Kaikki vieraat putkaan, kanttori kännissä, sulhanen iski kaason... Hurjimmat käänteet suomalaisista häistä - Perhe - Ilta-Sanomat

Kaikki vieraat putkaan, kanttori kännissä, sulhanen iski kaason... Hurjimmat käänteet suomalaisista häistä

Morsian konjakeissa, alttarilta juokseva sulhanen ja maailman rumin kukkakimppu... Kesähäissä on koettu kaikenlaisia kommelluksia. Lukijat kertovat.

25.6.2017 9:56

Sulhanen säikähti katseita

Kun menin naimisiin, olin 17-vuotias ja kuudennella kuulla raskaana. Häiden piti olla vain muodollisuus, emmekä suunnitelleet niitä lainkaan poikaystäväni kanssa. Hankin hienon hääpuvun sijaan vain sievän ruskeavalkoisen mekon ja kauniit valkoiset kengät, joiden matalat pohjat olivat liukkaat.

Ajattelin, että häihin tulevat vain meidän molempien vanhemmat ja sisarukset. Kun avasin kirkon ovet, näin, että kirkko oli ihan täynnä. Vanhempani olivat kutsuneet kaikki tuttavansa, sukulaiset ja kyläläiset. En edes tuntenut kaikkia heistä!

Vihkiminen sujui hyvin, mutta kun vasta vihitty 19-vuotias aviomieheni kääntyi ja näki, että kaikkien hänelle tuntemattomien katseet oli suunnattu meihin, häneen iski paniikki. Mieheni miltei juoksi kirkon käytävää ulos, enkä minä pysynyt ison mahani kanssa hänen perässään. Lyllersin liukkailla kengilläni omaa tahtiani ulos. Lopussa olin liukastua, mutta serkkuni sai napattua käsivarrestani.

Vastaanotto pidettiin lapsuudenkodissani, ja kirkossa ollut väkimäärä pakkautui sinne juomaan kahvia ja jakamaan isäni hankkimaa kahta täytekakkua. Ehkä niistä kakuista riitti kaikille.

Hämmennyksestä huolimatta kaikki meni hyvin. Saimme myös hurjasti lahjoja.

Morsian -79

 En ehtinyt saada edes hääkakkua, kun olin vaihtamassa morsiusparin lapsille vaippoja.

Lähes kaikki putkaan

Olin häissä, joissa rikottiin luultavasti monia ennätyksiä. Ainoat, jotka eivät joutuneet putkaan, olivat tuore aviomies ja aviovaimo, kaksi kaasoa ja minä autonkuljettajana.

Alkujaan kummankin puolison vanhemmatkin olivat mukana, samoin lukuisa joukko heidän kavereitaan ja ystäviään. Juopumustilan vuoksi heistä kukaan ei kyennyt tulemaan häätaloon. Heidät vietiin putkaan, hääparin vanhemmat jo ennen vihkitilaisuutta.

Häätalossa sulhanen juopui myös ja vein hänet nukkumaan. Hetken kuluttua tuore vaimo löysi hänet alastomana kaason kanssa lapsia tekemässä.

Toinen kaaso ja minä olimme ainoat selväpäiset, joten veimme tuoreen vaimon kotiin. Matkalla hän sanoi avioliiton päättyneen. Kestihän se sentään melkein kolme tuntia. Morsian jätti eroanomuksen ensimmäisenä arkipäivänä.

Meillä oli runsaasti ruokaa mökille vietäväksi ja päätin kutsua sinne kavereitani. Mukavasti kaikki syötävät menivätkin.

Kaide

Morsian selviämäään

Vuosia sitten menin tekemään häämeikkiä Espooseen. Kun pääsin paikalle, morsian oli jo kovassa humalassa. Hän oli hermostunut suurena päivänään ja kaasot olivat juottaneet hänelle konjakkia – tyhjään vatsaan tietenkin.

Kampaajan kanssa komensimme morsiamen oksentamaan ja laitoimme kaasot puuronkeittoon. Niillä keinoin saimme morsiamen jotenkin tolkuissaan omiin häihinsä.

Puuteria päälle

Kukat puuttuivat kimpusta

Olin tilannut häihini neljä kukka-asetelmaa, morsiuskimpun ja yksittäisiä oksia harsokukkaa hiuksiin. Jo tilausvaiheessa olisi pitänyt vaihtaa kukkakauppaa, koska jouduin väittelemään myyjän kanssa siitä, mitä kukkaa kimppuun ja asetelmiin käytetään. Myyjä oli silminnähden pöyristynyt, kun en halunnut ruusua.

Häitä edeltävänä iltana kukkakaupasta soitettiin, että siellä ei ole tilaamaani kukkaa tarpeeksi – asetelmat ja kimput jäisivät saamatta. Pyysin, että varaavat edes oksia kampaustani varten.

Hääpäivänä sain mukaani puoliksi tehdyt asetelmat, maailman rumimman kimpun ja nipun oksia. Kaasoni teki asetelmat loppuun juhlapaikalla oksista, jotka jäivät kampauksesta yli.

Olin myös pyytänyt jotain vihreää asetelmiin ja kimppuun. Ainoa vihreä, mitä asetelmissa oli, oli sieni johon kukka asetellaan. Ja sehän tietysti pilkisti asetelmista, koska kukkaa oli niin vähän.

Kesämorsian

Kuvauskeikat pieleen

Olin häissä kuvaajana, kun tipahdin kesken kuvausten mereen. Kamera säilyi kuivana, mutta minä kastuin läpimäräksi. Olin ottanut toisella jalalla tukea vedessä olevalta kiveltä, jonka pinta oli kuiva, mutta sitten tuli aalto ja kasteli kenkäni. Aloin nauraa, jolloin jalkani lipsahti ja humpsis! Onneksi ei ollut syvää, en nimittäin osaa uida.

Vaatteiden vaihdon jälkeen lähdin kohti uusia mokia. Minulla oli samana päivänä häät Kärsämäellä, josta jatkettiin juhliin Haapavedelle – ei Haapajärvelle, jonka vahingossa naputtelin navigaattoriini. Tuli muuten pikkuisen kiire ajaa toiselle paikkakunnalle, kun morsian alkoi soitella, että missäs sitä viivytään! Onneksi jäin paitsi vain kättelyiden alun…

Valokuvaaja

Häämarssi vaihtui haitarinsoittoon

Muistan 1970-luvulta häät, joissa kanttori oli ryypiskellyt edellisiltana niin, että häämarssin soitosta ei tullut mitään. Apuun tuli sitten muuan sukulaismies, jolla sattui olemaan hanuri mukana. Siinä hääpari asteli alttarille sukulaismiehen soittaessa Metsäkukkia.

Nanna1

Hääpari karkasi vihille

Olin 1980-luvulla jo hieman ikääntyneen serkkuni häissä. Hän oli löytänyt ikäisensä eronneen naisen. Hääkutsussa kerrottiin vihkimisen tapahtuvan paikallisessa kirkossa, jonka jälkeen juhlatilaisuus olisi työväentalolla.

Odottelimme hääparia kirkon pihalla ja ihmettelimme, miksi kirkon ovet olivat lukossa. Tunnin päästä määräajasta pihaan körötteli vanha Lada, josta hääpari kömpi ulos.

Sulhasella oli muutaman päivän parransänki, solmio vinossa ja paidan kolme ylintä nappia auki. Habitus oli viinanhuuruinen. Morsiamella oli rikkinäiset mustat sukkahousut vaalean mekon seurana, olemus erittäin "juhlinut".

Pari ilmoitti jo käyneensä edellisenä päivänä vihillä. Juhlatilaisuudessa soitettiin vanhasta kasettimankasta häävalssia, jota pari ei osannut tanssia sinne päinkään. Jokaiselle oli pari voileipää ja mehua. Hääkakkua ei ollut, vain kaupan kuivakakkua. Hääväki oli tyrmistynyttä. Monet lähtivät aikaisin pois ja hääparin lähimmät kamut jäivät juomaan kellariin piilotettuja viinoja.

Olipa häät

Anoppi vei sulhasen

Olin 1980-luvulla Turussa ravintolassa, jossa oli jatkoilla hääseurue. Koko porukka oli aika humalassa ja morsian siirtyi erittäin pahoinvoivana wc-tiloihin. Samaan aikaan anoppi vietteli eroottisella tanssilla tuoretta vävypoikaansa tanssilattialla. Pariskunta kävi niin kuumana, että poistui pian yhdessä pikavauhtia ravintolasta. Kyllä kävi sääliksi pikkurouvaa, kun tämä palasi salin puolelle ja ihmetteli, missä äitinsä ja miehensä olivat. Järkyttävä pohjanoteeraus.

Entinen morsian

 Kyllä kävi sääliksi pikkurouvaa, kun tämä palasi salin puolelle ja ihmetteli, missä äitinsä ja miehensä olivat.

Hääjuhla lapsenlikkana

Lupauduin vahtimaan hääparin pieniä lapsia omien lapsieni lisäksi. Minua katsottiin murhaavasti koko sen ajan, kun häissä leikittiin niitä "ainaisen hauskoja" leikkejä: muut joutuivat odottamaan, kun yritin paimentaa morsiusparin hirviölapsia paikalle. En ehtinyt saada edes hääkakkua, kun olin vaihtamassa morsiusparin lapsille vaippoja. Never again!

Sen pituinen se

Juhla-asut vaihtuivat verkkarihousuun

Ehkä parhaat häät ikinä olivat mökkihäät juhannuksena vuosia sitten. Morsiuspari kävi puolilta öin vaihtamassa verkkarit päälle ja ilmoitti, että nyt alkoi juhannuksen juhliminen. Kokko sytytettiin ja vieraatkin saivat vaihtaa juhlahepenet rennompiin.

Tätsy

Paha ruoka loppui kesken

Kaverin häissä vuosia sitten ajattelin, että jos ne olisivat olleet omat häät, olisin ollut vessassa häpeissäni itkemässä. Ruoka oli nimittäin kaameaa ja loppui alkumetreillä kesken! Joku morsiamen kaveri, muka ravintola-alalta, vastasi tarjoiluista. Alkupalat olivat jäähileisiä sushipaloja. Viimeiset pöydät jäivät ilman pääruokaa. "Hääkakku" oli ennemminkin kuivakakku, jonka päälle sai itse sivellä hilloa. Olikin tosi kiva parin viikon päästä katsoa kuvia häistä, jotka pari vietti sulhasen kotimaassa. Oli pikkuisen eri meininki!

Sentään viiniä riitti

Kuiva menu ja ohjelma

Yksissä kaameissa häissä on tullut käytyä. Ruokajuomaksi oli vain olutta tai vettä, myöhemminkään ei ollut muuta tarjolla. Ohjelmaksi oli vain jonkun täti-ihmisen epävireisestä hoilauksesta ja hänen lastensa vastahakoisesta, ilmeisesti lastenlauluista koostuvasta kimarasta, josta ei saanut mitään selvää.

Ainoa joka siitä nautti oli täti itse. Tanssia varten oli kyllä koristeltu kaunis lato, mutta musiikki tuli mankasta eikä häävalssiakaan tanssittu. Kukaan ei intoutunut missään vaiheessa iltaa tanssimaan – ei kai, kun täysin selvin päin piti olla.

Känniörvellys ei ole kivaa katseltavaa, mutta kyllä vähän pitää juhlissa saada viintä!

Onneksi yleensä kivaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?