Ihmettelitkö sinäkin ”kävelevää ihmevauvaa”? Ilmiölle on luonnollinen selitys

Julkaistu:

Vastasyntyneet
Vauvat ovat uskomattomia olentoja. Tiesitkö, että jokainen vastasyntynyt osaa askeltaa?
Ilta-Sanomat kertoi brasilialaisvauvasta, jonka voimakkaan kävelyrefleksin kätilöt kuvasivat videolle. Videota on katsottu jo yli 80 miljoonaa kertaa se on kerännyt satoja tuhansia tykkäyksiä.

Videolla näkyy, kuinka vastasyntynyt lepää kätilön kädellä ja askeltaa tarmokkaasti jaloillaan eteenpäin. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihmevauva tai välttämättä edes uusi Usain Bolt, kuten on arveltu, vaan täysin normaali vastasyntynyt.

Jokainen vastasyntynyt osaa nimittäin askeltaa. Lääkäri testaa vauvan kävelyrefleksin jo synnytyssairaalassa. Vauvaa pidetään pystyssä niin, että jalkapohjat koskettavat kevyesti alustaa. Kävelyn liikemelodiaksi kutsuttu liike eli vuorottainen koukistus ja ojennus syntyy selkäytimessä.

Refleksi katoaa yleensä toisen elinkuukauden aikana. Sama liikemelodia kuitenkin toistuu potkimisessa, joka valmistaa vauvaa oikeaan kävelyyn. Ensiaskeleensa vauvat ottavat keskimäärin noin vuoden ikäisinä.

Lääkäri tarkastaa vastasyntyneen refleksit, sillä niiden puuttuminen voi kertoa neurologisista ongelmista.


Kävelyheijasteen lisäksi vastasyntyneellä on muitakin primitiivirefleksejä jo heti syntymän jälkeen:

Moron heijaste eli säpsähdysheijaste


Kun vauva tuntee putoavansa, hän levittää raajansa. Refleksi kehittyy loppuraskauden aikana, ja äiti voi tuntea liikkeidensä aiheuttamat säpsyt mahassaan. Myös kova ääni voi aiheuttaa säpsähdyksen. Vastasyntynyt saattaa joskus levittää kätensä ollessaan esimerkiksi hoitopöydällä. Moron heijaste häviää yleensä kolmen kuukauden ikään mennessä.

Asymmetrinen niskaheijaste


Kun vauvan päätä kääntää oikealle, hänen oikea kätensä ja jalkansa ojentuvat ja vasemman puoleiset raajat koukistuvat. Myöhemmin tämä refleksi helpottaa pystyssä pysymistä. Heijaste häviää noin parikuisena.

Etsimis- ja imemisheijaste

Kun lapsen poskea paijataan, hän kääntää päänsä samaan suuntaan ja alkaa hamuta suullaan etsiäkseen nänniä.

Käsien ja jalkojen tarttumisheijasteet


Vastasyntynyt osaa puristaa hämmentävän lujasti vanhempansa sormea, kun hänen kämmentään koskettaa. Vauva tarraa samalla tavalla kiinni myös varpaillaan. Tämä heijaste häviää noin kolmen kuukauden ikään mennessä. Tämän jälkeen lapsi oppii tarttumaan tahdonalaisesti, mutta se vaatii jo silmän ja käden yhteispeliä.

Sukeltajan heijaste


Sukeltajan heijaste ilmenee syötettäessä, kylvetettäessä tai kasvoille puhallettaessa kurkusta kuuluvana korahduksena ja se saattaa säikäyttää vanhemmat. Vauva sulkee henkitorven kurkunkannen avulla. Sukeltajan heijaste estää vatsalaukun sisältöä joutumasta henkitorveen, samoin kuin veden pääsyn hengitystiehyihin lapsen pään joutuessa veden alle. Sukeltajan heijaste katoaa noin kahdeksan kuukauden iässä.

Suojeluheijasteet

Kun lapsi lasketaan makuulle vatsalleen, hän ottaa käsillään vastaan noin puolen vuoden iässä. Noin yhdeksän kuukauden iässä vauva ottaa istuessaan käsillään vastaan sivuille, ettei kaatuisi kyljelleen. Noin vuoden iässä lapsi ottaa käsillään vastaan taaksepäin, jos on kaatua istuma-asennosta selälleen.

Lähteet: Tiina Huttu & Kirsi Heikkinen: Pää edellä – näin tuet lapsesi aivojen kehitystä (WSOY 2017), Duodecim ja MLL: Vanhempainnetti

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt