Loistava juhlapuhe koskettaa kaikkia, näin onnistut – puhekouluttajan 7 kultaista ohjetta

rac

Julkaistu:

Juhlapuheiden sesonki on alkamassa. Puhekouluttaja Juhana Torkki kertoo, miten selviät kuumottavasta tilanteesta.
Suomessa pidetään tulevien kuukausien aikana lukuisia puheita. Edessä on ylioppilasjuhlia, valmistujaisia, rippijuhlia, häitä ja kesäjuhlia.

Yllä olevalta videolta voit katsoa ja kuunnella, millaista puhetta ei kannata suunnitella.

Puhekouluttaja Juhana Torkki kehottaa aikatauluttamaan puheen suunnittelun mahdollisimman tarkasti. Tärkeintä on saada teksti pääosiltaan valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen esiintymistä.

– Monella ihmisellä on esiintymispelkoa. Jännitys saa ihmiset lykkäämään kiusallisia asioita. Silloin päätyy helposti siihen, ettei tee yhtään mitään. Jännittäjille ohjeeni on, että rupea töihin. Aloita heti!

Jännityksen saa Torkin mukaan parhaiten hallintaan niin, että suunnittelee ahkerasti ja ajoissa puheen sisältöä. Jossakin vaiheessa materiaalia on jo niin paljon, ettei puhuja voi ainakaan jäädä hiljaiseksi. Se rauhoittaa.

Torkin mukaan puhe kannattaa valmistella niin, että se on valmis viikkoa ennen itse juhlaa. Samanlaisen vinkin hän antoi heti ensimmäiseksi omalle veljelleen, kun tämä pyysi vinkkejä itsenäisyyspäivän puheen suunnitteluun.

– Hyvä valmistautuminen ei estä hetkeen heittäytymistä vaan mahdollistaa sen. Voit improvisoida paremmin ja hallitummin, kun olet käyttänyt asioiden miettimiseen aikaa.

Kun puhe on valmis viikkoa ennen juhlaa, niin harjoittelulle jää tarpeeksi aikaa.

– Valjasta alitajuntasi. On oikeastaan aika sama, mistä aloittaa työn – kunhan aloittaa. Kun tietyt ajatuskulut lähtevät liikkeelle, niin ideoita alkaa tulla esimerkiksi autoa ajaessa tai lenkillä.

Hyvässä puheessa tarinat soljuvat eteenpäin puhujan omalla persoonallisella kerrontatyylillä. Ne ovat henkilökohtaisia, eloisia ja osuvia.

– Kannattaa miettiä eri tilanteita, tapahtumia ja tapoja kertoa tarina. Yksi todella hyvä tarina kantaa jo pitkälle, mutta neuvoisin valitsemaan yhdestä kolmeen sopivinta.

Harjoitteluvaiheessa tarinoita voi kertoa muusta puheesta irrallisina. Kun tarinaa puhuu ääneen, niin kerronta sujuvoituu ja samalla tarinan toimivuus varmistuu.

Puheen rakenteesta Torkki antaa muutaman selkeän ohjeen. Alku ja loppu kannattaa suunnitella huolella. Väliin jäävä osuus on puolestaan syytä pitää riittävän lyhyenä.

Puhetta ei mitata keston perusteella, vaan sisältö on aina tärkein.

Kuuntelijat haluavat aina saada puheelta jotakin. Parhaimmillaan he tuntevat tulleensa huomioiduiksi.

– Mieti henkilö henkilöltä paikalle tulevia ihmisiä ja tee lista. Sitten suunnittele puhe niin, että huomioit kaikki paikallaolijat. Taitavimmat puhujat sanovat kaikista jotain. Loistavassa puheessa huomioidaan hiljainen isoisä ja etäinen kummisetä.

Jos tarinoita ei meinaa tulla mieleen, niin apua voi hakea myös itse päivänsankarilta tai -sankareilta.

– Tätä keinoa olen käyttänyt itsekin. Veljenpoikani meni naimisiin ja minut pyydettiin puhujaksi. Päätin kysyä hääparilta kolme kysymystä, joihin he haluaisivat vastauksen. Sain kysymykset, mikä auttoi eteenpäin.

Kun juhlavieraista on olemassa lista ja tarinatkin ovat kasassa, niin suunnittelua kannattaa tehdä kiitollisuuden näkökulmasta. Käytännössä puheen suunnittelua auttaa, kun kysyy mielessään, mistä asioista olet kiitollinen eri vieraille.

Puheen kohde on aina tietysti pääosassa, mutta jokainen juhlavieras toivoo tulleensa huomioiduksi. Siksi puhe on hyvä suunnitella niin, että se antaa kaikille jotakin.

Vältä virheitä

- Älä lykkää puheen suunnittelua. Aloita heti! Näin valjastat alitajuntasi työhön ja ideat alkavat seurata toistaan.

- Harjoittelua ei saa unohtaa. Harjoittele ja esitä tarinoita.

- Älä puhu liikaa itsestäsi. Huomioi sen sijaan muut juhlavieraat.

- Vältä kliseitä. Puhu mieluummin aidosti.

- Mieti, voiko joku loukkaantua puheistasi. Älä loukkaa ketään.

- Älä puhu liian pitkästi. Puheessa tärkeintä on sisältö, ei kesto.

- Maneerit ovat toissijaisia. Älä jännitä yksittäisiä kädenliikkeitä vaan pidä huomio puheen sisällössä.

Seitsemän kultaista ohjetta puhujalle

- Valmistele puhe mahdollisimman valmiiksi jo viikkoa ennen juhlaa. Saat aikaa harjoittelulle.

- Jännitys sähköistää puheen. Kaikki jännittävät, joten keskity jännityksen sijaan sisällön suunnittelemiseen.

- Esitä viimeisen viikon aikana puhettasi sekä kokonaisuutena että osissa.

- Tee lista kuuntelijoista ja huomioi puheessa kaikki seurueet. Mieti, mistä olet muille vieraille ja puheen kohteelle kiitollinen.

- Valitse puheeseesi yhdestä kolmeen hyvää tarinaa tai muistoa. Kerro ne omalla äänelläsi ja persoonallasi.

- Parhaissa puheissa on tunnetta. Käännä jännitys ja hetken ainutlaatuisuus eduksesi. Pientä jännitystä ei huomaa helposti.

- Muista, että olet oman puheesi asiantuntija. Sinä tunnet puheesi kohteen ja tarinasi. Kerro niistä rohkeasti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt