. Appiukko oli myös anopin tossun alla. Näin voimasuhteet olivat 3-1. Lopulta tuli ero, koska tilanne oli mahdoton. Ainoa keino pelastaa avioliitto olisi ollut alistua täysin heidän tahtoon. Vastustaminen ja jämäkkyys oli tie eroon, mutta samalla vapauteen. ”Jämäkkyys” johtaa usein eroon ja kaikki eivät halua sitä. Asioilla on monta puolta.”

”Lapset ja lasten lapset eivät ole isovanhempien elämän jatke”

Nimimerkki Ihmettelijä nimensä mukaan ihmettelee, miksi toisten pitää puuttua asioihin, jotka eivät heille kuulu.

”Miksi kenenkään isovanhemman pitäisi puuttua aikuisten lastensa ja lastenlasten elämään mm. ohjeistamalla ja neuvomalla? Kertoa elämänviisauksia, joita välttämättä ei ole tullut itse koettua, neuvoa lasten kasvatuksessa, mitä syödä, mitä pukea päälle, mitä harrastaa, jne… Jokaisella aikuisella ja täysivaltaisella ihmisellä on oikeus omaan elämään, sellaisten arvojen ja näkemysten kanssa jotka hänellä on. Oma arvomaailma ja näkemykset eivät tee ihmisestä vanhempiaan huonompia ihmisiä. Lapset ja lasten lapset eivät ole isovanhempien elämän jatke, joita pyritään ohjaamaan elämään sellaista elämään kuin itse on elänyt/elää. Ajat ja olosuhteet muuttuvat ja niiden mukaan pitää elää. Ei menneisyydessä. Tätä vaan ei kaikki isovanhemmat ymmärrä, vaan jaksavat jauhaa vanhoista hyvistä ajoista. ”

Ihmiset ovat vihamielisiä

Nimimerkki I.Luft haluaa puolustaa appivanhempia.

”Ollaanpa täällä vihamielisiä appivanhempia kohtaan. Minulla on ollut aikanaan ihana anoppi. Kesällä monet isovanhemmat hoitavat mökillä lapsiaan ja lapsenlapsiaan väsymykseen asti. Heitä saattaa säälittää vaikka miniä, joka on tiukoilla pikkulasten ja työn kanssa. Näen paljon perheitä joissa välit ovat hyvät. He eivät kirjoita näköjään tänne. Se jolla on kiva anoppi, ei saa peukutuksia täällä. Olemmeko me jotenkin vihamielistä kansaa? Pelkäänpä että olemme. Yritetään tykätä toisistamme kaikki sukupolvet ja toimia lasten hyväksi.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt