Juhannushäät tulivat takaisin – ota kantaa: hyvä vai huono juttu? - Perhe - Ilta-Sanomat

Juhannushäät tulivat takaisin – ota kantaa: hyvä vai huono juttu?

Julkaistu: 24.6.2017 14:35

Varsinkin ulkosuomalaiset suosivat juhannusta valoisuuden takia.

Hääsuunnittelija Lily Dream Weddingin Anu Beadlen mukaan juhannushäät ovat tulleet takaisin pitkän tauon jälkeen.

– Juhannushäät olivat pitkään pois muodista, mutta nyt niitä on jälleen alettu kysyä.

Keskikesällä järjestettävien häiden suosio alkoi hiipua parikymmentä vuotta sitten, kun parit eivät halunneet ”pilata” vieraiden pitkää juhannusviikonloppua.

– Ehkä kysyntä on kasvanut siksikin, että juhannushäitä on alettu kaivata takaisin, Beadle miettii.

Hänen mukaansa juhannushäät ovat erityisesti ulkosuomalaisten suosiossa, sillä valoisin aika vuodesta on parasta aikaa Suomen luonnon esittelemiseen.

Beadlen kokemuksen mukaan palveluntarjoajat eivät ole vielä vastanneet juhannushäiden nostamaan kysyntään.

– Ainakin pääkaupunkiseudulla on vaikea löytää esimerkiksi kampaamopalveluita.

Vieraiden viihtyminen jännittää eniten

Harva hääpari osaa jännittää etukäteen esimerkiksi auton hajoamista tai aikataulun pettämistä, kertoo hääsuunnittelija Anu Beadle.

– Asiakkaiden suurin huoli liittyy vieraiden viihtymiseen. Moni hääpari jännittää juhlissa mahdollisesti tulevia hiljaisia hetkiä, Beadle kertoo.

Toinen pareja mietityttävä seikka on juomatarjonnan riittävyys. Näin erityisesti silloin, kun häävastaanotto on ravintolan tai hotellin sijaan esimerkiksi nuorisoseurantalolla, jonne kaikki juomat tulee hankkia itse.

– Joskus on käynyt niin, että kun ex-puolisoiden kanssa on hieman kivikkoisempaa, hääpari saattaa pelätä eksän tulevan paikalle. Silloin on pitänyt miettiä turvallisuuspalvelujen tilaamista.

Beadlen koordinoimissa häissä ei ole sattunut mitään suurempaa. Viime hetken säätämistä tulee liki kaikissa häissä, ja istumajärjestystä mietitään uusiksi usein edellisenä iltana.

– Kerran morsian oli valinnut kukat kuvien perusteella etukäteen. Kun kukat sitten saapuivat, niiden väri ei miellyttänytkään. Asia hoitui sillä, että hankimme uudet kukat.

Vieras harvoin huomaa kommelluksia

Jos pieniä kommelluksia sattuu, tilanne pyritään hoitamaan niin ettei hääparin tarvitse tiedolla päätään rasittaa. Hääsuunnittelija onkin usein se, joka ohjaa liikaa rohkaisua ottaneen bestmanin selvittämään päätään sivummalle ja hankkii kaasolle uudet sukkahousut silmäpakoilevien tilalle.

Suuri osa hääkommelluksista liittyy aikatauluihin.

– Toisinaan vieraat innostuvat pitämään puheita, jotka viivästyttävät aikataulua. Ruokailun kestoakaan on vaikea arvioida. Yleensä sille varataan kaksi ja puoli tuntia, mutta olen ollut myös häissä, joissa syötiin kuusi tuntia.

– Aina asiat eivät mene aivan suunnitelmien mukaisesti, mutta koska vieraat eivät tiedä suunnitelmista, he eivät huomaa mitään, Beadle kertoo.

Juhannushäät, hyvä vai huono juttu? Onko juhannus täydellinen ajankohta juhlia sukulaisten tai tuttavien häissä vai lojuisitko mieluummin kolme päivää mökillä verkkareissa tai bailaisit festareilla? Kerro mielipiteesi alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?