”Morsiankin oli niin tuiterissa, että luuli minua serkukseen” – 12 hääjuhlaa, joita vieraat eivät muistele lämmöllä - Perhe - Ilta-Sanomat

”Morsiankin oli niin tuiterissa, että luuli minua serkukseen” – 12 hääjuhlaa, joita vieraat eivät muistele lämmöllä

Häät ovat iloinen rakkauden juhla – paitsi silloin, kun vieraat eivät nauti olostaan.

Hääparin humalatila voi jäädä monen vieraan mieleen.­

13.6.2017 13:50

Pitääkö häissä olla ohjelmaa, jotta vieraat viihtyvät? Entä millaiset puheet ovat sopivia? Entä saako kerätä häämatkakolehtia ja onko morsiamenryöstö kiva vai nolo tapa?

Muun muassa nämä asiat puhuttivat vilkkaasti Ilta-Sanomien lukijoita, jotka kommentoivat juttua hääperinteistä, jotka joutaisivat jo romukoppaan. Kommenteissa kerrottiin tarinoita häistä, jotka syystä tai toisesta eivät jääneet mieleen onnistuneimpina hääjuhlina.

1. Kuravelliä ja ventovieraita humalaisia

”Olin häissä, joissa tunsin ainoastaan mieheni. Voi että pitkästyttivät ryöstöt ja häävalssin odottelu. Lopuksi morsiankin oli niin tuiterissa, että luuli minua serkukseen. Oli niin kiva, kun olin tullut Oulusta saakka – siis oikeasti Helsingistä. Ulkona satoi ja piha oli yhtä kuravelliä. Kaulimeen piti jotain kirjoitella ja jutella ventovieraiden humalaisten kanssa. Opin ainakin sen ettei uudestaan.”

Frouva

2. Morsiamen isä antoi palautetta

”Ehkä noloin kokemukseni häistä on morsiamen isän puhe, jossa hän muisteli pitkään ja yksityiskohtaisesti tyttärensä urheiluharrastusta ja harmitteli, kun tyttärestä ei tullutkaan huippu-urheilijaa. Lisäksi isä pohti puheessaan, mistä tämä johtui, kunnianhimon puutteestako vai kyvyttömyydestä kestää paineita. Kävi sääliksi morsianta. Onneksi tuore rouva ei itse haikaile urheiluharrastuksensa perään, hänellä on jo ns. oikea ammatti, ja hänen miehensäkin on mitä ihanin, on siis elämä mallillaan ilman olympiamitalejakin.”

Niina

3. Sisko järjesti ikävän yllätyksen

”Olin etukäteen ilmoittanut, etten sitten halua häihini mitään mukahassunhauskoja leikkejä ja pelejä. Sisareni järjesti kuitenkin sulhasenryöstön, ja minun piti keksiä jotain runoja ja lauluja saadakseni mieheni takaisin. En halunnut siinä tilanteessa alkaa kiukutella, vaan hoidin homman alta pois, mutta jälkikäteen tein kyllä selväksi mitä asiasta ajattelin. Meni vähän fiilikset, kun nimenomaan olin kieltänyt moiset typeryydet.”

Baby

4. Vieraat pakenivat kolehdin kerääjää

”Tylsintä ikinä morsiamen ryöstö! Oikeesti. Oottelet ja oottelet, kun morsion on viety pubiin kaljalle, jonne ei edes halunnu! Ei huvittanut edes anoppien ryöstö. Ja kalliin lahjan jälkeen kolehdin keruu, noloa. Kaikilla ei ollut edes lompakkoa mukana ja hämillään paettiin kerääjää.”

häät on ihania muuten!!!!

5. Töppöslahjat loukkasivat morsianta

”Kaikki häävieraat luulivat, että kysymyksessä oli ns. pakko-avioliitto, ja lahjaksi annettiin pieniä töppösiä ym. Morsian loukkaantui perättömistä vihjailuista.”

Luonto(vähä liian)lähellä

6. Totiset häät jäivät mieleen

”Pitkän muusikkourani aikana olet soittanut niin monet hääkeikat ja aina yhtä vaivaannuttaneita, kaavoihin kangistuneita ja myötähäpeäntunteita herättäviä ovat olleet kaikkine traditioineen. Oikeastaan yhdet erilaiset olivat vuosia sitten, kun suvut olivat ilmeisesti kovissa riidoissa, kukaan ei tanssinut, oikeastaan kukaan ei keskustellut, kaikki totisina, vaivautuneina ja viimeinen valssi soitettiin tyhjälle salille klo 23.00.”

Heikki

7. Jos olisi edes voileivän saanut

”Kaksissa viimeisimmissä häissä, joissa olen ollut, olemme odottaneet lähes kaksi tuntia hääparia valokuvasta, toisissa häissä oli tarjolla odotusajalle vettä kertakäyttömukeista ja toisissa mehua ja vettä. Perusteluna kuulemma ainakin toisen valokuvakäynnissä oli se, että kuvat otetaan vasta virallisena avioparina, peruste tietysti, mutta ei pari minun mielestäni näyttänyt yhtään erinäköiseltä ennen vihkimistä kuin vihkimisen jälkeenkään...

Jos pitää odotuttaa noin kauan, olisi hyvä, jos bändi soittaisi taustamusiikkia, kun kerran paikalla on ja ellei alkoholia haluta tarjota ennen morsiusmaljaa niin vaikka ihan proosallisia voileipiä. Mekin kun tulimme reilun tunnin ajomatkan päästä kirkkoon, siihen vihkiminen ja juhlapaikalle siirtyminen, hääparin odottaminen, morsiusmaljat ja sen jälkeen sai jotain suuhunsa – lähes viisi tuntia siitä, kun oli kotoa lähdetty. Seuraaviin häihin täytyy ottaa eväät mukaan...”

Nälkäinen häävieras

8. Vieraat kaikkosivat

”Erään pariskunnan häistä suurin osa vieraista lähti alkuillasta, koska häissä oli tylsää. Ohjelmassa oli kumpi tekee sitä ja tätä -leikki ja karaokea. Jota ei laulanut kuin sulhanen. Muu aika istuttiin seiniä katsellen, ruokaakin oli todella suppeasti. Itse poistuin noin klo 20 kun jäljellä oli alle 10 vierasta, kutsuttuja oli noin 70.”

Grace

9. Morsiuspari tillin tallin

”Tylsimpiä häitä ovat olleet sellaiset, joissa morsian tai sulhanen ovat olleet tillintallin päissään. Tai sellaiset, mistä ovat lähteneet liian aikaisin hääyön viettoon ja jättäneet vieraat keskenään juhlimaan. Eikö sen kerran kun juhlia pitää, voisi olla itse paikalla ja selvinpäin.

Niitäkin häitä on nähty, missä ollaan vaan tavan vuoksi ja totisena ja tehdään kuten aina on vaan kuulunut tehdä. Pikana vihitään, syödään jotain ja häävalssi tanssitaan, ei muuta, eikä näytä olevan ilon pilkkuakaan morsiusparin silmäkulmissa. On se joillakin ankeeta.”

!

10. Kolehti vei viisikymppisen

”Viimeisimmät harvoista käymistäni häistä olivat todellinen painajainen. Morsian oli tympeäilmeinen, kuin olisi huijattu alttarille väärän miehen kanssa, sulhanen näytti onnettomalta, ehkä samasta syystä – vaihtoikin seuraavana kesänä uuteen...

’Leikit’ yhtä kärsimystä ja häämatkakolehti vei seuraavaksi viikoksi varaamani viisikymppisen, kun pienempää ei ollut, enkä ehtinyt karata vessaan. Onneksi älysin antaa lahjaksi työpaikalta saamani sinänsä arvokkaat Marimekon isot froteepyyhkeet...”

KIITOS!!!

11. Anopit vetivät välistä

”Häämusiikin piti olla täysin meidän soittolistoilta, mutta niin vaan kummankin äiti vaati valssia. Tiukka ei. Silti sen soittivat, kaksi erilaista. Ei suostuttu tanssimaan, niin siitäkös sitten loukkaantuivat. Silti ollaan oltu hyvässä liitossa nyt 20 vuotta.”

Maisa

12. Arvomaailmat törmäsivät

”Kamalimmat häät olivat ne, jossa olevinaan tutustutettiin sulhasen ja morsiamen sukuja laittamalla istumaan ihan sekaisin pöytiin. Ei pal ollu keskusteltavaa sivarilla ja armeijan apujumalalla keskenään. Itse jouduimme myös kovin konservatiiviseen pöytään; aika meni siihen, kun mun venytettyjä korvia ja tatuointeja kauhisteltiin, että kyllä mä vielä kadun typeryyksiäni. Vapaaehtoinen lapsettomuus myös torpattiin, kyllähän kaikkien pitää lapsia tehdä. Heti kun voitiin, niin karattiin takaisin omiemme pariin. Toisissa häissä sulhanen uhkasi saada hääyönsä vaikka sammuneelta uudelta vaimoltaan, ei sen hereillä oloa siihen hommaan kuulemma tarvita.”

Tingi

Paljasta häämuistosi!

Kohta tulevat taas juhannus ja juhannushäät! Onko sinun mieleesi jäänyt hauska tai ehkä vaivaannuttavakin muisto ystäväsi tai sukulaisesi juhannushäistä? Mitä tapahtui? Mihin juhannushäihin et näin jälkikäteen ajateltuna enää menisi? Kerro tarinasi alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?