Lääkäri varoittaa vaarallisesta torkkupaikasta, joka vei hänen oman vauvansa hengen

Julkaistu:

Kätkytkuolema
Isä päikkäreillä sohvalla ja vauva nukkuu vatsallaan rinnan päällä – söpöä, mutta todella vaarallista.
Lasten sydänlääkäri Sam Hanken ja hänen lastentarhanopettajavaimonsa Mauran hartaasti odottama esikoinen Charlie syntyi vuonna 2011 ja oli kaikin puolin terve vauva. Hän kuoli neliviikkoisena kätkytkuolemaan isänsä syliin sohvalle.

Isä oli heittäytynyt sohvalle television ääreen istumaan ja ottanut Charlien puoli-istuvaan asentoon syliinsä, jotta vauvan imettämisestä väsynyt vaimo saisi levätä.

– Oleilimme siinä ja sitten torkahdin. Parin tunnin päästä heräsin ja Charlie oli menehtynyt, isä kertaa tapahtumia Fatherly-sivustolla.

Charlie-vauvan kuolinsyyksi kirjattiin kätkytkuolema. Traagisen menetyksen kohdanneet vanhemmat perustivat Charlie’s Friends -nimisen säätiön, joka tekee työtä kätkytkuolemien ehkäisemiseksi opastamalla turvallisiin nukkumistapoihin ja -ympäristöihin.

Sam Hanke on seurannut huolestuneena mm. Instagramista suosittua kuva-aihetta, jossa väsyneet isät torkkuvat sohvalla vauvansa kanssa. Hän toivoo, että ihmiset tajuaisivat, miten vaarallisesta tavasta on kyse, eivätkä tykkäisi tällaisista kuvista sosiaalisessa mediassa.

Sohva on vaarallisin

American Academy of Pediatrics -lastenlääkäriyhdistys pitää sohvaa vaarallisimpana nukkumapaikkana vauvoille. Sohvalla vauva on suuremmassa riskissä jäädä puristuksiin tai tukehtua kuin sängyssä.

Lastenlääkäriyhdistyksen nukuttamissuositusten mukaan mukaan vauvojen olisi hyvä nukkua samassa huoneessa vanhempien kanssa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeissa vauvan paras nukkumapaikka on omassa sängyssä samassa huoneessa vanhempien kanssa.

Vaikka perhepetiä ei virallisesti suositella, se on silti turvallisempi paikka yöllisiin imetyksiin kuin sohva. Siellä tukehtumisriski on suurempi, jos äiti sattuu nukahtamaan kesken imetyksen.

Ei vatsallaan nukuttamista

Väestöliiton asiantuntija ja kätilö Juulia Ukkonen-Wallmeroth muistuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että vauvan kanssa nukahtamista ei kannata pelätä: jokaiselle käy niin jossain vaiheessa ja siksi kannattaa miettiä etukäteen, että paikka on vauvalle turvallinen.

Pientä vauvaa ei saisi nukuttaa vatsallaan eikä sängyssä saisi olla pehmoleluja tai tyynyjä, joihin vauva voi tukehtua. Suomessa neuvoloissa vanhemmille kerrotaan turvallisista vauvan nukuttamistavoista.

Suomalaiset äitiyspakkaukset ovat nousseet suosioon eri puolilla maailmaa, ja joissakin osavaltioissa Yhdysvalloissa niitä on tarjolla tuoreille vanhemmille. Äitiyspakkausta markkinoidaan vanhemmille nimenomaan turvallisena nukkumapaikkana, sillä Suomen kätkytkuolemaluvut ovat kansainvälisesti verrattuna pienet.

Pieneen imeväiskuolleisuuteen kuitenkin vaikuttavat myös muut tekijät, kuten raskauden ja vauvan terveyden seuranta neuvolassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt