Mikä on oikea ikä aloittaa seksielämä? ”Tytär taisi olla 14-vuotias, kun hankittiin hänelle e-pillerit” - Perhe - Ilta-Sanomat

Mikä on oikea ikä aloittaa seksielämä? ”Tytär taisi olla 14-vuotias, kun hankittiin hänelle e-pillerit”

Teini-ikäisten yökyläilyt seurustelukumppaneiden luona jakoivat voimakkaasti Ilta-Sanomien lukijoiden mielipiteet.

Suomalaisnuoret aloittavat seksielämän keskimäärin 17-vuotiaina.

23.6.2017 8:38

Saako 15-vuotias mennä yökylään tyttö- tai poikaystävän luokse?

Tämä kysymys esitettiin Ilta-Sanomien Perheen pulmat -palstalla, jossa psykologi Keijo Tahkokallio vastaa kasvatusaiheisiin kysymyksiin. Tahkokallion mielestä vastuulliseen vanhemmuuteen kuuluu estää teinien yökyläilyt.

– Varhaiset seksikokemukset haittaavat tasapainoisen ja nautinnollisen suhteen kehittymistä omaan seksuaalisuuteen, Tahkokallio kirjoittaa.

Aihe jakoi voimakkaasti lukijoiden mielipiteet. Moni oli sitä mieltä, etteivät teinit tarvitse yökyläilyä seksikokemusten kerryttämiseen. Tahkokallion näkemystä pidettiin vanhanaikaisena. Toisaalta hyvin moni iloitsi jämäkästä näkemyksestä, ettei seksin harrastaminen kuulu vielä 15–16-vuotiaiden elämään.

Suomessa suojaikäraja on 16 vuotta. Alle 16-vuotiaan katsotaan olevan vielä seksuaalisessa kehityksessään keskeneräinen ja erityisen suojelun tarpeessa.

Suojaikäraja ei estä alle 16-vuotiasta seurustelemasta yli 16-vuotiaan kanssa, jos nuoret ovat iältään tai henkiseltä ja fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan. Alle 16-vuotiaat saavat lain mukaan harrastaa seksiä iältään ja kehitysasteeltaan suunnilleen saman ikäisten kanssa.

Keskimäärin suomalaiset menettävät neitsyytensä noin 17-vuotiaina. Tytöt aloittavat noin puoli vuotta poikia nuorempina. Vain noin 30 prosenttia tytöistä harrastaa seksiä alle 16-vuotiaana, pojista vain joka neljäs.

Näin lukijat kertovat kokemuksistaan:

”Kyllä seksin harrastamiseen paikka löytyy, jos teinit niin haluavat”

”Itse olin 16-vuotias, kun pyysin lupaa viettää öitä poikakaverini luona ja sain luvan mukisematta. Eikä seksiä harrastettu vielä silloin (jos oltaisi haluttu, niin se ei olisi yökylälupaa vaatinut). Vaikka vanhempani olivat näin vastuuttomia ja parisuhteeni ei saanut sitä vahvistusta, jota kieltäytyminen olisi ilmeisesti tuonut, olemme silloisen poikaystäväni kanssa nykyään olleet yhdessä 20 vuotta, olemme onnellisesti naimisissa ja kahden pienen lapsen vanhempia.”

Nita

”Tytär taisi olla 14-vuotias, kun hankittiin hänelle e-pillerit. Ja huom poikaystävän toiveesta.”

Hohhoijaa

”Olen sitä mieltä, että jos 16-vuotias tyttäreni haluaa harrastaa seksiä poikaystävänsä kanssa, hän tekee sen päivällä, kun me aikuiset olemme töissä ja he viettävät kesälomaa kotosalla, eivätkä illalla tai yöllä, kun olemme kotona. Kyllä seksin harrastamiseen paikka löytyy, jos teinit niin haluavat. En usko, että yökylän kieltäminen vaikuttaa juurikaan siihen harrastavatko he seksiä vai eivät.”

Äippä

”Seksiä 15-vuotiaasta lähtien, mies kolme vuotta vanhempi. Seksiä harrastettiin luonnollisesti kokoajan ja joka paikassa: päivät, yöt – sitä ei kukaan eikä mikään mahti maailmassa olisi voinut estää. Tänä vuonna yhteistä taivalta takana 31 vuotta. Mitään traumoja tai ongelmia ei seksielämän aloittaminen tullessaan tuonut.”

Normaali osa elämää

”Olen itse 14-vuotias ja olen seurustellut poikaystäväni kanssa 1 vuoden ja 7 kuukautta. Olemme nyt yli vuoden halunneet mennä toisillemme yökylään, KOSKA haluamme nukkua toistemme kanssa. Seurustelusuhteessa, nuorten seurustelusuhteessa ei ole niin paljon vapaata valittavaa kuin aikuisten seurustelusuhteissa niin yhdessä nukkuminen on ainakin meille uusi taso suhteessamme. Se tekee meistä paljon läheisempiä eikä seksistä edes olla puhuttu. Nuoret harrastavat seksiä, jos he haluavat sitä. Ei yökylä ainakaan minun mielestäni ole se tärkein asia kun harrastaa seksiä.”

Ymmärtäkää nuoria

”Läheisyyden merkitystä nuorelle on vanhempien turha väheksyä”

”Itselläni on ollut hyvin läheiset välit (tällä hetkellä täysi-ikäisen) tyttäreni kanssa. Hän kertoi yläasteella ollessaan mitä mielikuvituksellisempia tapoja nuorten juoda, harrastaa seksiä ja myöskin polttaa pilveä. Jopa koulupäivän aikana noita kaikkia tehtiin. Emmekä asu pääkaupunkiseudulla. Itse annoimme luvan yökyliin poikaystävän kanssa. Tosin tytär oli aina kotona poikaystävän kanssa. Millaisessa kuplassa tai miten naiivi mahtaa vanhempi olla jollei ymmärrä mitä oikeasti nuorten maailmassa tapahtuu?”

Karoliina

”Tärkeintä on puhua ajoissa seksistä lapsen kanssa, varsinkin kun seurustelu astuu kuvioihin. Olin 15-vuotias, kun seurustelin. Isä (mikä tuntui todella kiusalliselta sillä hetkellä) kysyi suoraan missä mennään. Sitten keskusteltiin ehkäisystä, ja pohdittiin miksi harrastaa seksiä jo nyt ja miksi voisi mieluiten myös odottaa ja kuinka parasta se on kun rakastaa toista. Myös poikaystävän äiti ja isä keskustelivat asiasta kanssamme. Varmistivat aina, että kondomeja on tarjolla ja tiedämme, missä ne ovat. Se ei ollut tuputtamista, varmistamista vain.

Meille seksistä annettiin luonnollinen ja kaunis kuva, jotain mitä voi harrastaa kun olemme molemmat valmiita. Nukuimme monta kertaa ja kauan yhdessä, se läheisyys riitti pitkään ja sitä läheisyyden merkitystä nuorelle on vanhempien turha väheksyä. Jo yhdessä nukkumisesta tehdään jotain kauheaa ja kielletty hedelmä nuorille? Kun olimme valmiita, eka kerta oli aivan ihana! Hyvät muistot jäi, enää emme ole yhdessä, mutta ystäviä.”

Luonnonlaps N30

”Seksi kuuluu aikuisuuteen”

”Kuvastaa hyvin nykyaikaa ja vanhempien vastuuttomuutta. Kyse ei tietenkään ole pelkästään siitä, mihin aikaan vuorokaudesta nuoret seksiä harrastavat, vaan siitä, ettei yökyläilyyn ole lupaa, eikä siis vielä seksiin. Olen psykiatrinen sairaanhoitaja ja näitä vapaakasvattajavanhempien lapsia useimmiten hoidan. Rajoja ei ole monilla lapsilla. Vanhemmista on kiva olla kiva vanhempi ja miellyttää, päästä vähemmällä. Lapset ongelmissa, raskaina, itsetehtyjä abortteja tai yrityksiä. Itsemurhayrityksiä, kun pää ei kestä kaikkea. Kovin on tekstiä seksin puolesta ja yhteiskunta hoitaa jäljet. Taas kerran. Säälittää. Ikärajoilla asioille on syynsä.”

Nuorten kanssa töitä tekevä

”On totta ettei teiniseksiä voi estää, mutta sitä ei vanhempien pidä myöskään mahdollistaa. Vähän sama kuin alkoholin ostaminen alaikäiselle; vaikka tiedän, että omat lapset varmaan kävivät pussikaljalla kavereiden kanssa, me ei sitä lapsille ostettu. Keskusteltiin kyllä aiheesta, ja tämähän se on vanhemmuuden ydin. Mikä on kun vanhemmat ei uskalla aiheuttaa pettymyksiä pikku janipettereille? Onhan se helpompaa suostua kaikkeen kaveripohjalta kuin ottaa kasvattajan rooli. Eipä ole yksikään nuorten rakkaustarina siitä kärsinyt että vanhemmat ei ole yhteistä petiä heille pedanneet...”

Vastuullinen vanhemmuus

”Itse tein sen virheen, että päästin tytön matkaan poikaystävän kanssa, vaikka olin puhunut pojan vanhempien kanssa ja he vakuuttivat ettei nuoret nuku yhdessä. Enää en luota toisiin vanhempiin tulevaisuudessa. Nämäkin vanhemmat vaikuttivat fiksuilta ja luotettavilta. Aivan liian aikaisin aikuistui minun tyttäreni ja sai lapsen alaikäisenä. Seksi kuuluu aikuisuuteen ja sen pitäisi olla vasta kunnon seurustelun jälkeen tapahtuva asia.. Ei pilata lastemme elämää annetaan niiden olla lapsia. Aikuisena kerkeää kyllä pilaamaan elämänsä, jos siihen päätyy, mutta vanhempien on tarkoitus suojella lapsiaan viimeiseen asti. Oma lapseni on nyt menossa naimisiin saman ihmisen kanssa mutta vieläkään en ole asian kanssa sinut vaikka en sitä näytäkään.”

Äitee +7

”Nyt jälkeenpäin ajatellen asia kuvottaa”

”Kysehän ei ole siitä, voiko seksiä harrastaa muuallakin vaan siitä, että viestitään nuorille ettei seksi kuulu asiaan vielä 15-vuotiaana. 15-vuotias on vielä lapsi, eikä valtaosa vielä siinä iässä seurustele. Vaikka seurustelisikin, ei kyse pääsääntöisesti ole varsinaisesta parisuhteesta, vaan sen harjoittelusta. Tässä yhtälössä olisi parempi, ettei seksi vielä olisi kuvioissa mukana. Omat lapseni ovat teinejä, tytär kohta 16-vuotias. Se, että vanhemmat suojelevat, on hyvä ja turvallinen asia.”

Jonna

”Omat vanhemmat olivat ok, kun toin poikakavereita kotiin 16-vuotiaana. Harrastin seksiä yöllä kotona ja myös päivällä, vaikka vanhemmat olivat kotona. Toivoisin nyt, että vanhempani eivät olisi sallineet mun mennä yökylään poikakaverin luokse tai että he olisivat olleet meillä yötä. Vanhempien täytyisi olla moraalinen kompassi vielä, kun on noin nuori. Uskon senkin, että kun vanhemmat olivat ok, että harrastin seksiä noin nuorena, niin silloin en osannut laittaa mitään rajoja seksin suhteen ja paneskelin milloin kenenkin kanssa, YÄK. Nyt jälkeenpäin ajatellen asia kuvottaa, ja seksi on parasta avioliitossa missä on rakkautta ja turvaa. Vanhempien täytyisi rakastaa lapsiaan sen verran, että asettaisi rajoja, vaikka lapset kuitenkin tekisi mitä haluaa. Vanhempien kuuluu olla viisaampia eikä vaan käyttäytyä siten, kuin seksi olisi sama kuin menet pesemään pyykkiä.”

Tiina

”Monet nuoret kokevat suunnatonta painostusta seksin aloitukselle vaikka sisimmässään tuntisivat pelkoa ja epävarmuutta asian suhteen ja eivät ole valmiita asiaan. Monet eivät edes uskalla puhua vastakkaiselle sukupuolelle kun niin ujostuttaa. Myöskin se vastuu ehkäisystä on iso asia nuoren elämässä ja mielellään ne murheet jättäisi vähän myöhempään ikään. Vanhempien vastuu on tukea nuorta näiden kysymysten kanssa parhaalla mahdollisella tavalla. Yökyläilyjen kielto voi tukea lasta pitämään ja tunnistamaan omat rajansa ja kasvamaan aikuiseksi. Toki jotkut taas tekevät mitä haluavat vanhempien kielloista huolimatta. Ja ei siinä välttämättä mitään pahaa tapahdu. Mutta kyllä itse olin ainakin kiitollinen että yökyläilyihin tuli lupa vasta kun täytti 18 vee. Ja se oli sanomattakin selvää, ei tarvinnut edes keskustella.”

Nuoruus vapaana

”Kadun, etten ollut tiukempi ja järkevämpi”

”Lapseni ovat jo aikuisia, mutta kadun, että en ollut tiukempi ja järkevämpi. Nimenomaan seksin ja alkoholin suhteen. Näyttävät kuuluvan jollain tapaa yhteen ja molempiin tulee senkaltaista riippuvuutta, että onnelliset, pitkät parisuhteet eivät onnistu. Murheellista lastenkin takia, kun he tuntuvat olevan lähes sivutuotetta.”

Elämää ei voi harjoitella

”Itse jouduin tilanteeseen, että minun oli kiellettävä täysi-ikäisyyttä lähestyvältä pojaltani yökyläily mökkireissulle, jonne nuoremman tytön vanhemmat toivoivat poikani tulevan tyttöporukan turvaksi! Nyt onneksi jo kaikki ovat itsenäistyneitä aikuisia ja ystävyys on kaikilla säilynyt. Tosin oli vaikeaa pojalle perustella aikoinaan 'miks ei'!”

Tiukkapipo

”Lähipiirissä on myös kiistelty näistä 15–16-vuotiaiden yöpymisistä. En ymmärrä lainkaan, mitä 15-16 vuotiaan tyttölapsen äidin päässä liikkuu, kun päästää lapsensa yöksi tai päästää omaan kotiinsa yökylään nuoren miehen. Lähipiirissäni käytännöllisesti katsoen 15-vuotias tyttö muutti 19-vuotiaan pojan vanhempien luokse ja siellä asui suurimman osan aikaa kunnes kahden vuoden kuluttua erosivat. Perheessä puhuttiin seurustelusta. Katin kontit: 15 vuotias lapsi ei vielä seurustele.”

Näinpä

”Vanhemmuuteen kuuluu ehdottomasti se, että ei anneta keskenkasvuisten nuorten tehdä aikuisten asioita. Nuoret kerkeävät aikuisina kokea kaiken sen mitä haluavat. Meidän lapsemme ei saanut yökyläillä, emmekä sallineet alkoholin käyttöä. Hänellä oli tarkat kotiintuloajat jotka valvoimme. Kävin aina katsomassa hänen kuntonsa. Kyllä hän protestoi mutta sillä ei ollut väliä koska rakastamme häntä ja vain hän on tärkeä. Nyt hän on aikuinen ja isä ja on kiittänyt meitä kasvatuksestaan. Hän on itse todella hyvä isä lapsilleen. Meillä aikuisilla on aina vastuu jälkeläisistämme.”

Tepa

Minkä ikäisenä aloitit seksielämäsi? Mitä siitä seurasi? Mikä olisi hyvä ikä? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?